bugün

belki yakınlarda böyle bir şey çıkabilir. gidişat onu gösteriyor.
temelleri 12 eylül askeri darbesi ile atılan yeni düşünsel akımdır. dönemin konjonkürü ile birlikte değerlendirildiğinde açığa cıkan durum şudur: dünya reagan ve thatcer öncülüğünde gelişen yeni sağ muhafazakar anlayışın türkiye'ye yerleştirilmesiyle ortaya çıkan düşünsel akım olarak tanımlanabilir.

bu akıma göre türkiye iktisadi, kültürel, siyasal olarak eski osmanlı coğrafyasının parcaları olan yeni ülkelerden ayrılamaz. çünkü bu ülkelerle tarihsel bir birlikteliği söz konusudur. ayrıca yine bu akıma göre ülkenin temel sorunları kabul edilen sorunlar* türk modernleşmesinin sakat yönlerinin ürünüdür. yine ulus-devletin zihniyet kalıpları, * toplumun geniş kesimlerini dışlamıştır. dolayısıyla ulus-devlet aşılmalı ve bunun yerine federal yada konfederal örgütlenmeler geçirilmelidir.

ilk okunduğunda kulağa makul istekler gibi gelmesine rağmen bu emperyal fikir 1970'lerin sonundan itibaren gelişmeye başlayan neoliberalizmden ayrı düşünülemez. bunun türkiye'deki ilk uygulayıcısı turgut özaldır. günümüzde ise fethullah gülen ve onun tarikatı bu hareketin öncüsü durumundadır.
osmanlıyı tarihten tekrar yaşama döndürme çabasının göstergesi. özellikle tarihi çarpıtarak. geçmişte yaşanmış bir çok olayları es geçerek.osmanlıyı hep gündemde tutma çabası.
fakaat adı yeni olsa da osmanlıcılık cumhuriyetin kuruluşundan günümüze gelene kadar biraz eskimiştir. osmanlıyı türklükle özdeşleştirmek büyük bir yanılgıya düşmektir. arap ve fars dillerinden kelimeler apartarak yeni bir dil oluşturmuş kendi öz dilinden kopmuştur.anadolu halkı kulu olduğu padişahının konuştuğunu anlamıyordu. bu gün dahi osmanlıca olan kelimeleri kullanıyoruz.çünkü yeni osmanlıcığı, toplumun konuşma dilini osmanlıca yaparak oluşturacaklarını artık biliyorlar. bu bilgiyi nasıl ve nerden aldıklarınıda, biz cumhuriyetçiler biliyoruz.
selçuk üniversitesi uluslararası ilişkiler bölüm başkanı prof. dr. şaban çalış,'ın hayalet bilimi ve hayali kimlikler adlı eserinde ele alınmış ve özal'a dayandırılmış konu.

(bkz: neo-osmanlıcılık)
türkiye'nin yeni resmi paradigması olma iddiasındadır. türkiye cumhuriyeti'nin kurucu paradigması olan ve bir takım değerler, iddialar üstlenmişti. ancak belirli dönemeçlerle beraber artık egemen sınıflar ve dünya konjonktörü için bunun bir anlamı kalmamıştır. bununla birlikte eskinin paradigması kötü yanlarıyla birlikte aynen devam ettirilmikle birlikte, tarihsel mirasını ebediyete bırakmaktadır. yeni osmanlıcılık türkiye'nin yeni resmi ideolojisi ve kurucu paradigmasıdır. buradan ise tarihsel olarak yıkım çıkar ancak orası başka bir yazının konusu.
amerika'nın önde gelen tink-tanklerinden Brookings Enstitüsünde görevli olan ömer taşpınar'ın öngörüleri üzerinde şekillenince bi b.ka benzemeyen -cılık tır.

- yeni osmanlıcılık Ortadoğu'da ve Balkanlar'da Türkiye emperyalizmi anlamına gelmemektedir.

- kürtler'i asimile etme amacında olan kemalistlerin * tersine, Yeni-Osmanlıcılık ortak bir kimlik duygusu inşa etmede islama çok daha önemli bir rol biçmektedir. Tıpkı Osmanlı döneminde olduğu gibi, islam Kürtlerle Türkler arasındaki ortak payda olarak tasarlanır.

- Katı Kemalistler * islamı, çokkültürlülüğü ve liberalizmi Kemalist devrimin potansiyel düşmanları olarak görmektedir.

- Kemalistler AB ve ABD'ye gittikçe daha fazla kuşkuyla yaklaşmaktadır.

- Kemalist kimliğin ve yaklaşımın en net görüldüğü yer öncelikli olarak ordu çevresidir. Bu çevrede, ne denli küçük olursa olsun, Kürt etnik kimliğini vurgulayamaya hizmet eden her çaba, Türkiye'nin teritoryal ve ulusal bütünlüğüne büyük bir tehdit olarak algılanmaktadır.

- AKP, Kıbrıs'ta taviz verme politikasıyla orduyu rahatsız etmişti.

- 2003 yılında AKP hükümeti iç siyasette son derece önemli bir risk alarak Türkiye'nin 40 yıllık Kıbrıs politikasını tersine çevirdi * Kıbrıs Türklerine adada taviz vermeyi kabul etmeleri için baskı yaptı *. Böylesi bir adımın, Türkiye'nin AB'ye giriş şansını arttırılacağı düşünülüyordu.

- Sadık bir Kemalist * olan Ahmet Necdet Sezer, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı iken, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile her türlü diyaloğu reddetmişti; bunun nedeni, Talabani'nin Kürt olmasıydı. AKP'nin tutumu daha esnek ve pragmatiktir. 2007'de Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türk ordusu bu tür görüşmelere itirazını kamu önünde bildirince, tasarladığı Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani görüşmesini iptal etmek zorunda kalmıştı. Abdullah Gül, ancak cumhurbaşkanı olunca, Celal Talabani'yi Ankara'ya resmi bir ziyarette bulunmaya davet edebildi.

http://www.odatv.com/Siya...cuk_turkiye_mi-15151.html
(bkz: ahmet davutoğlu)
ak parti'li muhafazakarların hayalinin temelini oluşturan yeni ve güçlü akım. ak parti'li liberaller de her şeye olduğu gibi bu akıma da sıcak yaklaştıkları için şu anda birlik ve beraberlik içinde, sessizce yürür. bakalım.
gerizekalıların ciddi ciddi inanarak peşinden gittiği ideolojimsi ABD türetimi düşünce.

Yeniden osmanlı olsak buralarda barış huzur gelmez miydi be birader?

Ne güzel şii sünniyi, kürt arapı, kürt Farsı, kürt Türk'ü vurmazdı, yahudiye de bi höt derdik ki tey tey.

Lan bir kere osmanlı zaten bu ilkel toplumların sikindirik sevdaları yüzünden nalları dikti. Tekrardan nasıl oluyor da tek çatı altında uzun süre toplayabileceğine inanabiliyorsun ki?

Hem anasını satayım sen kendi ülkeni düzelttin de kodumun Irak'ı, suriyesi kaldı bir de onlara barış getireceksin di mi?

Yahudileri ezip filistini kurtaracağını mı sanıyorsun? Mescid-i aksaya kafana göre girip çıkabileceğini mi sanıyorsun?

Sen bir ton ilkel, barıştan insanlıktan, kültürden anlamaz ortadoğunun Düzene her daim bela olan halklarıyla uğraşırken zayıflarken Yahudiler tam tersi güçlenecek. Amerika Afganistan'a ve güney amerika'ya yoğunlaşırken Ortadoğu'ya Köpek bakıcısı arıyordu olay bundan ibaret. Bununla beraber Türkiye'nin rejiminde oynama yaparak Türklük kimliğini de değiştirecek al sana bir taşla iki kuş. BU teraneye inanacak Türkler ya gerçekten çok salaktır ya da salaktır başka açıklaması yok. Anası babası türk olup da salak olmayanlar ise Türk değildir kültürel olarak.

Hadi böyle romantik bir bakış açısı hariç Türkiye para kazanacak, bölgedeki kaynakları kontrol edecek gibi daha gerçekçi gibi görünen hikayelere kananlara ise diyecek hiçbir şeyim yok.

Bunun Osmanlıcılık gibi zahiri, yapay bir akımla olabileceğini kanıtlayın bana sizin gibi soyu bozuk kişilerden olarak değil Öz be öz Türk olarak en büyük osmanlıcı ben olayım.

ama yok öyle bir şey amerika karışmasa bile zarar ziyan hesabında ortadoğunun tümünü bir çatı altında barındırıp o petrollerden kar edemez adam. Sen Musul'u kerkük'ü ve güney azerbaycan'ı sağlama al geriye kalanlar ne halt yerlerse yesinler sonuçta güç sınırlı bir olgudur. Amerika bile Irak'ı zaptetmeyi karsız bir iş olarak gördü de.

ek: "bik bik bu milli devleti yıkma oyunu değildir, tam tersi güçlendirir bölge ülkeleriyle ortak çıkarlar üzerinde anlaşmaktır asıl olay bik bik" diyenlere de burada yapılmışı var alın kaldığı yerden devam ettirin Abdnin projeleriyle uğraşacağınıza

(bkz: sadabat paktı)
(bkz: cengiz özakıncı)

yeni osmanlıcılık tuzağı ve türkiye'nin siyasal intiharı!
arapların desteklediği oluşum.
http://www.ntvmsnbc.com/id/25022255/
(bkz: progressive ottomanism)
akp iktidarının politikaları neticesinde sıkça telaffuz edilen kavramdır. cumhuriyet döneminde fazla ilgilenilmeyen osmanlı coğrafyasında tekrardan etkili bir rol üstlenmeye odaklanılmış stratejik eğilimdir. 60-80 döneminde ki sol entelijansiyanın ağırlığı altında fazlaca bir etki alanı bulamayan sağ entelijasyonunun 12 eylül'ün yarattığı olanaklar sayesinde kendisini fazlaca aktif hale getirmesiyle yeni-osmanlıcılık fikri iyiden iyiye tartışılır hale gelmiştir. türkiye günlüğü adlı dergi buna en büyük katkıyı yapmaktadır.
Avrupa devletleri daha ne kadar demokrasi adına birşeyler yapabiliriz diye düşünürken bizdeki osmanlıcılık zihniyeti yüz kızartıcı bir durumdur.
(bkz: kavuğumu giydim bekliyorum)
kürtçülük ve komünizmden bile daha beter bir sorun. kesinlikle ve kesinlikle yeni bir fikir değildir. hortlatılan hilafet aşkı, inkılap ve devrim düşmanlığı, türk-islam sentezi ve devletin başına gelen kişiler bu akımı başlatmış, hızlandırmıştır. günümüzde ise son şekillerini almaktadır.

özünde ise tamamen abd projesidir. ortadoğu, türkistan,kuzey afrika coğrafyalarına tam anlamıyla siyasi bir otorite kuramayan abd'nin , bu amacını osmanlı mirası üzerinde bulunan türkiye aracılığıyla gerçekleştirmek istemesinden başka birşey değildir.
(bkz: mallık)
(bkz: osmanlının yıkıldığını kabullenemeyen türk)
(bkz: neo ottomanism)
şaban çalış ın bu konu hakkındaki kitabı önemlidir.

(bkz: hayalet bilimi ve hayali kimlikler)
bu görüşü savunanlar ''türkiye'nin emperyal güç olacağını ve ortadoğu'nun,kuzey afrika'nın ve orta asya'nın bir bölümünün lideri olacağını'' iddia etmektedir..''neo-osmanlıcığı'' savunan kişiler nedense hep osmanlının parlak dönemlerini hatırlamaktadırlar..oysa osmanlı tarihi kanuni ile son bulmaz..osmanlının son 300 senesi resmen kabus gibidir..neredeyse her 10 senede bir yaşanan savaşlar ve sürekli mağlubiyetler osmanlıyı ve anadolu halkını perişan etmiştir..sadece rusya ile yaptığımız savaşlar bile milyonlarca kişinin ölümüne ve dünya kadar maddi zarara yol açmıştır..osmanlı devleti son 200 senesinde ''denge politikası'' ile ayakta durabilmiştir..osmanlı topraklarında gözü olan ingiltere,fransa,rusya,avusturya,italya ve almanya gibi ülkeler arasında osmanlı devleti gidip gelmiş ve sürekli değişen ittifaklarla ayakta durabilmiştir..kendi valisinin isyanını bile rus yardımı ile zar zor bastırabilmiştir..rus askerleri istanbul'u düşürmek üzereyken de araya ingilter ve fransa girmiştir..yani neler neler..

anlayacağınız osmanlı rüyasının bir de kabus kısmı vardır...

bu teoriyi savunanlar şunu unutmaktadır:

1-) dünyada petrol devri artık kapanıyor yavaş yavaş..otomobil firmaları bile ''petrolsüz çalışan arabalar'' üretmeye başladılar..renault ilk serisini çıkardı bile..dünya petrol dönemini kapatıyor..petrol dönemi kapanınca arap topraklarının beş kuruşluk değeri kalmayacak..o topraklarda çöl,hurma,deve,cehalet ve bir dünya sorundan başka bir halt kalmayacak..batılı ülkeler meyvenin özünü yediler ve posasını bize yamıyorlar..''neo osmanlıcılar'' bunu anlamıyorlar..

2-) Emperyalizm devri de kapanıyor..eskiden üretim için hammaddeye gereksinim duyan ülkeler,bu kaynağı elde etmek için başka ülkeleri işgal etmek zorunda kalıyorlardı..ancak günümüzde küresel ticaretin gelişmesi ile hiç bu türden saçmalıklara gerek kalmadan istediğiniz hammaddeyi elde edebiliyorsunuz..dolayısı ile hammadde sıkıntısı büyük oranda çözülmüş durumda..o yüzden artık savaşlar yaşanmıyor eskisi gibi..

3-) gelecekte potent güç bilim ve teknoloji olacak..bilim ve teknolojide birçok önemli gelişmeler yaşanacak..uzayda yaşam mümkün olacak,uzayda koloniler kurulacak,insansı robotlar üretilecek,dna ve insan genomu projeleri çok gelişecek,birçok hastalığa ve hatta yaşlanmaya çare bulunacak vs vs..insanlar daha iyi ve kaliteli bir yaşam için ''bilim ve teknolojinin gelişmiş olduğu ülkelere'' gitmek isteyecek yada bu ülkelerin ürettiği bilim ve teknoloji ürünlerini satın almak isteyecekler..bu durum,petrolden bile daha fazla bir gelir kaynağı sağlayacak bilgi üreten ülkelere..yani bilgi başat güç olacak..

4-) yiğit bulut'un iddia ettiği tarzda bir emperyal güç olabilmek için askeri endüstri ve askeri güç yegane şarttır..bu şu demektir: türkiye'de tekrar militarizmin güçlenmesi ve eskisinden de güçlü hale gelmesi demektir..askeri güç ve askeri endüstrinin gelişmesi ancak devlet eliyle mümkün olabilir türkiye gibi ülkelerde..bu tarz bir girişim demek ''kamu maliyesinin bozulması'' demektir..bu durum da yiğit bulut'un ''ekonomi mi,askeri güç mü'' sorusunu kendisine sorması gerekiyor..çünkü istisnalar dışında ekonomi ve askeri güç aynı anda gelişmiyor..çin ve abd gibi anormal koşullara sahip ülkelere aldanmamak gerekir..ayrıca türkiye'nin elinde ''modern teknolojiye uygun düşen silah sistemleri ve teknolojileri'' üretebilecek altyapı,kalifiye elaman vs gibi unsurlar bulunmamaktadır..

5-) orta doğu,orta asya ve kuzey afrika gibi coğrafyalara hakim olmak demek birden çok güçlü devletle savaşmak demektir..modern çağda savaşların galibi yoktur..savaşı siz kazansanız bile savaşın yarattığı hasarı onarmak çok uzun zaman alabilir..pkk gibi bir terör örgütü bile türkiye'ye bu kadar zarar verebiliyorken,en basitinden israil gibi bir ülkeyle savaştığımızı düşünsenize..böyle bir savaşı türkiye kazansa bile ''ülkenin kamu maliyesi'' korkunç zarar görür bu işten..binlerce belkide milyonlarca insan ölür..ülke yıllarca ''dış devletlerin ambargosu ve savaş tazminat talepleri'' ile uğraşır durur..

6-) daha geniş toprak parçasını elinde bulundurmak eskisi gibi avantaj değildir..tam tersi dezavantaj olabilir..güneydoğu anadolu yıllardır bizdedir ama sorundan başka birşey katmamıştır bize..bir de arap topraklarının hamisi olduğumuzu düşünün..kim uğraşacak arapların bitmek bilmeyen sorunları ile? kim uğraşacak küresel ısınmanın getirdiği susuzluk ve kuraklık ile ? kim uğraşacak arapların iç çekişmeleri ve yahudilerle olan husumeti ile ? yani daha geniş topraklar bir dünya problem demektir..mesela almanya ve ingiltere bizden küçüktür yüzölçümü olarak ama bizden çok daha gelişmiştir reel ekonomi açısından..

bu gerekçeler daha da uzatılabilir..
Yasadigi devrin farkinda olmayan kekonun teki olmaktir
türkiyeyi içine kapandıran chpnin elinden aldığı ülkeyi dünya gücü haline getirmek isteyen davutoğlunun çıkardığı akımdır.
ismi haricinde osmanlı ile çok fazla bir alakası olmayan akımıdır. son günlerde cühela takımının diline pelesenk olmuştur. öyle ki, artık her köşe başında "çözüm çok açık abi, ortadoğuda akan kanın durması için yeni osmanlı şart" ya da "81 düzce 82 kahire" diyen bir akılsıza rastlamak mümkün. daha önce de belirtmiştim (#20721445) türkiyede zaman zaman ılımlı islam adıyla, zaman zaman da neo-osmanlıcılık adı altında insanlara benimsetilmeye çalışılan bir proje var. bu proje batının kendi güdümüne almak istediği bir islam medeniyeti hayalinin ürünüdür aslında. (bkz: http://en.wikipedia.org/w..._of_Civilizations_map.png) yukarıda verdiğim entride de bahsettiğim üzere, bu fikir yeni değildir. bilakis 90larda bile samuel huntington tarafından taslağı çizilmiş bir projedir. türkiyenin bu projeden ne gibi çıkarlar elde edeceği bizim için muamma olmakla birlikte, şu kadarını söylememiz mümkündür ki, yeni osmanlıcılık düşüncesi, hiç de zannedildiği gibi asırlarca bu topraklarda göreceli olarak barışı (bkz: pax ottomana) ve huzuru tesis etmiş olan osmanlıyı ve osmanlı ruhunu geri getirme, canlandırma projesi değildir. amaç, bu isimden ve halkın osmanlıya olan sevgisinden ve özleminden yararlanarak kitlelere aslında taslağı apaçık bir şekilde batıda çizilmiş olan bu projeyi daha kolay sevdirmek ve benimsetmektir.
--spoiler--
Siz,Osmanlı'yı ne bilirsiniz?
Osmanlı,üç kıtaya huzur,adalet ve nizam dağıtmışken,
Siz üç kıtayı da fitne, kin ve ihtirasınızla dağıttınız!
--spoiler--