gericilik kriterleri aslında farklıdır. terim olarak ele aldığınız zaman ise anlaşılacağı gibi yeniliklere kapalı eskiyle bütünleşmiş insanlar kast edilmektedir.
velhasıl kelam kişilere göre değişebilecek göreceli bir kavramdır.mesela ;
jön türklere göre ;
devrimlere kapalı örümcek kafalı müslüman kesim.
kemalist kesime göre ;
yapılan devrimlerden rahatsız ve ülkeye şeriat getirilmesi gerekliliğini savunan kişilerdir. ayrıca onlara göre gericiler atatürk ilke ve inkilaplarının üzerinde değişiklikler de yapmaya çalışmaktadır.bu noktada kendileri ise allah'ın bahşettiği kur-an'ı kerim'in dahi günümüzün şartlarına uymadığı ve değiştirilmesi gerekmektedir, düşüncesini taşırlar bu durumda bu kişilere yenilikci derken bireyler içinde çelişkiler doğabilir.
jön türkler ve kemalist kesimin gerici dedikleri şahıslara göre;asıl gericiler insanların demokratik hak ve hürriyetlerinden kaynaklanan bazı unsurları despot bir anlayış ile yasaklayan ve 1900'lerden kalma bir sistemle ülkeyi yönetmeye veyahut yönlendirmeye çalışan kişilerdir.
siz hangisisiniz bilinmez.kesin ve kati olan bir şey vardırki bu terimde diğer bir çok terim gibi bugünlerde yanlış değerlendirilip istenildiği gibi bir oraya bir buraya çekilebilmektedir. (bkz: liberalizm)
avam dilinde "götçü" anlamına gelir.
lakin bu, islami kesim için kullanılan bir tabirdir. alakası yoktur, kendi vasfını başkasında görmek isteyenlerin "göt" dolaylarından uyduyrdukları bir yakıştırmadır.
"teşbihte hata olmaz" cümlesinin doğru içeriğine vakıf kişidir. teşbihte hata olmaz'ın; salla sallayabildiğin kadar, örneklendir, ilişkilendir demek olmadığını, benzetmede hata olmamalıdır, benzetilenin niteliği asıla zarar vememelidir manasına geldiğini bilir.
gerici içinde bulunduğu toplumda evvelce yaşanmış ve yadsınan gerçekleri bilen, mevcut düzenin arızalı varlığına ve tavrına çözüm olarak geçmişi ortaya koyup özlem duyan kişidir. sıklıkla bağnaz, yobaz ve ham yobaz ile karıştırılır. elindeki pozitifleri geçmişe uzanarak oraya dahil etmeye çalışan, çağdaşlaşmanın yoz getirisi materyallere kendisinin uğrayacağı çağa uygunsuzluk saldırısına rağmen hınç duyar. bu hıncın karşı tarafta etkisi kelime artırımına yol açar. gerici yobaz olur, örümcek kafalı yapılır, bağnazlıkla suçlanır.
gericiye fikri sorulmadan gerçekleştirilmiş tüm baskıcı modern uygulamalardan gereken verim elde edilemediğinde veya metod coğrafi uyumsuzluk gösterdiğinde yine gericiye yüklenilir. gerici pozisyonu itibariyle tüm suçların yıkılabileceği ve varlık sebebinin uğursuzluk dahi sayılacağı alanda ikamete zorlandığı halde, fatura ona kesilir.-fatura dedim aklıma geldi. digitürk kesilmişti, açtılar mı acaba? dün gece müşteri temsilcisine ulaşmak için 6.5 dakika uğraştım gericiliğin bir diğer tanımı da budur aslında-
gerici, statükonun kendisine bir alan oluşturup ve bu alanda hakaret kabul edilmesini sağlamış olan kelimenin muhatabıdır. zorunlu isimlendirilmeye maruz kalmış kişidir. bu bağlamda tarihi 1000 ya da 100 yıl olsun geçmişe heveslenen her birey gericidir.
siyasi/ideolojik fikri, dünya görüşü bu noktada önemli değildir. 1400 yıllık kur'an ı kerim'i dileyen kişi ile 125-130 yıllık das kapital'i isteyen arasında rejime göre pek bir fark yoktur. 125 ya da 1400 yıllık geçmişe sahip her şey geride kalmıştır ve savunucusu da gericidir. sabit fikirlidir, değişmez görüşlüdür, değişen görüşleri de sadece detayları kapsar. bu noktada iki görüş arasındaki kavram telaşından doğmuş olan karşılıklı sataşma niteliğindeki dogmatik saplantı ya da materyalist saplantı yaftalarının bir önemi yoktur.
gericilerin, değerlendirmelerini epistemoloji üzerinden yapan, bilgi nesneleri bağımlısı determinist yahut indeterminist olanları da mevcuttur. bir de çağdaşlık vardır ki gericiyi zıtlık prensibi sayesinde anlama kavuşturur. çağdaş var olmasa, görmesek, dokunmasak, duymasak kendisini ve test etmesek tasarruflarını, gericinin kıymetini bilemeyecektik asla. demek ki aydınlanma yolunda çağdaş olanın varlığı gericinin münevver mevkiye ulaşması için elzemdir.
anlam bakımından ne tarafa çekerseniz o tarafa gelebilen bir kelime diyeceğim ama değil sanırım (?) neden mi? nedeni açık gerici dediğimiz de tutucu anlarız biz genelde.. evet tutucu ,aklı yeniliklere basmayan hatta çalışmayan da denebilir ki bu hiç de yanlış olmaz .evet aklı yeniliklere,yeni olan hiçbirşeye çalışmayandır gerici,herzaman teknolojinin arkalarında olmayı tercih eden. muhafazakar diyemiyorum , muhafazakarlık gerici insanların tarzı belki ama her muhafazakar gerici değil en azından bilenler bilir bunun böyle olduğunu. o yüzden ben gericiyi böyle tanımlamayı uygun gördüm. ve diyorum ki toplum kesinlikle gerici insanlardan arındırılmalıdır.bakın asla muhafazakar insan ile aynı anlamda kullanmıyorum bunu.saygılar...
gerici dendiğinde sol görüşün kastettiği sağdır, sağ'ın kastettiği ise sol'dur.. bu çekişme ben sen kadar eski bir çekişmenin yapraklarıdır.. sol sağ'ı atatürk'çü bir görüşe sahip olmamakla, atatürk'ün benimsediği ilkelere ve inkılaplara karşı olmakla, eğer imkanı olsa ülkeyi şeriatla yönetecek olmasıyla suçlar.. sağ ise sol'u atatürk'ü sahiplenmekle sadece atatürk'ten geçindiğini, meşhur deyişle rozet atatürkçülük'üyle, her değişim karşısında "amaçları faklı" diye bir yaygara koparmakla suçluyor.. hangisi gerici hangisi ilerici?.. bu karara varmak hayli zor.. ama gerçek gericiler her iki tarafta da kesinlikle fazlasıyla var.. eğer bir kişi dürüst ve objektifse bunu görecektir...
--alinti--
Tarihlere,destanlara yol bulabilsem
Hiç durmadan düşünmeden geri giderim...
Buna şaşma ki geçmişte yaşamayı ben,
Gelecekte yaşamaya tercih ederim.
--alinti--
bugün kendini yüzyıllar öncesindeki yeniçeriler gibi hissedip tıpkı onların genç osmanı asması gibi başbakanı asma gücünü kendilerinde bulanlardır.
630lu yıllarda yazılan kuran'ın incil ve tevrat gibi asimile olmaması için taaa 630lu yıllardaki dini hükümlerini yerine getiren, kutsal kitabına cennetten arsa satın alma, siyonizm gibi kendi dünyevi menfaatine olacak hedeleri sokmayan, dinini olması gerektiği gibi yaşayan, dinini ayaklar altına almayan, dinini vicdanı hür bir şekilde yaşayandır.
laikliği yıllar önce atatürk'ün söylediği gibi sadece din ve devlet işlerini birbirine karıştırmamak olarak agılayan, bugun bazı çevreler tarafından atatürk'ün söylediğinden farklı algılatma kaygısı gütmeyendir. bu yönüyle atatürk'ün kemiklerini sızlatmayandır.
90. yılda 10. yıl marşı söyleyendir. hala türkiye'de bir yaratık olarak 15 milyon genç olmadığının farkında olan ve ona göre hareket edendir.
van rektörü gibi yaptığı tarihi eser kaçakçılığını 1938 yılında vefat etmiş bir insanın isminin arkasına saklanarak geçiştirendir.
28 yıldır aynı siyasi partinin koltuğunda oturup, hala halkın 28 yıl öncesinde olduğu gibi kendini desteklediğini zannedendir.
muhafazakar'ın bir versiyon üstüdür. muhafazakar değişime daha değişmeden karşı çıkar, gerici değiştikten sonra da. örneğin muhafazakar bilgisayara önce karşı çıkar, sonra toplum tarafından genel bir kabul görünce kullanır. fakat; gerici, bu genel kabulden sonra, hala bilgisayara karşı çıkar. bilgisayar kullanımını yok etmeye çalışır.
çeşit çeşittir efendim, kimi bünyelerde beynin çağa asgari müştereklerde ayak uydurmayı düzenleyen kısmı örümcek tutmuşken kimisinde ise bu çağdaşlığı ahlakın ve etik değerlerin sessiz moda alınmasıyla oluşacağı tezahür etmiştir,
bir de bunların içinde bir dünya 'izm' ile bocalayanları vardır ki sormayın gitsin, ama en şaşkınları ilericiliği ceketlerinin bir yanına iliştirdikleri rozetlerde arayıp da o rozetlerin hüviyetini hiç merak etmeyenler ve dahi putlaştıranlardır ki asıl tehlike kanımca onlardan gelir, ne de olsa diğer 3 tür en azından sahtekar değildir, oldukları gibidirler ve tedbirler her fırsatta alınmaktadır onlara karşı, ama bu son güruh maazallahtır, hangi kaba merak saldılarsa onun şekline girerler!!
ülkemizde ota boka denen laf.acaba bu lafı diyenler ilerici oluyo da ne oluyo die merak uyandıran bi söz.tamam böyle kişiler var da ota boka gerici denmez ki kardeşim