bugün

okunması gereken kitaplar

1.) (bkz: tüfek mikrop ve çelik) / (bkz: jared diamond)
konu olarak insanlık tarihi, savaşlar, ülkeler, icatlar, tarih değiştiren olaylar ve insanlık tarihinin nasıl değişip şekillendiğini, neden bazı toplumlar zenginken diğerleri fakir kaldı, at nasıl evcilleştirildi, yazının icadı, tarımın başlaması ve dinlerin ortaya çıkması gibi konulara yer verilmiştir. üslup olarak akıcı ve sade olmakla birlikte okuyucuyu sıkmadan doyurucu bilgileri vermesi güzel. 30 yılın araştırmaları sonucu yazılmış bu kitabın aynı zamanda bir belgeseli de var. 3 bölüme ayrılmış.

1.bölüm) https://m.youtube.com/watch?v=kin8-KcTz2M
2.bölüm) https://m.youtube.com/watch?v=8rpmcNm-IFU
3.bölüm) https://m.youtube.com/watch?v=SID_yJUXyb8

2.) (bkz: atatürk ve türklerin saklı tarihi) / (bkz: sinan meydan)
kitap, atatürk'ün türk tarihi üzerine yaptığı araştırmaları, verdiği mücadeleleri ve eski türk tarihi konularını ele almış. atatürkten sonra meb'in tarihe bakış açısının nasıl değiştiği çok güzel bir şekilde anlatılmış. kitabı türk tarihi ve atatürk’ün bu saklı hazineyi çıkarmak için verdiği mücedeleyi öğrenmek isteyenler için şiddetle tavsiye ederim. ''türk tarih tezi'' ve ''güneş dil teorisi'' ni bilenler için hatırlamak, bilmeyenler için öğrenme fırsatı yaratan güzel bir kitap. sadece küçük bir eleştirim olacak; fazla tekrar eden bölümler var, daha rafine olsaydı daha iyi olurdu.

3.) (bkz: şehvetiye tarikatı) / (bkz: ismail saymaz)
insanların inançlarının nasıl istismar edildiğini anlatan güzel bir çalışmanın ürünü. okudukça insan dehşete düşüyor. türkiye'nin 1980 darbesi sonrası içine düştüğü sosyal çöküntünün sonuçlarını gözler önüne seren ve üzerimizdeki çöküntüyü eşeleyen önemli bir inceleme. bir oturuşta okuyacaksınız.

4.) (bkz: schrödinger in kedisi kabus) / (bkz: alev alatlı)
bugünü, dünü, yarını iç içe geçmiş bir şekilde anlatıyor ki anlaşılabilsin. hangi dönemde okunursa okunsun türkiye ve diğer ülkelerin geleceğinin değişmeyen özelliklerinin farkına varılacağı çok önemli tespitlerde bulunan bir eser. din, felsefe, sosyoloji, psikoloji, siyaset ve bilim kurgunun yoğunlukla harmanlandığı çok dikkat çekici bölümler var. anlatım bazen ağırlaşıyor ama basitleşse zaten bu tadı vermeyecek. herkesin okuması gerekir.

5.) (bkz: atatürk’ün uşağının gizli defteri) / (bkz: turhan gürkan)
bu kitapta atatürk'ün özel yaşantısı anlatılıyor. daha çok bilinen şeylerin dışında bazı bilmediğimiz yönleri de bu kitapta. tavsiye ederim.

6.) (bkz: işçi sınıfının anatomisi) / (bkz: hasan oğuz)
hasan oğuz bu kitabında işçi sınıfına genel bir bakış açısı sunuyor. bireyden başlayarak topluma kadar iş ve işçi kavramları, iş bölümü ve tarihsel gelişmeyle birlikte ayrıca sosyolojik yapısına da dikkat çekiyor. ben türkiye'de işçi sınıfının gelişimi hakkında bilgi edinmek için okumuştum fakat yeterli durulmadığı kanaatindeyim. kitap genelden bahsedip evrenseli yorumluyor. birbirini tekrar eden kelimeler ve benzer cümleler her ne kadar yorucu olsa da yararlı bir kitap olduğunu düşünüyorum. ilgilisinin okuması gereken kitaplardan.

7.) (bkz: bilinmeyen yönleri ile satanizm) / (bkz: bülent kısa)
kitapta önce şeytanın tanımını, üç büyük kutsal kitapta şeytan hakkında verilen bilgileri ve satanizmin mezhepsel ayrımı hakkında kısa ve öz bilgiler veriyor. daha sonra da önceki dönemlerde yaşanan ayinlerden ve şeytana tapma düşüncesinin nasıl geliştiğini anlatan hikayelerden bahsediyor. aslında kitapta temel vurgu şu; kilisenin (önceleri böyleydi fakat zamanla kilisenin yerini toplumu veya kişileri baskı altına alan "her şey" aldı) kendi çıkarları uğruna tanrı'yı farklı göstermesi sonucu insanların zamanla tanrı'ya karşı gelen şeytana tapmaları ve taparlarsa özgür olacağına inançlarıdır. anlatımı anlaşılır ve detaylı. bazı yerlerinde sıkılabiliyorsunuz çünkü yazar bilgi vermenin dışında sanki biraz da öğretme çabasında. fakat ben yine de farklı bir bakış açısı için okunması gerektiğine inanıyorum.

8.) (bkz: neo liberal genetik) / (bkz: susan mckinan)
kitapta evrime psikoloji bilimi ile getirilen açıklamalar başarılı bir şekilde işlenmiş. bilgilerin sunumunda biraz daha sistematik yaklaşılabilirdi. bazen oradan buradan toplama bilgileri okuduğunuz hissine kapılıyorsunuz. ayrıca evrim üzerine yazılmış çok temel eserlere atıfta bulunarak bir giriş olsa kitap daha sistematik olabilirdi. konu üzerine yazılmış kült kitapları okumamışsanız onlara yönelmenizi tavsiye ederim. onları okuduktan sonra konuya ilgi duyuyorsanız psikoloji tabanında yaklaşımları incelemek isterseniz bu kitabı okuyabilirsiniz.

9.) (bkz: kürtlük türklük alevilik) / (bkz: martin van bruinessen)
kürtlük, türklük ve alevilik üzerine akıcı bir dille kaleme alınmış akademik bir kitap. ben daha önce bu meselelerle ilgili kitaplar okuduğum için çok şaşırdığım bilgiler yoktu açıkçası ama özellikle bu konular hakkında kısa, öz ve net bilgiler öğrenmek isteyenler, yeni başlayanlar için iyi bir kitap olduğunu düşünüyorum.

10.) (bkz: mülksüzler) / (bkz: ursula k legun)
iki dünya yaratılmış ve mülk kavramı ile mülksüzlük kavramı ince ince işlenmiş içerisinde. yazar mülkiyetten yola çıkarak iki farklı dünyayı anlatır. biri anarres ( anarşiden yola çıkılmış) diğeri ise urras ( ussr ve usa'den yola çıkılmış). bir tarafta özgürlükleri uğruna, ülkelerini terk ederek anarşist bir düzen kuran insanlar; diğer tarafta kapitalist düzenin esiri olmuş ancak bunun farkında olmayan insanlar. distopya sevenlerin mutlaka okuması gereken, distopya okumak isteyenlerin ise ilk sıralarda okuması gereken kitaplardan biridir.

11.) (bkz: türk modernleşmesinin cinsiyeti) / (bkz: serpil sancar)
modernleşmeyi hep bir siyasi tarih meselesi olarak okuduk. yazar, bu eseriyle türk modernleşmesinin dişil yönlerini açıklamış, osmanlı'dan cumhuriyet'e erkeklerin modernleşme tutumlarında pek bir şey değişmediğini ortaya koymuş. toplumsal cinsiyet perspektifli bu kitap, ciddi bir kaynak olabilir.

12.) (bkz: emek din ve insan) / (bkz: c d skazgin)
kitap beklediğim din eleştirisini yapamadı. değerli bir yapıt; fakat 1968 yılında sscb’de yazılmasının da etkisiyle bolca sovyet propagandası içeriyor. yine de okunmaya değer.

13.) (bkz: iran tarihi) / (bkz: yılmaz karadeniz)
iran ile ilgili güzel bir eser ancak sadece avşar hanedanını anlatıyor. daha öncesi yok, iran tarihi deniyorsa önceki dönemlerinde olması gerekirdi. yine de okunması gereken önemi bir eser.

14.) (bkz: dinsel inançlar ve düşünceler tarihi) / (bkz: mircea eliade)
bu eser her yönüyle gerek tarihsel gerek bilgisel gerek düşünsel olarak müthiş bir eser, eliade nin her kitabı gibi bu kitabı da hem aydınlatıcı hem de manalı bir kitap. sanki dinler tarihinde ki bütün eserleri sıkıştırmış ve bu üç cilt çıkmış. bunun yanı sıra kitabın yoğunluğundan dolayı, biraz dili olmasa da kitap içerik açısından ağır. bu üç eserde dinler tarihini insalığın ilk dönemlerinden başlayarak dinlerin içerikleri ve tarihsel arka planı bir birleri ile olan ilişkileri açısından ele almakta. not; bu eser israil dinin doğuşuna kadar olan kısmı içerir.

15.) (bkz: bilimsel sosyaloji ve sosyal demokrasi) / (bkz: v vassie) - (bkz: s garibanov)
günümüz dünyasının işçi sınıfı, politik arenada başlıca iki örgütlü güç, bilimsel sosyalistler ve sosyal demokratlar tarafından temsil edilmektedir. bilimsel sosyalist partilerin devrimci ideolojisi ile sosyal demokrasinin program ve pratik eylemine egemen olan reformizm arasındaki keskin mücadele çağdaş tarihin belirgin bir özelliğidir. kitabın yazarları bu görüşü esas kalkış noktası olarak konuyu her yanıyla inceliyorlar. keyifli bir kitap.

16.) (bkz: bilimsel devrim ve stratejik anlamı) / (bkz: erdal inönü)
bilimin, bilimsel buluşların ve bilimsel düşüncenin toplumlar üzerindeki değiştirici gücünü anlatıyor. bilginin, bilgi üretiminin büyük bir toplumsal/siyasal güç olduğunu söylüyor, bu gerçeğin toplum ve siyasetçiler tarafından yeterince kavranamadığını vurguluyor. bilimsel buluşlar sadece ekonomide değil, siyasette ve toplumların yaşamlarında da büyük devrimci değişiklikleri başlatıyor ve dönüşümlere yol açıyor. bir siyasetçinin bilim ile ilgili çalışmaları ve önemli araştırmaları açısından önemli bir eserdir.

17.) (bkz: kabileden feodalizme) / (bkz: halil berktay)
feodalizm, neden kabile toplumuyla kapitalizm arasındaki esas ve en evrensel üretim tarzıdır? kölecilik, hangi nedenlerle evrensel bir üretim tarzı sayılamaz -ve ama- hangi nedenlerle başlıbaşına bir üretim tarzı sayılmalıdır? feodalizmden ayrı bir “asyatik” üretim tarzı mevcut mudur? 15. ve 16. yüzyıl osmanlı toplum yapısını anlayabilmek için ayrı bir asya üretim tarzı kavramlaştırılmasına ihtiyaç var mıdır? gibi soruların cevaplarını bulabileceğiniz bir kitap.

18.) (bkz: ırak afganistan ve çağımızın emperyalizmi) / (bkz: aijaz ahmad)
bu kitap, daha dün gibi hatırladığımız ırak ve afganistan işgallerine ve oradaki halkların direnişine dair aijaz ahmad'ın gün gün kaleme aldığı makalelerden oluşuyor. bu makaleler, abd öncülüğünde uluslararası askeri ve sivil kurumların, ab'nin, bm'nin, nato'nun topyekûn bir işgali nasıl gerçekleştirdiğini, dünya halklarını nasıl tehdit ettiğini, nasıl yalanlar üzerine kurulu bir savaş politikası uyguladığını belgeleriyle gözler önüne seriyor. sürekli savaşın coğrafyası, dünyanın kanayan yarası ortadoğu'yu anlamak isteyenler için önemli bir kitap.

19.) (bkz: nutuk) / (bkz: mustafa kemal atatürk)
mustafa kemal atatürk'ün ne zorluklarla karşılaşıp, karşısına çıkan gericilerle nasıl mücadele ettiğini ve bizler için bir saniye bile pes etmeden bugünlere gelmemizi sağladığını onun kaleminden okumak müthişti. kurtuluş savaşımızı ve cumhuriyetimizin kuruluş sürecini ulu önder mustafa kemal atatürk'ten öğrenme fırsatını yakalıyoruz nutuk'la. birinci ağızdan 1919-1927 tarihleri arasında yaşananları belgeleriyle yazışmalarıyla okumak ayrı bir güzel. cumhuriyetin nasıl kazanıldığını okumak, okutmak ve unutturmamak gerek.

20.) (bkz: kelile ve dimne) / (bkz: beydeba)
fabl tarzında olan bu eser iki çakalın adı olan kelile ve dimnedir. kelile dürüstlüğün doğruluğun simgesi dimne ise hilekarlığın simgesidir. insan, tabiat, adalet, yönetim, zaman, kibir, iyilik, kötülük, bilim, sanat ve daha nice konuda eşsiz bilgiler sunması ve ayrıca sade ve anlaşılır bir dil kullanması bakımından kesinlikle okunmaya değer bir eser olarak ele alınmalıdır.

21.) (bkz: ölü canlar) / (bkz: nikolay vasilyeviç gogol)
eser ilahi komedya’ dan esinlenerek üç cilt olarak tasarlanmıştır. ilk ciltte rusya’nın kötü yanları yazılmış ve yayımlanmıştır. ikinci ciltteyse olması gerekenler, iyiler düşünülmesine rağmen yazar bir türlü istediği karakterleri oluşturamamış ve geçirdiği bir bunalım esnasında ikinci cildini yakmıştır. elimizde kalan ise birinci cilt ile ikinci cildin bazı parçalarıdır. yani bu kitap tamamlanmış değildir. yaklaşık 350. sayfadan sonra eksikler başlar, bazı bölümler yarıda kesilirken bazı bölümler hiç yoktur. eserde baş karakter rus çiftlik sahiplerinin çiftliklerini gezerek onlardan ölü canlar satın almaktadır. yazar böylece rus toprak sahiplerini, köylülerini ve yaşadığı dönemin feodal sistemini tüm açıklığıyla anlatmış ve eleştirilerini yapmıştır. ayrıca bütün eserlerinde olduğu gibi dönem memurlarının yozlaşmışlığını işlemeyi de eksik etmemiştir.

22.) (bkz: üç isa) / (bkz: aytunç altındal)
aytunç altındal hıristiyanlığın kökenlerini sorguluyor. bugün hıristiyanlık diye bilinen ''religio''nun, isa'nın değil havari pavlus'un dini olduğunu söylüyor. hıristiyanlığın pagan kökenlerini ve incil içindeki çelişkileri de göstererek, çok farklı bir hıristiyanlık portresi çiziyor. isa'yı kendi dogması için sömüren kilise ve ''religiocrat''larının maskesi bu kitapla düşüyor. kendi alanında dünyaca ünlü bu yazarımızın kıymetini ne yazık ki bilmiyoruz. bu kitabı okuması oldukça zor, dili ağır; ama okuduğunzda buna değdini göreceksiniz. eğer isterseniz https://m.youtube.com/watch?v=LWoM_UELdJM yazarın kendisinden dinleyebirsiniz.

23.) (bkz: yunan mitolojisi) / (bkz: stephen p kershaw)
kronolojik sıraya uygun giden ve konular arasında ki bağlantıyı asla koparmayan, yunan mitolojisi hakkında yazılmış eserlerden bolca örnekler veren harika bir kitap. mitolojik hikayeler anlatıldıktan sonra en eski dönemlerden günümüze kadar o konuyla alakalı filmler, resimler, tiyatrolar, müzeler ve mekanların da eklenmesi ve incelenmesi muhteşem bir nokta olmuş. kesinlikle kafa karıştırmıyor, rahat okunabilir dili ve mantıklı açıklamalarıyla akıp gidecek sürükleyici bir rehber kitabı. yunan mitolojisine ilginiz varsa, başlangıç kitabı niteliğinde okunacak ve içim rahat bir şekilde sizlere önerebilirim.

24.) (bkz: tarihimizdeki garip olaylar) / (bkz: sabri kaliç)
oldukça güzel bir tarihi araştırma eseri. yazar, büyük bir kısmının osmanlı dönemine ait olduğu, bir kısım da cumhuriyet dönemi içeren, tarihimizde yaşanmış ilginç olaylardan bir derleme sunuyor bize. cellat kurumu, yeniçeri ocağı ve padişahlar ile ilgili hikayelerin büyük yer kapladığı kitapta istanbul halkının yaşayış şekli ile ilgili de pek çok bilgi veriliyor. her ne kadar bazıları çok bilindik şeyler olsa da yeni bir çok bilginde ediniyor insan. mutlaka okunması gereken kitaplardan biri.

25.) (bkz: putin in potinleri) / (bkz: mustafa kemal aydoğan)
türkiye'nin, rusya ile yaşadığı uçak krizinden esinlenerek yazılmış bir hikaye. açıkçası trajikomik buldum. okunmalı mı, zaman kaybı.

26.) (bkz: karamazov kardeşler) / (bkz: fyodor dostoyevski)
dostoyevski’nin, en son ve en nitelikli yapıtlarından biri olan karamazov kardeşler, yazarın kendi yaşamıyla pek çok paralellik taşıyan bir eser olması sebebiyle, insanlara bu kadar geçmiş klasik bir eser haline gelmiştir. eser, hem bir aile dramı, hem bir cinayet romanı olarak nitelendirilebilir. 19.yüzyıl rusya’sında geçen bu eser, bir romandan ziyade pasaj pasaj giden bir deneme niteliğinde ana hikayeden çok yan karakter analizleri ve sorgulamalara dayalı bir tartışma niteliğinde daha çok dini ve varoluşsal sorgulamaların yapıldığı felsefik bir kitaptır. suç ve ceza romanından sonra sevdiğim ikinci kitabı.

27.) (bkz: siyasi tarih) / (bkz: oral sander)
"gözüm kapalı geçerim" deyip, kaldığım dersin kitabı. tarih kitabı okumak istiyorsanız, dünya tarihi açısından çok bilgili ve güzel bir kitap. dili de ayrıca bir güzel. tavsiye ederim.

28.) (bkz: savaş ve barış) / (bkz: lev nikolayeviç tolstoy)
herkese değil, istikrarı ve ciddi anlamda sabrı olan insanlara öneriyorum. kitabın teması, içeriği, anlatılan her şey a'dan z'ye insan üzerine kurulu ve bu yüzden bireye fazlaca şeyler katacak fakat 1800 sayfada kaybolup gidiyorsunuz. labirentin içinden bir türlü çıkamıyorsunuz. her 50 sayfada bir konu bütünlüğü dağılıyor hissine kapılıp okumak istemiyorsunuz. size kitabı okutturan tek şey, kitaptaki karakterlerin sonunu merak etmek oluyor. onun haricinde kitapta en çok hoşuma giden kısım, insanların anlam arayışları oldu. sanki hepsi boşlukta savruluyorlar ve tutunacak bir dal arıyorlar gibiydi. kimisi çareyi dinde, kimisi içkide, kimisi kumarda, kimisi kadınlarda, kimisi de "savaşta ve barışta" aradı çareyi. halbuki çare kalplerindeki merhamette gizliydi. iki cilt halinde değil de tek kitapta okursanız daha iyi.

29.) (bkz: türk amerika ilişkileri çerçevesinde ermeni meselesi) / (bkz: kamil necdet ar)
çarlık rusya'nın başını çektiği ülkelerin ortaya çıkmasında büyük etkisi olan ermeni meselesi üzerinden yaklaşık yüz yıl geçmesine rağmen güncelliğini korumaya devam etmektedir. rusya'nın başlattığı ve savunduğu sorun zamanla abd'ye göç eden ermenilerle birlikte abd türkiye arasındaki ilişkilerin şekillenmesine yön vermektedir. işte bu kitap 1918-1923 yılları arasında daha ermeni meselesinin yeni dönemlerinde abd türkiye ilişkilerine etkisini bizlere sunmaktadır.

30.) (bkz: 1789 fransız inkılabı tarihi) / (bkz: albert sabaul)
bu kitapta fransız ihtilali’nin en önemli portrelerinden iki isminin; liberal, özgürlükçü, reformist, ılımlı cumhuriyetçi sieyes ile katı, uzlaşmaz, otoriter, radikal, devrimci cumhuriyetçi robespierre’in şahsında ihtilal ve sonrasında yapılmak istenenler ayrıntılı olarak inceleme konusu yapılmaktadır. güzel, anlaşılır bir tarih kitabı.

31.) (bkz: sonsuzluğun sonu) / (bkz: ısaac asimov)
eser sizi ,teknolojiyle zamanlar arası yolculuk ve düzenlemelerin yapıldığı üst bir evrene alıp ,orada geçen bir aşk hikayesi, insani hırslar ve duruma ait bilimle harmanlıyor. dil bakımında akıcı ve sade, kurgu bakımından ufak tefek boşlukları ve bence birkaç mantık hatasından başka merak uyandırıcı ve sürükleyici.

32.) (bkz: üç tanrı mı tek tanrı mı) / (bkz: carlos madrigal)
hristiyanlık teolojisinde anlaşılması ve anlatılması en zor konulardan biri olarak kabul edilen "üçlü birlik teslis" olgusunu derinlemesine inceleyen ve açıklayan, içerisinde çok faydalı çizimler / şekiller de barındıran konusunda en iyi olan kitap.

33.) (bkz: yahudilik ve hristiyanlık konusunda kuran'ın tartışmalı konuları) / (bkz: baki adam)
bu çalışmasında, tarihsel süreç içerisinde yahudi ve hristiyanların kutsal kaynakları üzerinden kurulan zemine göre hareket eden oryantalistler arasında ciddi bir şekilde eleştiri konusu yapılan üç konuyu irdelemekte. yazar birinci bölümde; kasas suresi 38. ayette geçen, hâmân ve onun hangi firavun döneminde yaşadığını araştırmaktadır. ikinci bölümde ise yazar; hristiyanların hz. isa’ya yaptığı gibi yahudilerin de üzeyr’e allah’ın oğlu demeleri problemini ele almaktadır. yazar son bölümde ise; kur’an’ın tartışmalı konularından biri olarak takdim
edilen meryem’in ilahlığı meselesini mercek altına almaktadır. bu eser, kur’an’ı kerim’in diğer tüm kaynaklar karşısındaki konumunu
güçlendirme babında alana katkı sağlayan bir nitelikte. ayrıca gerekli görülen
yerlerde konuların anlaşılmasını kolaylaştırmak amacıyla dipnotlarda açıklayıcı nitelikte bilgilere yer verilmesi de çalışmanın önemli özellikleri arasında sayılabilir. tavsiye ederim.

34.) (bkz: zaman makinesi) / (bkz: h g wells)
distopik olan bu roman eserinde, pitoreski sanatından da (insanın aklında resim gibi hayal uyandıran yazı söz ya da yazı) yararlanarak baya ilginç ve ilgi çekici betimlemeler ve tasvirler okuyucuya sunmuş. yazarın gelecekte ki dünyanın komünizm etkileriyle nasıl şekilleneceğini ve toplumun sosyalizmin etkisinde olacağını ortaya sürüyor. insanlığın sosyalizme yöneleceğini ve bunun olumlu, olumsuz sonuçlarını ortaya çıkaracağı etkilerini gözler önüne sunuyor. zamanın ilerlemesiyle birlikte insanlığın yaşam şartlarının ve sorumluluklarının nasıl değişim gösterdiğini çarpıcı bir dille aktarmış. insanlığın bu ilerleme sürecinde rollerinin ne doğrulta da değişkenlik gösterip nasıl bir yaşayışa sürükleneceğini aktarmış. oluşturduğu kurgu üzerinde hem gerçekçi ifadeleri ve hem hayalci ifadeler bir arada bulunduruyor. keyifli bir eser.

35.) (bkz: babalar ve oğullar) / (bkz: ıvan turgenyev)
kitaptaki arkadi ve bazarov karakterleri ile bizdeki olduğu gibi gençlik ve aileleri arasındaki kuşak çatışması işlenmiş. iki oğul, iki baba ve hayatlar. oğulların babaları. arkadiy ılımlı bir genç, bazarov nihilist ve sorgulayan bir oğul. oğullarını çok seven, üstüne titreyen babalar. ve birbiriyle aynı zaman çizgisinde birleşmiş hayatlar. kuşak çatışmasının, statü farklılığının, köy yaşamının en açık şekilde işlendiği o leziz kitaplardan birisidir kendileri.

36.) (bkz: sergüzeşt) / (bkz: samipaşazade sezai)
sergüzeşt, türk romanında gerçekçilik akımının ilk örneği sayılır. kitabın konusu küçük bir kızın vatanından ayrılıp köle olarak satıldığı evde çektigi eziyetleri ve satıldığı diğer evde büyüyerek düştüğü aşk anlatılıyor. betimlemeler çok güzeldi. film gibi seyrediyorsunuz kitabı yaşayarak, görerek, hissederek. yazarımız esareti, hürriyeti, aşkı o kadar güzel anlatmış ki bir solukta okudum. gerçek bir başyapıt.

37.) (bkz: sefiller) / (bkz: victor hugo)
yeğenlerine ekmek götürebilmek için hırsızlık yapan ve bu yüzden kürek mahkumiyetine çarptırılan bir adamın heyecan dolu çarpıcı hikayesi. aldığı ağır cezanın bedelini ömrü boyunca ödeyen jean valjean'ı merkezine alan eser yoksulluğu, vicdanı, toplumsal adaleti anlatıyor. romanda ne ararsanız var. aşk, savaş, sevgi, intikam, nefret vs vs. ama kitabın ana konusu sefillik. yazar bize fransa tarihini aralara serpiştirerek anlatmış. etkileyici ve hüzünlü.

38.) (bkz: serenad) / (bkz: zülfü livaneli)
kitap baştan sona mesajlarla dolu, kırım türklerinden, ülkemizde yaşayan ve zorluklar çekmiş olan ermeni ve kürt vatandaşlara, almanya faşizminden kaçan - kaçamayan yahudilere kadar birçok konularda mesajını vermiş ve görüşlerini belirtmiş. serenad, iktidar oyunlarının altında kalan, acılar yaşayan, kavuşamayan hatta ayrı düşen, isim değiştirmek zorunda kalan, yetmezmiş gibi din ve milliyet değiştirmek zorunda da kalan insanların anlatıldığı, gerçek konulara dayanan son derece duygu yüklü bir roman.

39.) (bkz: filmlerle sosyoloji) / (bkz: bülent diken)
kitap, doktora tezi teknik ve detay bolluğunda başladı. 7 filmin sosyolojik değerlendirmesi var. kapitalizmin ve diğer hakim öğelerin; filmleri toplumu şekillendirmek ve belirli bir düşünce yapısını empoze etmek için nasıl kullandığını, kitaptaki örneklemelerle öğreniyorsunuz. entellektüel terminolojiye yabancı değilseniz keyifle okuyabilirsiniz. aksi taktirde çok yavaş akıyor.

40.) (bkz: osmanlı da oğlancılık) / (bkz: rıza zelyut)
kitap, içerik bakımından çok aydınlatıcı. belgelere dayalı olması da tam bir araştırma ürünü olduğunun göstergesi. alıntı ve kaynak gösterilerek hazırlanmış. ön yargısız okunması gereken kitaplardan. benzer konuda yayınlanmış halil inalcık ve murat bardakçı'nın da kitapları var. onlar da okunmalı. tavsiye ederim.

41.) (bkz: akıllı yatırımcı) / (bkz: benjamin graham)
kitap, benjamin franklin'in piyasalar üzerine yazmış olduğu makale ve köşe yazılarından derlenmiştir. borsa üzerin ilgilenen arkadaşların mutlaka okuması gereken bir başyapıt.

42.) (bkz: başlangıç noktamız ev) / (bkz: donald w winnicott)
bu yazarın her eseri okunmalı. sadece teorik olarak değil pratik olarak ip uçları vermiş ve olaya tamamen kişisel bakmış çok iyi.

43.) (bkz: tarihte ve bugün şamanizm) / (bkz: abdülkadir inan)
şamanizmin din mi kült mü olduğunu çok iyi açıklıyor. şamanizm ile ilgili yapılan araştırmalara ışık tutmuş, yeni eserlere de kaynaklık etmiştir. kitap hem şamanizme hem de halk inanışlarına ilgi duyanları tatmin edecek niteliktedir. tavsiye ederim.

44.) (bkz: böyle buyurdu zerdüşt) / (bkz: friedrich nietzsche)
eserde kendine sözcü olarak zerdüşt'ü seçmiş. düşüncelerini, fikirlerini onun aracılığı ile aktarmış. dil açısından yalın gibi gözükse de anlam kapalılığı var. anlamı derin düşüncelerine yer vermiş. zerdüşt kendini insanlardan soyutlamış, dağda inzivaya çekilmiş ve kendine insanlar yerine bir kartal ve bir yılanı dost edinmiş. nietzsche tüm inançları yok sayıp evreni, tanrıyı, varlığı, yaşamı, dinleri sorgulayıp yargılamıştır. o üstüninsanı aramaktadır. ona göre insan aşılması gereken bir varlıktır.
nietzsche bu kitabında tanrı'nın ölmüş olduğunu felsefi açıdan söyler. aslında tanrıyı aramaktadır. nietzsche onu anlamadıkları için şikayetçidir. ona göre bu kitap herkes için ve hiç kimse içindir.

45.) (bkz: fizik) / (bkz: michael brooks)
fizik konularına özellikle atom, kuantum fiziği konularına az çok vakıf olmayan birisi için sıkıcı olabilir. fizik, ışık, foton, astronomi, atom altı parçacıklar, görelilik, büyük patlama, evrenin yaratılışı, zaman kavramı, evrendeki boyutlar vs. gibi kavramlara farklı bakış açısı getiren bir kitap. ilgilenenlere tavsiye ederim.

46.) (bkz: veganizm ahlakı siyaseti ve mücadelesi) / (bkz: zülal kalkandelen)
kitap, vejetaryenliğin daha ilerisi olan ve çeşitli ahlaki, diyetetik, iktisadi, politik ve felsefi motivasyonlarla gerekçelendirilen veganizmin, toplumumuzda pek sık dile getirilmeyen, siyasi gruplarda dahi yok sayılan yüzüyle tanışmak, veganizmi anlamak, onun mücadelesini öğrenmek isteyenler için, konuya kapsamlı bir yaklaşım sunuyor. veganizmin beslenme boyutuna, ekonomik/politik açılımına ve etik boyutuna değinen üç bölüm, kitabın temel bölümlerini oluşturuyor. bazı noktalarına katılmasam da genel düşünceyi anlamamızda bize yardımcı olan sohbet havasında geçen keyifli bir eser.

47.) (bkz: sorularla osmanlı imparatorluğu) / (bkz: erhan afyoncu)
yazar, üzerinde belli bir emek harcamış. osmanlı tarihi konusunda dürüst bir duruş sergilemeye özen göstermiş, bu nedenle akademisyenlerin kaynaklarına ve bilgilerine de başvurmuş. ayrıca soru cevap metodu ile tarihi anlatmaya çalışması da farklı bir anlatım tarzını ortaya koyuyor. dili son derece açık, kolay anlaşılır bir şekilde yazılmış. bence güzel bir kitap. umduğumdan çok daha kısa zamanda kolayca bitirdiğimi söyleyebilirim.

48.) (bkz: jose saramago) / (bkz: kabil)
saramago hikayesine adem ile havva'dan başlayıp sodom ve gomore'den turun nuh tufanına kadar bir çok olayı mizahı bir dille anlatıyor. tanrıya sormak istediklerini kabil'in agzindan aktarılan, felsefe ,mitoloji ve ironinin iç içe geçtiği tek solukta okunacak bir çalışma.
gerçeğin ironik ,yalın ve dolaysız dili kullanılan bu eser bittiğinde bizi mest edecek.

49.) (bkz: frédéric bastiat) / (bkz: hukuk)
1800 lü yıllarda fransa da yaşamış olan yazar aslında günümüzde sıkça tartışılan hukuk eliyle toplum mühendisliği yapılmasını konu edinmiş kitabında. yazarın şu sözü kitabın özeti aslında "hukukun bilincimize, fikirlerimize, tercihlerimize, eğitimimize, işimize, ticaretimize, yeteneklerimize karışmak ve düzenlemek gibi bir fonksiyonu yoktur. hukukun görevi, bu hakların özgürce kullanımını sağlamak ve kişilerin, başka kişilerin bu hakları özgürce kullanmasına müdahale etmesini engellemektir". kısa ve öz anlatımı ile konuyu gayet güzel şekilde anlatmış kitap. liberalizm alanında zamanın en güçlü öğretilerine sahip ve bu savunduğu tezlerin hala bir çoğunun liberalizmin temellerini doldurduğu söylenebilir.

50.) (bkz: çalışma ekonomisi) / (bkz: mustafa kemal biçerli)
hem alan dersi hem de seçmeli dersliklerde donanımlı bir kitap olduğu için okutulmaktadır. içerik bakımından bir iktisat ve ekonometri öğrencileri için vazgeçilmez bir kaynak. tavsiye ediyorum.