bugün

aynı zamanda solun ortası.
(bkz: sol kanat)
politik bir tanımlama...
ismet inönü'ye ait bir laftır.
29 Temmuz 1965'te parti başkanı ismet inönü, CHP'nin çizgisinin "ortanın solu" olduğunu ilk kez söylemiştir.
sağım solum sobe saklanmayan ebe, sözünün akabinde ebe olmamak için durulan yerdir.
Ilımlı siyasi görüşe göre, sosyal alanla ilgili köklü değişimleri gerçekleştirmek çabasında bulunan partilerin benimsedikleri görüş.
(bkz: aml)
ismet inönü'ün cumhuriyet halk parti'si tanımı.
1966 yılında, abdi ipekçi ile olan röportajında ismet inönü' nün çok partili siyasal hayata geçen chp için kullandığı terimdir. bir tanımlama ve siyaset lügatı haline gelen kavram aslında ilk olarak 1929 ekonomik buhranından sonra franklin roosevelt tarafından müdahaleci ekonomileri taraf tutan new deal adlı keynesist oluşum için söylenmiştir.
daha sonra 1964 seçimlerinde muhalefette kalan inönü chp' sinden bülent ecevit, söylemi bazı chp liler tarafından tepki ile karşılansa da kullanmaya, üstelik genişletmeye devam etmiş ve inönü' nün nispete yüzeysel tanımlamasının aksine olayı spesifikleştirerek halkçılık ve devletçilik kavramları üzerinde yoğunlaşan bir ekonomik modeli taraf tutan siyasi oluşumların oluşturduğu tazyik, olarak nitemiştir.
akıllıca politikası o' nu 1977' de iktidara taşırken, stalinistler ve troçkistlerden büyük tepkiler görmesine sebep olmuştur.
makus talihli bu güzel kavram solcular tarafından, sol' un ibneleştirilmesi şeklinde görülürken, chp liler tarafından kalıpsal bulunmuştur.
sonradan anlaşılır ki, söz konusu kavramı roosevelt, o zaman için dünyada yükselmekte olan komünizme alternatif olarak kullanmıştır. aslında ise kastettiği demokratik sosyalizmdir.
günümüzde ılımlı islam ile yumuşatılan şeriata, islamafobia ile yaklaşılan yöntemde budur.
türkiye işçi partisi nin durdurulamaz yükselişine alternatif olarak ismet inönü nün chp yi sınıflarken kullandığı terim. solun şu anki durumunun baş müsebbibide chp nin kendini kitlelere sol bir partiymiş gibi yedirmesi ve halkımızında sol kavramını chp de içselleştirmesidir. 70 li yıllarda karaoğlan önderliğinde ortanın soluna yaraşır bir takım açılımlarda bulunmuşsada zamanla eski durumuna gelmiştir.ayrıca kime göre neye göre perspektifinden (bkz: idris küçükömer)
tabiri kullanan ilk isim ismet inönü'dür. nedeni ise tip(türkiye işçi partisi) %3 oyla meclise 14 vekil sokmayı başarır ve miting alanları chp ye karşı soğuktur. yeni bir formul aranmaktadır ve ismet inönü chp beşiktaş ilçe merkezinde açıkladığı iki kelimelik formülun adı: ortanın solu dur.

chp, ortanın solu sloganıyla ortaya çıkınca kıyamet koptu tabi. iktidardaki sağ partiler aradıkları kozu bulmuş gibi saldırıya geçti. "işte nihayet chp, solculuğunu itiraf etti." gibisinden. hemen bir slogan icad edildi:

''ortanın solu, moskova yolu''

chp, tüm bir seçim kampanyasını ortanın solunun komünizm olmadığını kanıtlamaya çalışırak geçirmek zorunda kaldı . misalen o dönemin chp milletvekili ecevit:

''o arada sol kavramının o kadar da kötü bir şey olmadığını anlatmak için parti üst kademesinden çok ilginç öneriler de geliyordu. diyorlardı ki: ' halka şunu söyletelim. kalbimiz vücudumuzun sol tarafındadır. eğer sol çok kötü bir şey olsa kalbimiz solda olmaz, sağda olurdu. veya,'bizim milletimiz ata çok meraklıdır. ata binerken evvela sol ayak üzengiye basılır. bunu anlatalım.' tabii bunlarla halkı ikna etmek mümkün değildi.''
Adnan Menderes'in CHP'ye nazaran iki parmak daha soldayız deyişiyle ortaya çıkan, ilk olarak ismet inönü'nün ağzından dökülen ama bir kuramcı olarak sadece Bülent Ecevit'in arkasında durduğu siyasi söylem.
(bkz: sol kemalizm)
1965 yılında dönemin chp genel başkanı ismet inönü tarafından dile getirilen bir siyasi görüş. Ortanın solu, CHP'nin bürokratik etkiden kurtulup halka açılımını izah ediyordu.
(bkz: ortanın solu moskova nın yolu)
inönü faşizminin başka boyuta çekilmiş hali.
sosyal demokrat anlayış gibi bir şey, ama türk işi olanı. hem sol hem değil, lafa gelince sol, icraatte ucundan azıcık.
faşist şef ismet inönü'nün temsil ettiği sınıfın* tekelci burjuvazi ile örtüşen çıkarları doğrultusunda yükselen türkiye işçi partisi karşısında, işçi sınıfını kontrol altına almak için chp'yi konumlandırdığı siyasal alan.
bülent ecevit tarafından geliştirilmiş ve bülent ecevit i kara oğlan olacağı yola sokmuş slogandır.
ismet inönü bu sloganı solun kontrolüne giren işçi sınıfını kontrol altına almak için kullanmak istesede zamanla işçi sınıfı, bülent ecevit önderliğinde chp yi kontrolü altına almış ve sağın en ucundan gittikçe sola çekmiştir.
bugün chp solun en ucuna yakın bir yerde duruyorsa bu sloganın chp yi şu anki durduğu yere getirmede büyük bir rolü olmuştur.
argoda az şekerli kahve anlamına gelen söz öbeği.
bülent ecevit in 1968 de yazmış olduğu kitap.

bende 5. basımı var o da 1973 basımı..

ve dsp nin ana eksenlerini anlatıyor bir nevi.

demokratik sol u anlatıyor.

o dönemki ülke siyasetinde sağ sol akvramları üzerine genel itibariyle sığ ancak anlaşılır şekilde ele almış konuları karaoğlan.
ve chp üzerinden tüm konuları dile getirmekte.
Kılıçtaroğlunun oy almaya çalişma şekli ortanın sağı kenarın köşesi.
(bkz: dengesi şaşmış terazi)
(bkz: demokratik sol parti)
ne diktatörlük ne laçkalık orta yolu tutmaktır.