bugün

okunması gereken kitaplar

ilk yüz kitap:) https://www.uludagsozluk.com/e/42581331/
ikinci yüz kitap:) a/ (bkz: #44719037)
b/ (bkz: #44719042)

1.) (bkz: üniversiteler ve felsefe) / (bkz: arthur schopenhauer)
üniversite kürsüsünde yapılana felsefe denilebilir mi? üniversitelerde felsefe mümkün müdür? bu tür sorulara yoğunlaşılmış güzel bir eser.

2.) (bkz: 50 soruda görellik kuramları) / (bkz: ibrahim semiz)
kitap güzel ancak fizik altyapısı olmayanlar için biraz ağır. kitapta okuyucu kitlesi sanki bu konulara ilgi duyan ancak fizikle bağlantısı pek olmayanlardan çok, fizikle uğraşan başlangıç düzeyindeki insanlar veya öğretmenler düşünülerek hazırlanmış gibi. buna rağmen öğrendiğim çok faydalı bilgiler de oldu. okunmalı.

3.) (bkz: tanrıyı kıyamete zorlamak) / ( bkz: grace hallsell)
kitapta, evangelist inanca sahip amarikalı zengin elit kesimin; altın çağ'ı başlatacak mesih-kral'ın dünyaya yeniden gelmesini sağlamak için yeryüzünde global ölçekli kaos çıkartmaya dönük çılgın ve tehlikeli çabaları akıcı bir dille anlatılmış. ürpertici ama gerçek. tavsiye ederim.

4.) (bkz: havva nın 7 kızı) / (bkz: bryan sykes)
mitokondriyal dna"nin anneden çocuğa korunarak nesilden nesile aktarıldığı iddasından yola çıkan harika bir insan evrimi tarihi. kitapta aynı devirlerde yaşamış 7 kadının günümüzde avrupada yaşayan tüm avrupalıların atası olduğu, yaratılış kıtasından insanların nasıl ve hangi güzargahları izleyerek dünyaya yayıldığını, soyu devam ettirenin erkek değil kadın olduğu idda edililyor. bilimsel çalışmalarla desteklenmiş.

5.) (bkz: adem in laneti) / (bkz: bryan sykes)
kitap bir popüler bilim kitabı ama bilimsel yönü (ilk bölüm hariç) o kadar ağır basmıyor. y kromozomunun dünya oluştuğundan günümüze kadar süren serüvenini, mutasyonlarını anlatan, polisiye ve roman akıcılığında kurgulanmış güzel bir kitap.

6.) (bkz: kuran da kadın ve hz muhammed in hayatı) / (bkz: arif tekin)
bilinen ve kabul edilen islam kaynaklarından hareketle, hz. muhammed, halifeler ve sahabelerin evlilik yaşamlarından çarpıcı örneklerle islam'ın ilk yayılma döneminde kadın erkek ilişkileri hakkında bilgi veriyor.

7.) (bkz: islam nedir muhammed kimdir) / (bkz: ali şeriati)
ali şeriati'nin farklı fikirleri ve belli kalıplara girmemesi nedeniyle kitabı merak edip aldım. kitabın ilk ve en son kısımları haricinde ders kitabı gibi olmuş. yeni ve farklı bakış açısı aradım ancak beklentimi tam karşılamadı. yine de genel hatlarıyla peygamber hayatını gözden geçirmek isteyenler için iyi bir kitap.

8.) (bkz: tahran da psikanaliz yapmak) / (bkz: gohan homayounpour)
nostalji, aşk ve acı hakkındaki anlatısının başında hem kendine, hem de bizlere soruyor: iran islam cumhuriyeti'nde psikanaliz yapmak mümkün mü? batılı bir eğitim alan psikanalist, ayrılışının üzerinden yirmi yıl geçtikten sonra, anayurduna, tahran'a döner. amerikalı bir meslektaşı "sanmıyorum ki iranlılar serbest çağrışım yapabilsinler!" dediğinde homayounpour, iranlıların serbest çağrışımdan başka bir şey yapmadıklarını ve sorunlarının da bu olduğunu söyleyecektir. batılı bir pratiğin doğulu bir kültürdeki yansımaları üzerine tefekküre dalan bu metin kendi serbest çağrışımlarıyla çocukluk anılarından edebiyata, akademi koridorlarından iran'daki günlük hayata uzanıyor.

9.) (bkz: evlilik ve ahlak) / (bkz: bertrand russell)
avcı toplayıcılardan günümüze kadar aşk, cinsellik, aile ve çocuk terbiyesi gibi konuları kendi realist bakış açısıyla deneme türünde ele aldığın 20 bölümden oluşan kitabı kadın erkek ilişkilerini, olurları ve çıkmazları yeniden düşündürecek. tavsiye ederim.

10.) (bkz: evlilikte cinsellik) / (bkz: dorothy walter baruch)
her ne kadar kitap cinsellik üzerine yoğunlaşmış gibi görünse de evlilik hayatı ile ilgili çok geniş bir yelpazeye değinmiş. bu durumun avantajı ise konu hakkında yeni okumaya başlayanlar için bir yola çıkış kitabı niteliği taşımasıdır. ancak olumsuz yönü ise konuları yeterince ayrıntılı bir şekilde ele almamış olmasıdır. bu yüzden konu hakkında önceden alt yapısı ve okuması olanlara farklı ve daha ayrıntılı kaynaklara yönelmesini tavsiye ederim. konu üzerine yeni okumaya başlayanlar için ise ideal bir başlangıç kitabı.

11.) (bkz: cinsellik aşk ve ölüm) / (bkz: andré comte sponville)
sponville iki konuşma metni ve bir yazısını bir araya getirdiği bu kitapta hayatımızın bu gündelik ama can alıcı meselesini pedagojik bir biçimde, gayet ciddi felsefi referanslarla, hiç sıkmadan, bilakis eğlendirerek ele alıyor: çift olmak, cinsellik, erotizm, mutluluk… bir yandan da ahlak, erdem, sevmek nedir, aşk yapmak nedir? gıbı sorulara cevap arıyor.

12.) (bkz: cinsel sapmalar) / (bkz: anthony storr)
anthony storr’un, cinsel kökenli aşağılık ve suçluluk psikolojisinden, fetişizme, eşcinsellikten, teşhircilik ve oğlancılığa kadar cinsel sapmaları incelediği eseri. kitabın dili oldukça akıcı ve anlaşılır. horr, ne demek istiyorsa, lafı dolandırmadan oldukça basit bir şekilde ortaya seriyor. bu konularla ilgili temel bilgilere sahip olunmasa bile, rahatlıkla okunabilecek bir ilk kitap niteliği taşıyor. çocuk ve aile psikolojileri arasındaki ilişkiyi incelediği noktalarda oldukça başarılı ve düşündürücü bir kitap.

13.) (bkz: sevginin ve şiddetin kaynağı) / (bkz: erich fromm)
şiddet ve sevgi kavramının incelendiği güzel bir kitap. değişik şiddet ve sevgi türlerini, bireysel ve toplumsal narsizm, özgürlük gibi konuları incelediği eser.erich fromm'un en güzel eserlerinden biri olmakla beraber dili ağır gelebilir ve sindirerek okunması gereken bir kitaptır. ama içerdiği bilgi açısından size çok şey katan kitaplardandır.

14.) (bkz: bilinmeyen yönleri ile hz muhammed in ölümü) / (bkz: arif tekin)
başka bır bakış açısı kazandıran bır eser. katı düşüncelerı olan bırının okumasını pek tavsıye etmem.

15.) (bkz: kriz) / (bkz: henry kissinger)
kitap açıklamada da belirtildiği üzere telefon konuşmalarından oluşuyor ve kissinger'ın diğer eserleri kadar dolu bir eser değil. tabi ki bu kayıtlar dönem hakkında önemli bilgileri ortaya çıkarıyor. uluslararası ilişkiler konusunda değerli bir kitap.

16.) (bkz: avrupa ve biz) / (bkz: ilber ortaylı)
türklerin avrupa süreci hakkında sohbet havasında yazılmış bir kitap. polemiklere girmeden sadece gerçek bilgi.

17.) (bkz: türkiye de geri kalmışlığın tarihçesi) / (bkz: ismail cem)
bir ülkenin geri kalmışlığını değerlendirebilmek için önce bir alt yapı hazırlıyor. burada çok güzel bir genel kültür kazanıyorsunuz. sonrasında bunun üzerine tuğlalar öyle sağlam yerleşiyorki keşke daha önce okusaydım diyeceğiniz bir kitap. osmanlıdan-1970 türkiye’sine mükemmel bir değerlendirme.

18.) (bkz: türkiye ve dünyada casuslar) / ( bkz: aytunç altındal)
casusların hayatlarını merak edenler, dünya'da ve türkiye'de gerçekleşen istihbarat faaliyetlerini konu alan çok güzel bir eser.

19.) (bkz: ağa şeyh ve devlet) / (bkz: martin van bruinessen)
kürt meselesinin teorik değil doğrudan hayatın içinden ve kürtlerin yaşadığı tüm coğrafyayı kapsayacak şekilde akademik üslupla nasıl incelenmesi gerektiğine ilişkin bana göre hala aşılamamış bir şaheser.

20.) (bkz: gözden ırak ta) / (bkz: aydın selcen)
dışişleri'nde ve yurtdışındaki elçiliklerde işler nasıl yürüyor, siyasetçiler butün bunların neresinde kalıyor merak edenlere kesinlikle tavsiye ederim, severek okudum.

21.) (bkz: 101 ahlak ikilemi) / (bkz: martin cohen)
felsefe alanında oldukça düşündürücü ikilemleri barındırıyor. bazıları kolay gibi gelse de derin düşünmeler gerektiriyor. ahlak felsefesinin konularını ele almış. nadiren de olsa islama ve kurana yaptığı atıflar dikkat çekiyor. ikilemlere neden olan sorunların ağırlıklı olarak sınırları zorlayan insanoğlunun edimlerinden kaynaklandığı anlaşılıyor. doğal dünya anlaşılabildiği ölçüde ikilemlerden uzaktır ve ahlaki bir yaşantı ancak doğaya uyum içinde bir yaşamla mümkün olabilir. düşündürücü, güzel bir eser.

22.) (bkz: darwin kuramı) / (bkz: charles darwin)
darwin'in evrim kuramı evrim geçiren bir kuramdır. bilimden toplum kavramlarına, felsefeden din ve edebiyata kadar birçok alanı etkilemiştir. en son çıkan sosyobiyoloji alanında da görüldüğü gibi, bu etki sürekliliğini hiçbir zaman yitirmemiştir. bu, darwin'in kuramının ne kadar sağlam ve güçlü bir temele oturtulduğunu gösterir. işte bu kitabın tek hedefi, bu sağlam ve güçlü temeli tüm çıplaklığıyla sunabilmek.

23.) (bkz: insanın türeyişi) / (bkz: charles darwin)
kitabın ilk kısımlarında evrim düşüncesini açıklayıp insan ve maymun arasındaki benzerliklere, özellikle insan ve insan-biçimli kuyruksuz maymun arasındaki benzerliklere dikkat çekiyor. bunu kendi araştırmalarıyla; söz konusu hayvanlara yakın yaşayan, onları gözlemleme imkanı bulan insanların gözlemleri ve de bu konuda araştırma yapan diğer bilim adamlarının araştırmalarını paylaşarak yapıyor. kitabın dili yalın ve akıcı. kitabı okuyabilmek için herhangi bir altyapıya sahip olmaya gerek yok. evrim hakkında bilgi sahibi olmak için okunabilecek bir eser, tavsiye ederim.

24.) (bkz: seksüel seçme) / (bkz: charles darwin)
bu kitapta darwin, doğal seçilimden farklı olarak, üremenin türlerin oluşumu ve değişimi üzerine etkilerini inceliyor. cinsiyetler arası farklar, bu farkların ve ortak karakterlerin yaşamın hangi dönemlerinde ortaya çıktığı, bunlara nelerin sebep olabileceğini örneklerle anlatıyor. ayrıca antropolojik gözlemlere de yer verilmiş olan bu eserde, farklı kültürlerde beğenilerin de nasıl değiştiği gösteriliyor. tavsiyem ilk önce türlerin kökeni ardından insanın türeyişi en son olarak seksüel seçmeyi okuyun derim.