bugün

tcdd

"yıllardan beri demiryolları fazla personeli olduğu gerekçesiyle tenkit edilmektedir. demiryollarında personel fazlalığı yoktur. türkiye'de km başına 8 personel düşerken, fransız demiryolları gibi modern demiryollarında 13 kişi düşmektedir.

demiryollarında büro elemanı fazlalığı vardır. esas işi yürütecek personel yoktur. şu anda demiryollarında 3500 makiniste ihtiyaç varken 2700 kişiyle çalışılmaktadır. bunun anlamı trenin üzerinde fiilen çalışacak personel eksikliğidir. büroda çalışan elemana gerek yoktur. dolayısıyla bu işletme konusu da aslında endüstri ve makine mühendislerinin konusudur. yani demiryolu işletmeciliği için en uygun mühendislik dalı endüstri mühendisliğidir. endüstri mühendisliği de zaten makine mühendisliğinin bir türevidir.

9000 km'ye yakın toplam demiryolumuzun 7000 küsur kmlik bölümü mustafa kemal atatürk zamanında yapılmıştır. ama 1945'ten sonra, yani 2. dünya savaşı bitince çok önemli bir kırılma noktası yaşadık. birinci tuzak, marshall yardımıdır. ondan sonra kasten onun üzerinde durulmamıştır. neden makine mühendisliği müfredat programına, eğitim programına demiryoluyla ilgili ders girmemektedir? halen daha girmemektedir. bu memlekette 50'li 60'lı yıllarda "plan istemiyoruz, pilav istiyoruz" diye bir söylem çıktı ve ne yazık ki bu tuttu. bunların hepsi bilinçlidir.

ünlü felsefeci hegel "gerçek bütündedir" der. biz bütün bunları irdelerken konuyu, en azından ilgili parametreleriyle ele almazsak doğru algılayamayız."

(bkz: aydın erel)