çoğunlukla öz kaynaklarını kullandıkları için ortaya atılmış haksız önerme. adamların yaylasında kara lahana, mısırdan başka bişey yok.
denizinde de hamsi çok. ne yapsalardı.
coğrafyada portakal ağaçları ile ördek sürüleri vardı da, adamlar portakallı ördek mi yapmadı?
Doğru tespit. Zaten hiç bir şeyi güzel değil buraların. Erkekleri çalışmıyo hangi mağazaya bakkala girsem kadınlar çalışıyo. Erkekleri ya birahanede ya kahvede. Boş yaşıyorlar. Kültürleri zayıf. Ben akdenizimi özledim.
Coğrafi şartlar her şey gibi bölgelerin iklimini de belirliyor. Dağlık bir alanda tarım toprağı sınırlıdır. Güneşli gün sayısı da enlem nedeniyle az olduğu için tarım ürünleri çeşitliliği daha azdır.
Karadenizli değilim ama haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Ayrıca Karadeniz bölgesine özgü yemekler varken yemek kulturu yok demek tamamiyle provokasyon.
Karadeniz'lilerin yemek kültürü yok demek. Siyaha beyaz, su altında nefes alabiliyorum, ben uzaylıyım venüs içinde yaşıyorum demekten farksız. Herhangi bir lokantasına git'de dünyanın 8 ve 9. harikalarından tat.
Birilerine dert olmuştur diyecektim ama karadenizliler kimseden ekmek istemez, kimseye yalvarmaz pek.
Yemek kültürü yok- sizin anladığınız anlamda yok- , çünkü eskiden beri fakirlik var.
Bu yüzden de dağda bayırda yenebilen bir sürü bitki keşfetmişler.
Götünden yağ damlayan etli yemekleri yemeye parası olmamış milletin.
Geçmişteki o sıkıntılı zamanlar kırk yaş üstünün hafızalarındadır hâlâ.
bir damla yağı ziyan etmek istemezler bu yüzden.
Doğu karadenizi tenzih ediyorum. Katıldığım önermedir. istanbuldaki karadeniz mutfağından yemekler sunan restoranlara bakın. Kara lahana muhlama mısır ekmeği hamsi sütlaç. Başka da bi şey görmedim. Bi de bi yerde hicaz tatlısı diye kadayıftan oluşan bi tatlı gördüm. O da zorlama bi şeydi zaten çeşitlerin azlığından uydurulmuş olabilir.
Ot çeşitleri vardır ki saymaya başlasam dudağın uçuklar. Onun yanında ette önemlidir, yaylaya çıktığımız zaman 1 kuzu döner ortada. Sadece hamsi diyorsun onun bile 4 çeşidini sayabilirim.
Şimdi kültürünü geliştirmeye başlayabilirsin bence.
Evet diğer bölgelere göre detaysızdır yemeklerimiz. Mesela güneyde ki gibi kebap vs. Yoktur et yemeklerinde. Karadenizde haşlama, kavurma, ızgara, köfte olarak değerlendirilir et. Sebebi ise tamamen yaşam şeklidir. Daha zahmetsiz ve daha hızlı bir şekilde ihtiyaç görmektir mesele. Baharat yapmak için meyve sebze de olmadığından işlenmiş olarak yenemez. Yazın yayla kışın ise köy ve ilçede yaşamamın bazı etkileridir. Arazi ve iklimde etki eder beslenme alışkanlıklarına. Ve baharatlı bir kebap daha erken bozulur kavurma ise daha uzun süre tüketilir. Günümüz şartları ile geçmişi kıyaslamak gerekir.