bugün

türkiye cumhuriyeti devlet demiryolları.

asırlar sonra gelen edit : demir yolları ayrı yazılmış idi düzelttik. ilkokul 2 den sonra okuyamadık biz *
(bkz: (#3747679))
2,3,7,8-tetraklorodibenzo-para-dioksin kimyasal adına sahip kanserojen maddenin kısaltılmış hali. Bu madde üreme ve gelişme problemlerine sebep olmakla birlikte, bağışıklık sisteminde de zayıflıklara sebep olmaktadır. aynı zamanda da Toprak kirleticilerinin önemli bir sınıfına dahil edilmektedir.
çok güzel hostesleri olan bir devlet kurumu.. işe alma bölümünün başında kim varsa çok başarılı gerçekten..
küçük çocukLarın herzaman anne bu ne baba bu ne gibi tepkş vermeLerine neden oLan kurumdur.
(bkz: vangölü ekspresi)
hızlı tren işinin bitmesiyle eski köhnemişliğinden bir nebze olsun kurtulacak olan kurumumuz.
avrupa'yla boy ölçüşemeyen * çok yavaş hatta yolda resmen mola veren trenleri olan devletin demir yolları kurumu.
mustafa kemal atatürk'ün bahsettiği refah ve ümrandan giderek uzaklaşan, ihmalkârlıkla geçen yılların sıkıntısını bir türlü üzerinden atamayan, cumhuriyet döneminin en angın ulaşım ağı.
acilen özelleştirilmesi ya da yönetiminin ihale tarzı bir şeyle özel sektöre bırakılması hadi bu da olmazsa özel sektör mantığıyla kitler gibi yönetilmesi gerekmektedir. yoksa kısa süre sonra işe yaramaz demir yığınlarını bünyesinde barındıracaktır.
eski trenleriyle nostalji yaşatan kurum.
"yıllardan beri demiryolları fazla personeli olduğu gerekçesiyle tenkit edilmektedir. demiryollarında personel fazlalığı yoktur. türkiye'de km başına 8 personel düşerken, fransız demiryolları gibi modern demiryollarında 13 kişi düşmektedir.

demiryollarında büro elemanı fazlalığı vardır. esas işi yürütecek personel yoktur. şu anda demiryollarında 3500 makiniste ihtiyaç varken 2700 kişiyle çalışılmaktadır. bunun anlamı trenin üzerinde fiilen çalışacak personel eksikliğidir. büroda çalışan elemana gerek yoktur. dolayısıyla bu işletme konusu da aslında endüstri ve makine mühendislerinin konusudur. yani demiryolu işletmeciliği için en uygun mühendislik dalı endüstri mühendisliğidir. endüstri mühendisliği de zaten makine mühendisliğinin bir türevidir.

9000 km'ye yakın toplam demiryolumuzun 7000 küsur kmlik bölümü mustafa kemal atatürk zamanında yapılmıştır. ama 1945'ten sonra, yani 2. dünya savaşı bitince çok önemli bir kırılma noktası yaşadık. birinci tuzak, marshall yardımıdır. ondan sonra kasten onun üzerinde durulmamıştır. neden makine mühendisliği müfredat programına, eğitim programına demiryoluyla ilgili ders girmemektedir? halen daha girmemektedir. bu memlekette 50'li 60'lı yıllarda "plan istemiyoruz, pilav istiyoruz" diye bir söylem çıktı ve ne yazık ki bu tuttu. bunların hepsi bilinçlidir.

ünlü felsefeci hegel "gerçek bütündedir" der. biz bütün bunları irdelerken konuyu, en azından ilgili parametreleriyle ele almazsak doğru algılayamayız."

(bkz: aydın erel)
sirkeci-pythion hattina koyduklari trenle, interrailci avrupalilari korkutan devlet sirketimsisi... hayir, sallanmaktan boynu kiriliyordu adamcagizin, ben ray sesinden telefonla konusamiyordum... lutfen, bi ayar cekelim ama, olmuyor
yaz saati uygulaması bitiminde saatler bir saat geri alınırken trenlerini bir saat bekleten kurum...
ne kadar yenilenmemis olsa da çok severek seyahat ettiğim, içinde düzgün insanlar olan sevdiğim kuruluş.
http://www.tcdd.gov.tr/
Bugün resmi internet sitesindeki şikayet bölümü ve sitede bulabildiğim 200 kadar e-mail adresine gönderdiğim postanın virgülüne dokunulmamış halidir;

01.02.2007 Tarihli 12:37 Haydarpaşa - Adapazarı seferini gerçekleştirmesi gereken bölgesel tren için biletimi almıştım.
-
Ancak 12:37 de kalkması gereken tren 20 dakika rötar yapmış ve bu yolculuğu eski bir banliyo treni ile yapmak zorunda bırakılmışızdır. Ben oturacak yer bulabilen şanslı yolcularınızdan biriyim. Yüzlerce yolcu o yolculuğu ayakta kat etmek zorunda kaldı...
-
Kurumunuzun en büyük istasyonu olan Haydarpaşa Garı'nda bir adet bile yedek yolcu treni bulunmaması sözde 1,5 asırlık şanlı tarihi bulunan kurumunuza olan tüm sevgi ve sempatimin kaybolmasına yol açmakla birlikte aşırı derece nefret duymama sebep olmuştur.
-
1,5 asrı aşan süre zarfında bir kurumun çok sınırlı olan gelişimine şahit olmak acı vermekte bana, bu da bu kurumun en üst mevkideki kişisinden en alt çalışanına kadar sürekli yanlış yönetiminden başka birşey olamaz.

Ayrıca sözü geçen seferde ve daha önceki birkaç seferde şahit olduğum bir olaydır ki, bazı kondüktörleriniz biletini trende alan yolculardan fazla miktarda para talep etmiştir (sözü geçen şey kaçak yolcu veya cezalı bilet uygulaması değildir). Buna acilen değişik bi çözüm bulmanız gerekmektedir.
-
Ve tüm bu olanlardan sonra vardığım kanı şudur; Sizin aciz kurumunuz, ne bu ülkenin adını, ne bu ülkenin cumhuriyetini ne de bu ülkenin devlet ismini kullanmayı haketmektedir. bu aciz kurum bu ülkeye layık değildir.

Ulu önder Atatürk'ün çok önemsediği bu kurumun 2007 yılında bu halde olmasından hiçmi utanmıyorsunuz? Atatürk'ün mirasına ve bu devletin bir kurumuna zarar vermekten ötürü hepiniz suçlu durumdasınız.

Bundan sonra sizden bahsederken ne Türkiye, ne Cumhuriyet, ne de Devlet gibi kutsal ibareleri sizin aşşağılık kurumunuzla birlikte kullanmayacağım. Siz bu kutsal şeylerden bihaber olmakla birlikte bunların hiçbirini haketmiyorsunuz... Daha doğrusu bu ülkeyi haketmiyorsunuz. Sizin isminiz T.C.D.D. değil, sadece D. .

Artık kurumunuz bünyesindeki hiçbir koldan yararlanmayacağım, çevremdeki tüm insanlara D. (demiryolları) 'nı kullanmaması için telkinlerde bulunacağım.

En içten küfürlerimle...

Bahadır Bilgiç
atatürk'ten bu yana kimsenin bırakın özen göstermeyi, yüzüne bile bakmadığı bir kurum olduğu için avrupadakilerden bile kaliteli vagonlar kullanan ve nispeten vasatın üstü hizmet veren bu kurumun gene bile iyi olduğunu düşünüyorum. güzel ülkemizin çook çok az yerinde ray bulunması ve dediğim gibi kimsenin ilgi göstermemesi yüzünden 150 senelik bu kurum bu haldedir. oysa ki çok köklü bir kurum olup ülkemizde demiryolu ulaşımına uygun çok yer vardır. her yere tren olsa o403lerin travegoların yüzüne bile bakmam.
yüce atamızın çok değer verdiği bir kurumdu. 1950lerde başlatılan karaylları seferberliği tcdd yi bitiren şey olmuştur. bugün ülkemizde taşımacılığın %98 i karayollarıyla yapılmaktadır bu durum petrolünün tamamına yakınını ithal eden bir ülke için çok vahim bir durumdur. petrolün varil fiyatlarındaki 1 dolarlık değişme bile bize milyonlarca dolar olarak yansımaktadır. ülkemiz karayolları sayesinde petrole bağımlı hale gelmiştir. oysa ki biz atamızın önderliğinde başlatılan demiryolu seferberliğine devam edebilseydik bugün enerji bakımından daha bağımsız bir ülke olabilirdik.

ne yazık ki 50 yıldır hiç bir hükümet demiryollarına el atmamıştır. son yıllarda inşa edilen hızlı trenin devamı gelir umarım.
genel müdürü ve yönetim kurulu başkanı süleyman karaman'dır
hızlı tren çalışmaları nedeniyle istanbul-ankara arasını bayağı karıştırmış, seferleri falan iptal etmiş kurum. okullarına kayıt yenilemeye gidecek binlerce öğrenciyi de sefil edecekler böylece.
seferleri 11 şubat'tan itibaren bir süreliğine durduracaktır. 11 şubat'a kadar çalışıyor yani...
kimi zaman ''acaba bilerek mi kötü hizmet veriyolar, insanı zorla özelleştirme yanlısı yapmak için'' diye düşündürten kurum. ayrıca 13 şubat'ta eskişehir de olacak bendenize sağlam sokmuş kurum.
10 subat'ta ankarali yazarlari eskisehir'e tasiyacak kurum. *
yeni bir yazar arkadaşımız, hoşgelmiştir. kurum olan isimdaşlığı ile ne yakınlığı vardır merak konusudur.
ihtiyaç fazlası gayrimenkullerini 12/04/2007 tarihinde, Eskidji aracılığıyla, halktan teklif yöntemiyle, satacak olan kurum.