bugün

en sevdiğim sebzelerden biri. bunun kızartmasını yap, ezmesini yap, imambayıldı yap, karnıyarık yap, yap babam yap.
meşhur tokat kebabının vazgeçilmez malzemesi..
kendisi için "patlıcan,patlasın senin kocan" esprisi yapılan sebze.
salatasi mukemmel olan bir sebze..
aynı zamanda;
kabugu nikot'in barindiran tek sebze...
her şeyin içine biraz patlıcan katma yeteneğine sahip insanların elinde harika ürünlere dönüşecebilen çiğ yemeği de denediğim ve memnun bile kaldığım güzel sebze
sebzelerin şahı
tohumu suda kaynatılıp içilince birkaç saat uçuran sebze*.*
Tatlısından reçeline,salatasından turşusuna kadar,kebabı,silkmesi,dolması ile beki de Türk mutfağında en çok çeşidi olan ve her şekli ile ayrı bir lezzeti olan sebzedir.
lokantacıların vazgeçemediği sebze. zira bu sebze türlünün içinde iken bir çeşit kamufle yöntemi ile ete benzemektedir ve alıcılık sağlamaktadır.
kışın gelmesi ile çeşitli kılıklara sokularak önümüze getirilmesinden kurtulma mutluluğunu yaşatan nikotin kaynağı.
ismi can olanlara ilk oklul caglarında takılan lakab.
diyarbakır meftunesinin sumak ekşisi ile bütünleştiğinde lezzetine lezzet katan patatesin en büyük rakip sebzesi.
aslında balcandır ama tabii yanlış söylüyorlar hep.
ing. ve alm. aubergine
avrupalının bir dönem pek tanımadığı, türkiye'den gidenlerin diyarda yaygınlaşmasıyla sık sık karşılaşmaya başladıkları, bugün artık kendillerine ait saydıkları sebze;

yunus saltuk patlıcanın kitabını da yazmıştı;

bir hollandalı aile merakla doğu pazarında gördüğü patlıcanı alır, eve getirir, et yapar tavada ve patlıcanı da diğer bir çok sebzeye yaptığı gibi, haşlar ve koyar tabağa etin yanına. sonuç: rezalet! tadı tad değil, görüntüsü görüntü... hayal kırıklığının bini bin para. komşusu türkiyeli aileye danışır, babacan egeli sorar:

- nasıl pişirdin onu?
- haşladım!
- tek başına mı?
- hanımla birlikte...
- nasıl yani?

kırık dökük hollandaca konuyu dağıtmıştır ama egeli durumu anlar sonunda ve bir gün komşusunu eve patlıcan ziyafetine çağırır: patlıcan kebabı, patlıcan musakka, imam bayıldı, karnıyarık, patlıcan salata, patlıcan ezme, patlıcan dolma, patlıcan turşusu, patlıcan tatlısı...

hollandalı aile o gün bu gündür patlıcan tutkunu. hem patlıcan kitabı var ellerinde hem de çeşme'de evleri. patlıcan dostluğu gelişerek devam ediyor yani...
içinde çok afzla miktarda nikotin barındıran ama kebabı çok lezzetli olan sebze. (ha birde sindirimi çok zordur)
(bkz: patlıcan salatası)*
entry yerine kullanilacak sahane kelime.
en güzel sebze rengi bile güzel hergün yiyebilirim. bağımlılık yapıyor.süper bişey.
yemek olduğu kadar, patlamak deyiminin iyelik eki almış hali olarakta kullanılabilir.
5 adet patlıcan 1 adet sigaraya eşdeğerdir.
Mor renkli bir sebze. Sıcak iklim sebzesidir. Soğuk havayı sevmez ve sıcaklık -1, -2 olduğunda hemen ölür.Patlıcan fazla bir besin değeri içermemektedir; meyvesinde yağ, karbonhidrat ve protein miktarları gözardı edilebilecek değerlerdedir. Türkiye'de daha çok imambayıldı, karnıyarık yemekleri ve kızartması şeklinde tüketilir. Ayrıca salatası da yapılır.
karnıyarık,ali nazik v.s gibi yemeklerin yapımında kullanılan leziz bir sebze çeşidi olmasıyla birlikte görüntü olarak korkunc durmasıyla da ilginç olmuştur kendileri.önünde eğilmek lazım aşk ve sevgiyle.saygılar sayın patlıcan efendi.
içinde barındırdığı nikotin sebebiyle sigarayı sevenlerin yemekten zevk aldıkları sebze. zehirleyici etkisi de vardır.
kurumuş patlıcanlarla yapılan dolması tazesinden daha bir lezizdir.
uzmanlar, patlıcanın,a vitamini, fosfor ve kendine has bazı esanslara sahip olduğunu, bunlarla sinirleri teskin ettiğini ve kalp çarpıntısını giderdiğini vurguluyor. patlıcanın pankreas, karaciğer ve böbrekleri kuvvetlendirdiğini,bol idrar söktürdüğünü, vücuttaki fazla suyu dışarı boşalttığını ve kilo verdirdiğini kaydeden uzmanlar, şeker hastalarının, patlıcan salatasından çok fayda gördüğünü, kansızlığa iyi geldiğini, kanı arttırdığını ve kalbe sükunet verdiğini ifade ediyor. uzmanlara göre, patlıcan,en sağlıklı olarak kül veya ocakta pişirilip kabukları soyulmalı ve ince kıyılmalı.
sürekli mesaj atan gıcık sebze.