bugün

okunması gereken kitaplar

51.) (bkz: türkiye de yerel yönetimler ve yerel siyaset) / (bkz: hüseyin gül)
bu eser, bir yandan yerel yönetimler kitaplarının bilindik içeriğini yeni bir bakış açısı ve güncel eğilimler çerçevesinde ele alırken, diğer yandan da değerlendirmelerine yerel siyasete dair bilgi, gözlem ve araştırma verilerini ekliyor. bu doğrultuda kitapta, yerel ve kentsel siyasetle, yerel, kentsel ve bölgesel yönetimleri inceleyen ve harmanlayan on üç bölüm yer almakta. keyifli bir kitap, okunmalı.

52.) (bkz: yaprak dökümü) / (bkz: reşat nuri güntekin)
eser, konusu, anlatımı ve kurgusu itibariyle belki de edebiyatımızın en önemli aile içi yaşam ile dış dünya arasındaki etkileşimi anlatan romanıdır. açmazları, yıkımları, arayışları ve verdiği dersleriyle okunması gereken yoğun duygusallık ihtiva eden bir roman.

53.) (bkz: çalıkuşu) / (bkz: reşat nuri güntekin)
küçük yaşta annesini ve babasını kaybeden genç bir öğretmen olan feride’nin hayatını, aşkını ve anadolu halkının yaşamını, romanda ağırlıklı olarak anadolu insanını gözlemlesek de, batı kültüründe yetişen feride vasıtasıyla ikisi arasındaki farkları da gözlemleyebiliyoruz. yazar, akıcı bir dil ve sade bir üslup sayesinde, okurla roman arasındaki bağları sağlam tutuyor.

54.) (bkz: özgürlük ve hukuk) / (bkz: bruno leoni)
bu eserde sivil dinamiklerden türeyen, kendiliğinden gelişmeye dayalı evrimci hukuk görüşünün özgürlük idealiyle en iyi bağdaşan hukuk paradigması olduğunu, hem kavramsal hem de tarihsel kanıtlarıyla ayrıntılı bir şekilde ortaya koymakta. ayrıca, bu kitabı okuyanlar sadece hukuk değil aynı zamanda liberalizm de öğrenmiş olacaklar.

55.) (bkz: siyasi düşünceler tarihi) / (bkz: önder kutlu)
on dört akademisyenin yazdığı, bize de zamanında ders kitabı olarak okutulan donanımlı bir eser. ilk uygarlık dönemlerinden başlayarak günümüze kadar siyasal düşüncenin gelişimi hakkında bilgi verir. temel bilgileri vermenin yani sıra alanında uzmanlaşmak ve yoğunlaşmak isteyenlere de kaynakça sunuyor. tavsiye ederim.

56.) (bkz: milletlerin zenginliği) / (bkz: adam smith)
1776' yılında ortaya konulan bu kitap, dili ağır olmakla birlikte sonuna kadar okuma sabrı gösterilirse, tarihsel açıdan ekonominin gelişimi ve yön arayışı noktasında nasıl evrildiğini anlamak mümkün olabilir. serbest piyasa ekonomisinin ilk açılış konuşması olarak değerlendirme yapabileceğimiz bu yapıt, dönemine göre ileri adımları olmakla birlikte ortaya çıkmasından 200 yıl sonra kapitalist sistemin yerleşmesinde ve sistem eleştirisine büyük katkıları olmakta. ekonomik alandaki çeşitli sorunların farkında olan smith, bu sıkıntılara rağmen devlet müdahelelerinin çoğu kez istenilenin tam aksine sonuçlar doğurduğunu ispat ediyor. ekonomiye yönelen aktif politikaların yönlendiricileri genelde büyük üretici ve tüccarlar olduğu için, politikaların; milletin ve bireysel tüketicinin refahını azalttığı anlatılmaya çalışılmış. smith ve başlattığı iktisadi geleneğe yönelik eleştiriler genellikle emek piyasası üzerinden yapılır. ancak zaman odaklı yorum yapmak gerekirse; henüz sanayi devriminin üretim çılgınlığının ezip bitirdiği işçi sınıfı smith'in zamanında tam olarak oluşmamıştı. emek piyasasındaki çeşitli haksızlıkları kitabında zaten analiz etmiş olan smith'in ve onun ekolünün; bu haksızlıkları onayladıklarına ilişkin yorumlar doğru ve hakkaniyetli olmayacaktır. ekonomi bilimiyle ilgilenen bir insanın, bu iktisadi geleneğin temsilcisi hakkında kulaktan dolma bilgilerle yetinmemesi adına kesinlikle okuması gereken bir iktisadi başyapıttır.

57.) (bkz: hürriyet üzerine) / (bkz: john stuart mill)
bireyselciliği ve özgürlüğü son derece muazzam işlemiş olan mill, verdiği geniş örneklerle meseleye daha iyi bir bakış sağlıyor. kitabın dili başta ağır gelebilir ancak; okudukça bunun yalnızca bir ön yargı olduğunu görüyorsunuz. bireyin özgürlüğü ve toplumun baskısı üzerine yollar çizen bir eser. son derece uzun cümlelere sahip olsa da özgürlük, ahlâk, hukuk gibi birçok sosyal mefhumla ilgili bu büyük filozofun önemli düşüncelerini içeriyor. her bireyin kütüphanesinde bulunması gereken bir eser.

58.) (bkz: felsefe el kitabı) / (bkz: b ı suslakov)
aristokratların ve düşünürlerin ortaya attığı düşünce biçimlerini ele alan güzel bir kitap, tavsiye ederim.

59.) (bkz: totem ve tabu) / (bkz: sigmund freud)
ilkel insanların nasıl yaşadıklarını, kendi aralarında ve doğa ile ilişkilerini nasıl geliştirdiklerini, ilkel ve vahşi topluluklardan beri süregelen sosyolojik fenomenleri, insanların neye tapındıklarını nedenleriyle beraber teorilendirip psikolojik yönleriyle inceliyor. tabu düşüncesinin en derin köklerine ve totem inancının kaynağına kadar gidiyor. antropolojik ve etnolojik araştırmalardan yola çıkarak insanlığı açıklamak için psikanalitik yöntemlerini kullanıyor pek tabii ki. ilgililerine tavsiye edilir.

60.) (bkz: olağanüstü kitlesel yanılgılar ve kalabalıkların çılgınlığı) / (bkz: joseph de la vega)
finans piyasalarında insanların ne kadar açgözlü hareket edebileceğini ve bunun neticesinde oluşan finans balonlarının trajik sonuçlarını irdeleyen bir kitap.

61.) (bkz: siyasetname) / (bkz: nizamülmülk)
siyasetname 51 fasıldan yani 51 bölümden ibaret. bölümlerin uzunluğu anlatılan konuya göre değişiklik gösteriyor. bu fasıllarda devlet yönetimi ile sanırım aklınıza gelebilecek tüm sorunlara veya açıklara bir çözüm gösterilmiş. bir padişahın halkına nasıl davranması gerektiği, çalışanlarına nasıl davranması gerektiği, dinin halk yönetimindeki yeri, adalet, eşitlik vs. vs. gibi bir çok husus anlatılmış. şunu söyleyebilirim ki bu eser gerçekten de devlet yönetimindekiler için bir başucu kitabı olmalıdır. kitabı okursanız ve kendinizi bir ülkenin sultanı gibi düşünürseniz verilen öğütlerin gerçekten çok değerli olduğunu anlayacaksınız. bunlar yapılırken yer yer hikayelerle desteklenmis¸. tavsiye ederim.

62.) (bkz: postmodernizm ve sol) / (bkz: micheal albert) - (bkz: noam chomsky)
amerika eksenli olaylar üzerinden giden ve yer yer akıcılığını kaybeden kitap,çok geniş çaplı ve belki de bu yüzden muğlak olan post-modernizm kavramı hakkında belli bir görüş edinilmesini sağlıyor.

63.) (bkz: marksizm insan ve toplum) / (taner timur)
insanın bilincini toplumsal koşullar neye göre biçimlendirir?marksizm deterministik midir yoksa kaba marksistlerin yorumlamaları ve burjuva propagandistlerin kara çalmaları mı böyle düşündürtmüştür?evrensel kültür de yazdığı yazıların toplamının kitap haline getirilmesinden oluşuyor eser. fakat bahsi geçen 4 yazara daha önceden hakim olmanızı öneririm. direk bu kitabı okumak zorluyor.

64.) (bkz: sosyolojik düşünmek) / (bkz: zygmunt bauman)
giriş bölümü ve son bölümde sosyolojinin bir bilim dalı olduğunu kanıtlayan teori bilgileri ve sosyolojinin araçları ve amaçları irdelenmiş. sosyolojik çıkarımları nasıl yapabileceğimizi ve doğa bilimleriyle arasındaki farkları anlatılmış. geriye kalan 11 bölümde son derece önemli sosyolojik çıkarımlar, örneklerin büyük yardımıyla okura aktarılmış. bölümlerden bazıları “devlet ve millet”, “biz ve onlar”, “güç ve seçim”, “düzen ve kaos” vs. görüldüğü üzere hayatımızda daima bizimle iç içe olan ama varlıklarını ve sorumluluklarını sorgulamadan yaşadığımız sosyolojik gerçeklikleri göz önüne seriyor. temel olarak yazar “doğa ve kültür” arasındaki karşıtlıktan insan hayatındaki sosyolojik fenomenleri açıklıyor. doğanın asla aksamayan o tanrısal senfonisi karşında insanın yarattığı yapay kültürün, sonsuz bir hatalar döngüsünün mukayesisi ediliyor. kitabın en son bölümünde de yazarın ek kitap önerileri mevcut. kesinlikle okunması gereken bir eser.

65.) (bkz: anarşizm mi sosyalizm mi) / (bkz: jozef stalin)
kitap oldukça basit bir dille yazılmış. konuya çok hakim olmayan okuyucular için başlangıç kitabı olabilir. kitabın ilk bölümünde anarşizm ve sosyalizm üzerine birkaç cümle sarf edildikten sonra anarşistlerin eleştirisini stalin cevaplamaya girişiyor. ikinci ve üçüncü bölüm materyalizm ve diyalektik hakkında oldukça kısıtlı bilgiler vererek devam ediyor ve proleter sosyalizmin ne olduğunu paris komünü üzerinden anlatarak bitiriyor.

66.) (bkz: din bu) / (bkz: turan dursun)
turan dursun'un bu kitabı, 2000'e doğru dergisine yazdığı yazılardan derlenmiş bir kitap. turan dursun, islami bir gelenekten gelen ama zaman içinde görüşlerini değiştirerek kendini ateist olarak ifade eden bir yazar... o dönemde yazdıkları büyük ses getirmiş ve maalesef farklı görüşlere tahammülü olmayan zalimler tarafından katledilmiş. kitabı önyargıyla yaklaşanlar ve katı dini inanışlarla sabit fikirli olanların okumasının pek bir faydasının olmayacağını başta söylemeliyim.
ancak her dini inancı olan,inanan,inanmayan,okuyarak sorgulaması, en azından,tersinden bir kere bakabilmesi ve ezber bozması gerekir diye düşünüyorum.

67.) (bkz: ütopik sosyalizm ve bilimsel sosyalizm) / (bkz: friedrich engels)
aslen engels’in karl marx’la birlikte yazdığı anti-dühring kitabının parçası olan bu kitap, görüşleri almanya’daki sosyalist hareketi olumsuz etkileyen alman akademisyen dühring’in mesnetsiz fikirlerine bir yanıt niteliğinde. engels'i tanımak için iyi bir kitap.

68.) (bkz: fiziğin evrimi) / (bkz: albert einstein)
einstein ve infeld tarafından yazılmış, aristo'dan newton'dan başlayıp 1900'lü yıllara kadar fizik bilminin gelişim sürecini detaylarıyla anlatan ve zaman-mekan dengesi için ilginç anekdotlar barındıran muazzam kitap. özellikle zaman olgusu üzerine yazılanlar oldukça etkiledi beni. zamanı sayılara (yani saatlere) parçalayarak işleyen insan için içinde bulunduğu boyutsal sıkıntıları gün yüzüne çıkarıyor.

69.) (bkz: fizik yasaları üzerine) / (bkz: richard feynman)
kitap herkesin anlayabileceği düzeyde ve herkesin okuyabileceği bir akıcılığa sahip. yani fizikten ve matematikten korkuyorsanız bile bu kitaptan korkmanıza gerek yok. feynman bilimin sanattan daha az ilgi gördüğünden yakınırken aslında kitap boyunca sanat ve bilimi sentezleyerek bize muhteşem bir deneyim sunuyor. güzel bir kitap ama fiziğe ilgisi olmayanlar sıkılabilir. temel fizik yasalarını anlattığı bir konferanstan derlenip yazılmış.

70.) (bkz: keşfedilmemiş benlik) / (bkz: carl gustav jung)
kitap başlangıçta arkaik insan davranışlarını jung'un kişisel tecrübeleri ve konu üzerine çalışmaları ile açıklıyor. kollektif bilinçaltı ve kişilik arketiplerini oluşturan tezlerin hangi psikolojik temeller üzerinden geliştiğini görüyoruz. jung, modern insanla, arkaik insanın karşılaştırmalarını ve benzerliklerini objektif bakış açısıyla bizlere sunuyor. ayrıca jung eserinde; komünizm, devlet, otoriter devlet, lider, diktatör, din gibi kavram ve sistemlerin birey'in ruhsal gelişimi üzerine etkilerini ifade etmiştir. tümdengelim yöntemiyle, otorite ve din figürünün bireyin ruhsal durumundaki izdüşümleri açıklanmış. yazar eserinde sunduğu bilgiler neticesinde insanın kendisini tanıması ve tanımlanması açısından temel ilke olarak kabul edebileceğimiz görüşler belirtmekte. kitapta kullanılan dil genel okuyucu kitlesine hitap eden, gayet anlaşılabilir seviyede tutulmuş.

71.) (bkz: komünist manifesto) / (bkz: karl marx) - (bkz: friedrich engels)
komünist manifesto, karl marks ve friedrich engels'in birlikte yazdıkları ve sosyalizmin temel ilkelerini sistemli olarak ortaya koydukları broşürdür. kitapta marks, burjuvanın yükselişinden,kapitalizm eleştirilerine, feodal toplumun mülkiyet anlayışından komünistin nasıl özellikler taşıdığına kadar geniş çerçevede tanımlar yapmakta ayrıca komünizme karşı yapılan eleştirilere cevap vermekte. kişi ister komünist, ister faşist, isterse başka bir görüşe sahip olsun; mutlaka okuması gerektiğini düşündüğüm eserlerden sadece bir tanesi.

72.) (bkz: ethica) / (bkz: baruch spinoza)
ilk bölümde tanrı kavramını soruştururken geometrik temellendirme yöntemini kullanmış. felsefesini oluştururken etkilendiği platon da antik çağda akademisinin kapısına "geometri bilmeyen giremez" yazmıştı. kitap beş bölümden oluşmakta: tanrı hakkında, ruhun tabiatı ve kökü üzerine, duygulanışların kökü ve tabiatı üzerine, insanın köleliği veya duygulanışların kuvvetleri üzerine, zihin gücü veya insanın günlüğü üzerine. her bölümde tanım, aksiyom, önerme şeklinde soyut bir dil kullandığından okuyucuyu düşünmeye ve sorgulamaya yönlendiren bir eser. spinoza'nın hayatı, teolojik ve politik felsefesi incelendikten sonra etika okuması çok daha kolay olur diye düşünüyorum.

73.) (bkz: psikoloji ve din) / (bkz: carl gustav jung)
jung, "din" olgusunun insan tarafından üretilmediğini, insanın bilinçdışında zaten var olduğunu, bilinçdışındaki taşkın ve metafizik gücün din ve onun dogmaları ve ritüelleri olarak tecelli ettiğini belirtir. din olgusunun doğasını ve kökenini "insan zihninin en büyük kaşiflerinden biri"nin bakış açısıyla ele alan güzel bir eser.

74.) (bkz: zamanın kısa tarihi) / (bkz: stephen hawking)
big bang'den kara deliklere ingiliz fizikçi stephen hawking'in kozmoloji yani evrenin kökeni ve evrimi üzerine çalışmak için hazırladığı popüler bir bilim kitabı. kitapta, astronomi ve modern fizik çalışmalarının yanında evrenin yapısı, kökeni, gelişimi ve nihai kaderi hakkında anlatmak istediklerini teknik olmayan terimler kullanarak anlatılıyor. uzay ve zaman gibi temel kavramlar, evreni oluşturan temel yapı taşları (kuarklar gibi) ve onu yöneten temel kuvvetler (yer çekimi gibi) hakkında konuşup, bilgilendiriyor. büyük patlama ve kara delikler gibi kozmolojik olaylar hakkında yazıyor. modern bilim adamlarının evreni tanımlamak için kullandıkları iki ana teoriyi, genel görelilik ve kuantum mekaniğini tartışıyor. son olarak, evrendeki her şeyi tutarlı bir şekilde tanımlayan birleştirici bir teori arayışından bahsediyor. kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.

75.) (bkz: anti kapitalist zihniyet) / (bkz: ludwing von mises)
herkesin kapitalizme baş kaldırmasını ve eleştirmesini ele alan ve kapitalizmin karşıtlığı yerine onun tarafından bakarak bir nevi kapitalizmi anlatıp, aslında o kadar da kötü olmadığını hatta diğer sistemlerin kapitalizm karşısındaki eksiklerini söyleyen, okunmaya değer bir eser.

76.) (bkz: kapitalizm ve özgürlük) / (bkz: milton friedman)
yazar detaylı olarak liberalizm ve kapitalizmle beraber özgürlükler üzerine yorumlar yapmış. örneğin ruhsatlı çalışma, vergilendirmenin özgürlüklerle alakalı olarak liberal ekonomi ile alakalı olarak yorumlar yapmış. yarı sıkıcı, yarı akıcı bir kitap. ekonomi ile ilgilenenlerin en azından monetarzmin babası olan milton friedman'ın baş yapıtı olması münasebetiyle alınması gerek bir kitap.

77.) (bkz: felsefe el kitabı) / (bkz: b ı suslakov) - (bkz: y a yakovleva)
sol literatür oldukça yüksek bağlamlı bir entelektüel kültür. bu sebeple kavramları tartışıp sindirebileceğiniz bu tarz giriş kitapları ile başlamanızda oldukça fayda var. boyutu minik, tam anlamıyla el kitabı.

78.) (bkz: fatih sultan mehmed ve zamanı) / (bkz: franz babinger)
kitap okununca net bir osmanlı tarihinin yazılmamış olduğu görülüyor. osmanlı tarihinde yaşanan bir olay gerek yerli kaynaklarda ve gerekse yabancı kaynaklarda farklı anlatılabiliyor. bu durum halil inalcık'ın kataba yazdığı inceleme metninden de anlaşılıyor. kitabın ön yargı ile yazıldığı neredeyse her satırında hissediliyor. ilk satırından son satırına kadar tüm kitap boyunca çok gaddar bir fatih sultan mehmet portresi çizilmiş. yine de her şeye rağmen okunması gereken bir kitap diye düşünüyorum.

79.) (bkz: aşkın metafiziği) / (bkz: arthur schopenhauer)
kitap; iki tarafın da karşı tarafta kendilerinde bulunmayan özellikleri aradığını, çok büyük aşkların çok büyük hüsranlarla sonlanacağını, aşkın bir nevi gözünün kör olduğunu, aşkın romantik duygulardan çok hayvansal içgüdülere dayandığını açıklıyor.
kitap genel olarak çarpıcı düşüncelerle dolu. günümüz insanının kitaptaki çoğu yerine katılmayacağına eminim diyebilirim.

80.) (bkz: totem ve tabu) / (bkz: sigmund freud)
totem ve tabu, ilkel çağlarda yaşamış insanların ilişkilerini, inançlarını psikanalitik yöntemle analiz eder. kitapta hiç alışkın olmadığımız kadar bilim insanlarının ismi geçmektedir. bu bilim insanları sosyolog, biyolog, etnolog ve antropolog ağırlıklıdır. freud’un bu kadar çeşitli meslek gruplarından insanların araştırmalarını, bulgularını ve yorumlarını kitaba alıp, bunlara psikanalitik bir anlam yükleme çabası takdir edilmelidir.

81.) (bkz: aşk ve gurur) / (bkz: jane austen)
aşkı romantizme çok girmeden ama duyguları çok güzel ifade ederek anlatan güzel bir aşk kitabı idi. oldukça severek okudum. devrik uzun ve felsefi kısımlarını saymazsak kısa tasvirleri ile iyi çevrilmiş bir klasikti.

82.) (bkz: yüzyıllık yalnızlık) / (bkz: gabriel garcia marquez)
kitap, dere kıyısına kurulan macondo'nun kuruluşunu, aldığı göçlerle büyümesini, 20 yıllık iç savaşı ve macondo'yu kuran, en köklü aile olan buendia sülalesini anlatıyor. biraz zor bir kitap olduğunu söylemek istiyorum.

83.) (bkz: zamanın daha kısa tarihi) / (bkz: stephen hawking)
en karmaşık fizik konularını oldukça sade bir şekilde yazan stephen hawking, bu kitapta hem düşündürüyor hem de sorularınızı cevaplıyor. evren hakkında mutlaka okunması gereken temel bir kitap.

84.) (bkz: dinin kökenleri) / (bkz: sigmund freud)
dinin kökenleri, freud'un dinsel inanç konusundaki görüşlerinin ayrıntılı bir anlatısını sunmaktadır. freud, dinin bilinçdışı ve ilkel yönlerinin altını çizerek, din ile ilkel toplumların, çocukların ve nevrotiklerin zihinsel yaşamları arasında koşutluklar kurmaktadır.

85.) (bkz: parfümün dansı) / (bkz: tom robbins)
koku, ölümsüzlük ve mutluluk kitap bunlar etrafında şekillenmiş. ayrıca çok ihmal ettiğimiz bir gerçeği hatirlamamizi sağlıyor. insan doğa ile uyumlu bir yaşam sürer çevresindekileri dönüştürmez ve doğayı kabullenirse yaşamak çok daha güzel olacaktır. doğa bize mutluluk verecektir. çünkü biz onun bir parçasıyız. karşı cinsle yakalanan mutluluk da çok güzel işlenmiş. pan, tensel zevkleri, alobar, kudra kokuyu, mutluluğu çok başarılı anlattı. felsefe, mitoloji, tarih kitabın sayfalarında ince ince işlenmiş. keyifli okumalar.

86.) (bkz: edepsizlik anarşi ve gerçeklik) / (bkz: crispin sartwell)
felsefenin soyut, steril dünyasından, acıları ve kötülükleriyle hayatın çıplak gerçekliğine açıldığımızda nelerin olacağını gösteriyor bize. ona göre, tüm ahlaki değerler olması gerekeni anlatır; olanın eksik var olduğunu söyler, gerçekliği inkar eder. ihlal ise yaşamaya "evet" demektir ve her edepsiz söz ya da fiil bedeni çağrıştırır. tek tek her insan hem ezen hem de ezilendir; kişi "sistemin hem kurbanı hem de payandası" olmuştur. iktidar tek tek herkesin içinden geçerek örülmüş, kişi kendisi tarafından ezilmeye başlamıştır. sartwell kavramlara ve ciddiyete saldırdığı bu kitabında bizi edepsizliğe ve oyuna yani hayata çağırıyor.

87.) (bkz: dünyamıza bakış) / (bkz: albert einstein)
hayatın anlamı, dünya görüşü, zenginlik, din-bilim-toplum ilişkisi, sosyalizm, zenci sorunu, insan hakları, eğitim, savaş ve barışla ilgili derlenmiş denemeler çarpıcı fikirler ve aforizmalarla dolu bir kitap. ama en dikkat çekicileri ve üzerinde en çok durulanı uluslararası kargaşa ve güç yarışı yerine einstein'in bir dünya devleti kurulması fikrini sebepleriyle birlikte anlatmasıydı. ve tabii en çok merak edilenlerden biri: atom bombası. einstein, yapıştırılan bu yaftayla ilgili de bir şeyler anlatıyor bize. sadece atom bombası savunması için bile merak edip okunabilir. bunların yanı sıra eğitim konusunda yetkililere nasihatler tadında bir deneme ve freud'a yazdığı mektup da bu kitapta bulunuyor.

88.) (bkz: sayıların gizemi) / (bkz: annemarie schimmel)
sayıların altında yatan mitleri, muhtelif toplumlar, kültürler ve dinlerde onlara yüklenen anlam ve işlevleri merak ediyorsanız, biraz ağır akan fakat iyi bir kaynak olur.

89.) (bkz: insanlar arasındaki eşitsizliğin kaynağı) / (bkz: jean jacques rousseau)
insanlar arasındaki eşitsizliğin demir bir saban ve buğday üretiminin artmasıyla insanların köleleştirilmesi arasında çok güzel bir bağlantı kurmuş. ancak bu olmasaydı insanlar altınçağlarında kalsalardı dahi insanlar yine de eşit olmazdı, zira insan aklı ve onun öz tabiatı eşitsizliğin ana noktasıdır. yine de bu büyük düşünüre saygıdan dolayı bu eseri herkesin okuması lazım.

90.) (bkz: bilinçaltının gücü) / (bkz: joseph murphy)
kitapla ilgili düşüncelerim biraz karışık aslında, yazarın düşüncelerinin bir çoğuna katılmasam da kitapta çok önemli ve güzel noktalara değinmiş. bilinçaltıyla ilgili verdiği her bilgiden sonra bilgiyi destekleyen hikayelere yer vermesi anlatımı güçlendiriyor ve bilginin daha iyi kavranmasına yardımcı oluyor. yalnız kitapta bahsettiği bazı hikayeler bana çok gerçekçi gelmedi biraz fazla masalsıydı gerçekliklerinden emin olamadım. kitabın ilk yarısı ikinci yarısından kesinlikle çok daha iyiydi, ilk yarısı bilgi ağırlıklıyken ikinci yarısı hikaye ağırlıklıydı ki bunlar beni biraz sıktı. keşke genel olarak kitap bilinçaltıyla ilgili daha çok bilgi içerseydi.

91.) (bkz: ortadoğu) / (bkz: bernard lewis)
ortadoğu'yu; 2000 yıl öncesinden günümüze tüm yönleriyle ele alan objektif bir eser. ortadoğudaki kültürel değişiklikleri, savaşları, dinleri, halkları, dilleri, devletleri tüm yönleriyle ele alıyor. uygarlıkların yükselişlerini, çöküşlerini tüm gerçekliğiyle gözler önüne seriyor.

92.) (bkz: bir kimlik peşinde türkiye) / (bkz: feroz ahmad)
yabancı bir yazar olarak, tarih yazımının kalıplaşmış cümlelerinden uzak ve sade anlatımıyla okunası bir kitap. amaç tarihi olayları peşisıra anlatmak olmadığından, daha çok toplumsal olayları ve siyasi gelişmeyi ve bunlara dayanarak, kitabın adında da olduğu gibi osmanlı'dan türkiye'ye insanların bağlandıkları kimlikleri genel ve doğru bir biçimde açıklayan bir kitap.

93.) (bkz: ceviz kabuğundaki evren) / (bkz: stephan hawking)
stephan hawking tarafından kaleme alınmış, evrenin yapısı ve bu yapıyı açıklayan fizik kanunlarını ve teorilerini anlaşılır, sade bir dille ele alan eser. kitapta uzay zamana, kara deliklere, genel göreliğe, kuantum fiziğine ve zaman yolculuğuna dair oldukça öz bilgiler mevcut. bilhassa kozmolojiye ilgi duyanlar tarafından keyifli okunacak, yeni araştırmalara kapı açacak bir eser olduğu kesin.

94.) (bkz: akıl hastalığı ve psikoloji) / (bkz: michel foucault)
deliliği kültürel olarak tarihsel perspektiften ele alan ve psikanalitik yaklaşımları eleştirel bir şekilde inceleyen kısa ama bir o kadar yoğun bir anlatıma sahip foucault eseri.kesinlikle okunmalı.

95.) (bkz: kürtler ve devlet) / (bkz: denise natali)
kürt ulusal kimliğinin, imparatorluklar döneminden günümüze kadar olan oluşumunu analiz edip, bize popüler kuramların tersine kürt kimliği hakkında ya da kürt milliyetçiliğinin varsaydığı yapılanma hakkında doğal ya da sabit hiçbir şeyin olmadığını gösteriyor. daha doğrusu, kürt milliyetçiliği bölgede ulus-devletlerin gelişimiyle şekillendiğini belirtiyor. eksiklikleri olan ve pek çok konuda yüzeysel kalıp, çok şey anlatmak istiyormuş gibi davranıp, aslında temelde hiçbir şey anlatmayan eser. beğendiğimi söyleyemeyeceğim. yine de bu konulara yabancı kişiler okuyabilir.

96.) (bkz: kürdıstan tarıhı) / (bkz: mehmet emin zeki)
1880 yılında ırak'ın süleymaniye şehrinde doğan edebiyatçı ve tarihçi muhammed emin zeki beg; çanakkale, filistin, ırak ve kafkas gibi cephelerinde savaşmış bir osmanlı subayı ve devlet adamıdır. a'dan z'ye kürtler ve kürdistan hakkında en değerli eserlerden birisidir.kürtlerin dini,milli,kökeni ve eski çağlardan şimdiye kadar ki durumlarını bu akademik kitapta bulacaksınız. dönemine göre yazılmış oldukça güzel bir eser.

97.) (bkz: yeni türkiye cumhuriyeti) / (bkz: graham e fuller)
yazar kitabın önsözünde gizli bir amaç ve gündeminin olmadığını, kendi düşüncelerini yazdığı söylüyor.bazı konularda rusya, ermenistan, yunanistan, iran gibi ülkelerin kötü niyet ve projeleri olduğundan bahsediyor ama abd, israi ve ingiltere gibi daha tehlikeli ülkelerden bahsetmiyor.
türkiyenin geçmiş yıllara oranla artan güç ve etkinliğini olduğundan biraz fazla abartıyor. her ne olursa olsun farklı görüşleri olan (yanlı da olsa) türkiye ve ortadoğu cia şefliğini yapmış yazarın kitabı okunmalı.

98.) (bkz: türkiye proletaryası) / (bkz: a şnurov)
gerek jön türk iktidarı, gerekse kemalist iktidar sırasında, türkiye'nin sosyo-ekonomik yapısını, burjuvazi yaratma ve yabancı sermaye ile bütünleşme çabalarını; bu kapitalistleşmeye paralel olarak işçi sınıfının gelişmesini; 1923-1929 dönemindeki ağır koşullarını, hem burjuvazi, hem de iktidar ile çatışmasını belgelerle ortaya koyuyor.

99.) (bkz: intihar bombacıları allah ın yeni şehitleri) / (bkz: ferhad khosrokhovar)
yazar farhad khosrokhavar, anlattıkları ile aslında bir mantaliteyi gözler önüne sermekte ve anlamak istemediğimiz bir topluluğun anlamlandırılmış cihat öyküsüne dem vurmaktadır, ancak bu anlamlandırma bizler için bir anlam hükmünde değildir,her ne kadarda onları anlamamıza yardımcı olacak donelerle karşımıza çıksa da yazarın etnik kimliği ve dinsel inanç yapısı kendi anlayışını da bir şekilde sergilemekte ve intihar eylemlerinin bir şekilde anlayışla karşılanması gibi bir duruma insanı sürüklemeye çaışmaktadır, ancak ben yazarın anlattıklarını her ne kadar da candan takip etmiş isem de bunlara katılmamın olasılığı dahi yoktur.

100.) (bkz: korku kültürü) / (bkz: doğan cüceloğlu)
toplum olarak ne kadar yanlıs yetiştrildiğimizi bizim için küçük gibi görünen aslında büyük yanlışlar doguracak olayları gerek hikayelestirerek gerek bilgi vererek anlatmış. yazarın kitaplarını hep beğenmişimdir.