ihsan oktay anar

entry241 galeri0
    189.
  1. en sevdiğim yazarlardandır. enis batur,nurullah ataç,orhan kemal,ahmet ümit, adalet ağaoğluyla birlikte en çok okuduğum yazar. Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki bu adam dilin varyasyonlarını en güçlü ve en iyi şekilde kullanıyor. Bu yazarı okumayan canan tan okusun. Ne diyim artık?
    3 ...
  2. 188.
  3. mizahi üslubu bana göre dünyanın en iyi yazarı olan jose saramago'yu anımsatsa da son iki kitabında vasat bir performans sergileyen yazar.
    2 ...
  4. 188.
  5. genel olarak bütün romanlarında "benden standart bir hikaye akışı beklemeyin, kaptırın kendinizi kaybolun karakterlerin içinde" mesajı vardır sanki.
    Belki de kitaplarını böylesine cazip kılan da bu farklılığıdır. Bunu da öyle nefis yapar ki, bir çok yazar böyle bir şey denese -gerçek anlamıyla- dağılırdı bu dağınıklık içinde. Zaten galiz kahramanda epeyce giydiriyor kuralcı, düzenci yazarlara ve bu beklentide olan okurlara.
    5 ...
  6. 187.
  7. puslu kıtalar atlası, kitab-ül hiyel ve Efrasiyab'ın Hikayeleri ve en önemlisi de suskunlar gibi harika kitapların yazarı. hafif masal anlatır gibi kendine has bir üslubu var.
    3 ...
  8. 186.
  9. Çok geç keşfettiğim, hatta malum kitapçı ve sidici marketler zincirinde kitaplarını görünce piyasa romancısı sandığım fakat puslu kıtalar atlası'nı okuyunca çok yanlış düşündüğümü anladığım; amat kitabını okuduktan sonra da üslubuna hayran kaldığım edebiyatçı...

    Gerçek ile efsanenin birbirine karıştığı kitapları sanırım hep osmanlı istanbulunda geçiyor. Nasıl yapıyor bilmiyorum ama romanlarında hep bir gizem var. Ayrıca bilimsel konuları romanında öyle bir harmanlayıp veriyor ki salt roman değil bir de bilimsel yazı okuyorsunuz. Daha okuyacağım beş kitabı var...
    4 ...
  10. 185.
  11. başka hiçkimseye benzemeyen anlatımıyla favori türk yazarım. o nasıl bir bilgi birikimidir, nasıl bir osmanlı gündelik hayatına götürüp felsefik detaylarda hayatı sorgulatmadır, eski istanbulu hayal ettirmedir, fantastik ögeleri harmanlamadır, tasavvufa boğmadır. bu parçaların hepsini alıp bu kadar güzel bir şekilde birleştirmeyi ihsan oktay anardan başkası yapabilir mi bilemiyorum. saygıyla eğiliyoruz, başka eserlerini heyecanla bekliyoruz.
    5 ...
  12. 184.
  13. 183.
  14. okurken binlerce yeni kelime ve yaşam tarzı sunan yazar.

    her kitabı ayrı lezizdir.
    4 ...
  15. 182.
  16. 2 kitabini okuduktan sonra, kendimce yorum yapma hakkini buldugum yazardir.

    puslu kitalar atlasi ve suskunlar... ikisi de dehset dehsetti... inanilmaz bir bilgi birikimi, kurgu, yaraticilik... yeni nesil yazarlarda pek rastlamadigimiz bir tur. gerci yeni derken, yasayan yazarlarimiz arasinda...

    okudukca okunmak istenen, doyulamayan lakin kitap bittikten sonra biri "kitabi ozetler misin?" dese donup kalacagim turde kitaplarin yazaridir.

    kitap yazmaktan filan anlamam elbette ama, sanki bir kitaptan 10 kitap cikarilabilir tarzda anlattiklari. belki de bu yuzden tadi damaklarda kaliyor ve "su karakterden biraz daha uzun bahsedilseydi keske" diye dusunmeden edemiyor insan.

    insanin ici heyecanla doluyor okurken bu bir gercek. kelimelerin dizimindeki naiflik insani kendinden geciriyor ve pek cok kimsenin de belirttigi gibi, baska bir aleme yolculuga cikariyor adeta.
    6 ...
  17. 181.
  18. 180.
  19. 179.
  20. beğenilmeyen osmanlıca ve düzgün bilinmeyen türkçeyi harmanlayarak ortaya çıkardığı yapay bir dille postmodern bir yazardır. kendisiyle konuşma fırsatım olursa şayet, ilk soracağım şey kaç tane tarih kitabı okuduğudur. cidden çok merak ediyorum. tahminen üç dört bin vardır. mübağla yok burda, ciddiyim. son olarak, böyle bir yazarı türkçe de okumak müthiş bir şans. zira yurt duşı okurları aynı tadı alacağını sanmıyorum; çevirmenler anar romanlarında bir hayli sıkıntı yaşıyordur, diye düşünüyorum.
    2 ...
  21. 178.
  22. adı ihsan oktay anar değil de gabriel salamango yalarez olsaydı nobel ödülünü çoktan cebe indirmiş olacak yazardır.

    eleştiri yeteneğini bugüne kadar okuduğum romanlarda sadece saatleri ayarlama enstitüsünde görebildiğim bir yazar. her romanında ayrı bir çarpıklığa , ayrı bir gediğe parmak basıyor.
    2 ...
  23. 177.
  24. (bkz: galiz kahraman) ve (bkz: puslu kıtalar atlası) adlı kitapların yazarı ve okumaya başlamak üzere olduğum kitaplar. gözümde çok büyüttüm adamı ama hayırlısı bakalım.
    1 ...
  25. 176.
  26. felsefe ile tarihi harmanlayan deha.
    *
    ben bir müverrih olarak tarihi bu adamdan öğrendim diyebilirim, puslu kıtalar adlı eserini mutlaka ama mutlaka okuyun, osmanlı da bir dilencilik kültürünü anlatmış, inanamazsınız ya.
    1 ...
  27. 175.
  28. kitabı yüzünden yazan yazar. puslu kıtalar atlası çok güzel fakat daha ayrıntılı ve derin kurgulanabilirdi. bunları yazarı ilk kez okumanin verdiği cahil cesaretiyle de söylüyor olabilirim.
    2 ...
  29. 174.
  30. galiz kahraman kitabının yazarı. kitap sağ tarafımda bana bakıyor resmen.
    1 ...
  31. 173.
  32. '' puslu kıtalar atlası '' adlı romanını severek okuduğum, romanlarından amin maalouf tadı aldığım yazar.
    0 ...
  33. 172.
  34. 171.
  35. insanı hayran bırakan bir hayal gücüne sahip Türk yazarı.
    Yalnızca tek bir kitabını okuduğum bu yazar, daha kitabı yarılamamışken içimde tüm kitaplarını bir anda okuma isteği uyandıracak kadar akıcı bir dile sahip. Kendine has üsluba sahip nadide yazarlardan olduğunu anlamak için neredeyse bir paragrafını okumak kafi. üstelik bir yazma tarzı da oluşturmuş. Mesela olay örgüsünü masal anlatan bir Büyükbaba edasıyla sunması, çokça kullandığı flashbackler, karakterler arasında kurduğu enteresan bağlantılar.. insanı hem okuduğuna hem de yazarına aşık ediyor mübalağaya müsade varsa.
    Anar'ın arapça ve Farsça tutkunluğu, ilk etapta süslü, ağır bir dile sahip olduğu izlenimi uyandırabiliyor. ilk sayfada hiç başlamasam mı bu bir iki ay sürüklenir elimde diye düşünmüştüm * yanıltmasın. Dil seçimi anlatımını etkilememiş bilakis tatlandırmış. Bence güzel hareket.
    Türk motiflerini büyük ustalıkla kullanışı, Türk kültürüne hakimiyetini ve bizim de az biraz uzak kaldığımızı gösteriyor. Öğreten yazarlardan. Sonraa tarihe, felsefeye, eski yazın diline olan düşkünlüğü... ben yazarımı buldum !
    ilk kitabı puslu Kıtalar Atlası imiş . Sene 95. kitab-ül hiyel,efrasiyab'ın hikayeleri,amat,suskunlar,yedinci gün ve yıl itibariyle çıkmış olan son kitabı galiz kahraman ile birlikte yedi kitabı yayınlanmış.

    Son söz olarak; okuyun okutturun derim.
    2 ...
  36. 170.
  37. 169.
  38. Bu sabah enstitünün kapısında rastlayıp iki kelam ettiğim yazar.
    Sabahın köründe ne işi vardı, kimin yanına gelmişti merak ettim doğrusu.
    0 ...
  39. 168.
  40. sevenlerini yedinci gün kitabından sonra çok fazla bekletmemiş yazardır. ve bu durum ile şaşırtmıştır. umarım çok iyi bir okuma keyfi yaşarız.
    alınacaklar liste no-1:
    (bkz: galiz kahraman)
    1 ...
  41. 167.
  42. okuyucuyu sarıp sarmalayan, yaz günlerinde bile insanı sıkmayan, masalsı romanların sahibi.

    amat başka güzeldir.
    3 ...
  43. 166.
  44. türk edebiyatındaki en güzel 10 eserden birinin sahibidir.

    (bkz: puslu kıtalar atlası)
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük