bugün

ortanın solu

tabiri kullanan ilk isim ismet inönü'dür. nedeni ise tip(türkiye işçi partisi) %3 oyla meclise 14 vekil sokmayı başarır ve miting alanları chp ye karşı soğuktur. yeni bir formul aranmaktadır ve ismet inönü chp beşiktaş ilçe merkezinde açıkladığı iki kelimelik formülun adı: ortanın solu dur.

chp, ortanın solu sloganıyla ortaya çıkınca kıyamet koptu tabi. iktidardaki sağ partiler aradıkları kozu bulmuş gibi saldırıya geçti. "işte nihayet chp, solculuğunu itiraf etti." gibisinden. hemen bir slogan icad edildi:

''ortanın solu, moskova yolu''

chp, tüm bir seçim kampanyasını ortanın solunun komünizm olmadığını kanıtlamaya çalışırak geçirmek zorunda kaldı . misalen o dönemin chp milletvekili ecevit:

''o arada sol kavramının o kadar da kötü bir şey olmadığını anlatmak için parti üst kademesinden çok ilginç öneriler de geliyordu. diyorlardı ki: ' halka şunu söyletelim. kalbimiz vücudumuzun sol tarafındadır. eğer sol çok kötü bir şey olsa kalbimiz solda olmaz, sağda olurdu. veya,'bizim milletimiz ata çok meraklıdır. ata binerken evvela sol ayak üzengiye basılır. bunu anlatalım.' tabii bunlarla halkı ikna etmek mümkün değildi.''