atatürk'e kadar nanay. fakat cumhuriyet devrimi ile beraber türkler güce dayalı medeniyet anlayışından uygar dünyanın bir parçası ve hatta bir üst örneği olma yoluna girmiş fakat ne yazık ki adnan menderes'in iktidarından başlayıp Özal'la zirveye tırmanan ve akp ilke pik yapan gerici orta doğu sürümlü gerici karşı devrimle tekrar eski barbar ve çağın gereğinden uzak kimliğine geri dönmüştür.
ek; bu yazım Türklüğe bir hakaret değil sadece tarihsel bir saptamadır.
Medeniyet, arapça medine'den gelir. Şehir demektir. insanların medeni olmaları şehirleşmeleriyle bağlantılıdır. 5000 yıllık efes kentinde kanalizasyon vardı. Altınolukta sitemizde kanalizasyon yok. işin güçün at sırtında eyer altında bastırma rumeliyi talan yağma olunca, medenileşmek mümkün mü? Kürtler de hayvancılık yapıp cadırlarda yayladan köye binlerce yıllık göçer kavim olduklarından medenileşemediler, sehirleşemediler.
Başarısız medeniyetleşme çalışmalarıyla medeniyete nasıl ulaşılacağına dair bir laboratuvar aslında ülkemiz.
Başarıya giden yolda neler yapılır, neler yapılmaz. Bu gibi soruların yanıtını bulmak için paha biçilemez bir ekosistem. Ders çıkarabilen ülkeler yürür gider. Parayla satılacak deneyimi bedavaya veriyoruz daha ne olsun.
Türklerin medeniyete hiçbir katkısı yok diyebilmek için mesai harcayan türk icat etmişiz, işe yarar bir icat değil geliştirilmesi gerekiyor. sadece interaktif sözlüklerde laf cambazlığı yapabiliyor ona buna sataşıyor. gidip medeniyete katkı sağlayayım demiyor.
1) ali kuşçu, bütün kitaplarını arapça dilinde basmıştır. azimut-koordinat teorisi ise 16. yüzyılda çoktan çürütülmüştü. ali kuscu'nun teorisi doğru olsaydı, coriolis ivmesi diye bir şey olmazdı.
2) ibn-i sina 1100 sene evvel samanoğulları devletinde doğmuş yaşamış bir farisidir.
3) onluk sistemi, bütün dünyayı derinden değiştirmiş, sarsmış, askeri doktrinleri baştan yazdırmış bir sistem değildir. 16. yy ile beraber, batılı decentralized execution tipi doktrinler, onluk sistemin içinden geçmiştir. nato da zaten, bu doktrinlere göre hareket eder.
bir tane icat, hala kullanılan teorem, denklem, makina sayamazsın. verdiğin en ise yarar örnek olan ibn-i sina 1100 sene evvel yaşamış birisi aslanım.
Matematik ve Astronomi: Ali Kuşçu, Orta Çağ'da astronomi alanında yaptığı çalışmaları ile tanınır. Musa al-Khwarizmi gibi bilim insanları, matematiksel kavramları ve algoritmaları geliştirerek, Batı dünyasında bilimsel devrimlere zemin hazırlamıştır.
Tıp ve Sağlık: ibn-i Sina(Avicenna), tıp alanındaki "El-Kanun fi't-Tıbb" adlı eseriyle dünya tıbbına büyük katkı sağlamıştır. Bu eser, Batı'da da kullanılmış ve tıp alanındaki önemli bir başvuru kaynağı olmuştur.
Türkler ayrıca askeri anlamda dünyaya bir çok katıda bulunmuştur. onluk sistemin fikir babası metehan'dır.
başka ırkları kötüleyip dalga geçerek kendi ırkına siyasi puan kazandırmak cehaletten başka bir şey değildir.