"mizah ciddi istir" Demiş ve bu sözüyle gönlümde taht kurmustur. Bunun yanısıra;
beni anladıkları için, seni anlamadıkları için alkışlıyorlar.
albert einstein'a söylediği söz...
--spoiler--
"Özür dilerim ama ben imparator olmak istemiyorum. insanlara hükmetmek ya da ülkeler fethetmek istemiyorum, bunlar beni ilgilendirmiyor. Benim amacım elimden geldiğince herkese yardım etmek; Yahudi, Katolik, siyah ya da beyaz tenli olsun fark etmez.
Aslında hepimiz birbirimize yardım etmek istiyoruz, insanlık bunu gerektirir çünkü. Hayatımızı diğerlerinin acıları üzerine değil, mutlulukları üzerine kurmak isteriz. Kimseden nefret etmek ya da kimseyi hor görmek istemiyoruz.
Yeryüzünde herkese yetecek kadar yer ve zenginlik var. Hayat hür ve mutlu bir şekilde yaşanmalı ama biz bu doğru yoldan koptuk.
Hırs; insan ruhunu zehirledi, insanlar arasına nefret duvarları ördü ve bizi sefalet ve katliamlara sürükledi. Hayatı daha hızlı yaşıyoruz belki ama kendimizi dış dünyaya kapattık, makineleşme ise bolluk getirecekken, bereketi götürdü. Artan bilgimiz bize kibir verdi, zekâmız da nezaketimizi ve anlayışımızı düşürdü. Çok düşünüyoruz ve az hissediyoruz. Oysa makinelerden çok insanlığa muhtacız. Zekâdan çok nezaket ve anlayışa ihtiyacımız var. Aksi takdirde hayat bir kargaşa olur ve yitik bir hâle döneriz.
Uçak ve radyo gibi icatlar bizi birbirimize yaklaştırdı. Zaten bu icatların ortaya çıkma sebepleri, insanların içindeki kardeşlik duygusu ve iyiliğin ispatıdır. işte, şu anda söylediklerim tüm insanlara ulaşıyor; insanların özgürlüklerini ellerinden alıp onlara işkence eden bir sistemin kurbanı olan ümitsiz kadınlara, erkeklere ve çocuklara. Beni duyanlara sesleniyorum, umudunuzu yitirmeyin! Üzerimizdeki kara bulutların sebebi; hırslarının kölesi olanların, insanlığın gelişiminden korkmalarıdır. Bu nefret, diktatörlerin ölümüyle birlikte ortadan kalkacaktır. Böylece onların halktan çaldıkları güç de halka geri dönecektir. insanlar ölse bile hürriyet ölmez!
Askerler; kendinizi bu canilerin eline bırakmayın çünkü onlar sizi aşağılar, sizi köle yapar, sizi bir sürüye çevirir, size ne yapmanızı, ne düşünmenizi, ne hissetmenizi dikte eder, sizi ezerler ve sizi sürü yerine koyup göz göre göre ölüme yollarlar!
Kendinizi bu insanlıktan çıkmış, makineleşmiş kalplere sahip makineleşmiş insanların ellerine bırakmayın. Siz ne makine ne de sürüsünüz! Siz insansınız, kalbi insanlık sevgisiyle dolu olan... Siz nefret etmezsiniz! Nefret; sadece sevilmeyenin ve insanlıktan çıkmış olanların bildiği bir şeydir.
Askerler, esaret için değil, özgürlük için savaşın!
incil'de de yazdığı gibi; "Cennet insanların içindedir." Tek kişinin yahut bir zümrenin içinde değil, herkesin içindedir! Sizin de! Siz insanlar, kimisi gücünü makine üretmek için kimisi de mutlu olmak için harcayan insanlar. Bu sizin elinizde; gücünüzü hayatı özgür ve güzel bir hâle getirmek, onu hoş bir maceraya çevirmek içi harcayın. Demokrasi için bu gücü kullanalım, hepimiz birlik olalım! Yeni bir dünya için mücadele edelim; genç erkeklerin iş bulabildiği ve yaşlıların da ömürlerinin son demlerini huzurlu bir şekilde yaşadığı güzel bir dünya için. Böyle dünyalar vaat ederek, caniler iktidarı ele aldılar. Oysa onlar yalancıdır! Vaatlerini yerine getirmediler, getirmeyecekler de! Diktatörler kendi hırslarının peşinde koşup başkalarını köleleştirdiler. Şimdi biz, bu vaatleri gerçekleştirmek için mücadele edelim! Özgür bir dünya için savaşalım; sınırların olmadığı, hırsın, nefretin ve hoşgörüsüzlüğün galebe çalmadığı bir dünya için. Özgür bir dünya için savaşalım; bilimin insanların iyiliği için kullanıldığı akılcı bir dünya için. Askerler, demokrasi adına birleşelim!
Hannah, beni duyuyor musun? Her neredeysen, başını kaldır ve bak Hannah. Bulutlar çekiliyor! Güneş kendini gösteriyor. Karanlıklardan aydınlıklara çıkıyoruz. Yeni bir dünyaya yelken açıyoruz; insanların nefret, hırs ve acımasızlıklarından kurtuldukları bir dünyaya. Bak Hannah, insan ruhu kanatlandı, yükseliyor. Gökkuşağına doğru uçuyor, umudun ışığına doğru, geleceğe uçuyor, senin benim ve hepimizin önündeki aydınlık geleceğe. Bak Hannah!"
--spoiler--
Bertolt Brecht ABD'deyken, çok fazla yardım gördüğü oyuncu. Anti komünist propaganda yüzünden ABD'ye girişi 1972'de ödül almaya gelişine kadar yasaklanmış oyuncudur.
şarap misali efsane forvet. yıllandıkça golleri daha bir leziz oluyor. ilginçtir; geçenlerde, raket gibi kullandığı sol ayağının gerçektende bir raket olduğunu itiraf etti.
20. yüzyılın en büyük oyuncusu büyük üstad. Zira 1972 yılında oscar töreninde salona çıktığında dakikalarca alkışlanmıştır. Sanırım başka söze gerek yok.
a.b.d'de bir radyo programına katılmış ve burdan türkiye'ye bir nasrettin hoca fıkrasıyla seslenmiş büyük sinema sanatçısı.
............
ABD, Pearl Harbour baskının 1 yıl sonrasında ölenleri için anma toplantısı düzenleyecektir. Aynı gün çok ünlü bir isim de Amerika'nın Sesi Radyosu'ndan bir konuşma yapacaktır. Bu isim öyle çok sevilmekte ve tanınmaktadır ki konuşma yapacağı saat günler öncesinden Türkiye basınında geniş yer bulmuştur kendisine. Herkes ama herkes konuşmanın olacağı saati beklemektedir. Saat gelir ve yayın başlar. Spiker söyleşinin sonunda konuğuna; "Türkiye'deki dostlarımıza ve sizi sevenlere ne söyleyeceksiniz?" diye sorar. Ünlü sanatçı önce bir espri yaparak başlar konuşmasına; "ilk fırsatta onları mutlaka ziyaret edeceğim. Dostlarım, benimle konuşmayı yapan bayan öyle güzel ki herhalde Türkiye'yi ziyaret etmemin ilk sebebi bu olacak!" Onlara bir hikaye anlatmak istiyorum. Bütün ömrümde işittiğim hikayelerin en güzeli en hoşu!!! Bu bir Nasreddin Hoca hikayesidir!
NASREDDiN HOCA
"Bir gün hoca evinde oturup kahvesini içerken, komşusu odun kesmek için ormana gideceğini ve eşeğini bir kaç saatliğine kendisine ödünç vermesini ister. Hoca; "Eşeğim yok, çocuk onunla pazara gitti!" cevabını verir ama tam o anda eşek ahırdan anırmaya başlar. Komşunun kaşları çatılınr; "Bre hoca sen sakalından utanmıyor musun? Ne diye yalan söyledin? Eşek ahırda işte!" deyince; Hoca "Bana mı inanıyorsun yoksa eşeğe mi?" diye yanıt verir. O ünlü konuk öyle bir laf eder ki aslında mevzuun aslı buradadır; "Evet sevgili dinleyiciler! Bugün bütün dünyayı aynı soru meşgul etmektedir: Hepimiz insan olanlara mı inanacağız yoksa eşeklere mi?"
KAPATILAN GAZETE
Aynı günlerde Amerika'dan ülkesine geri dönen Ahmet Emin Yalman çalıştığı gazetenin iki aylığına kapatıldığını öğrenir. Bunun nedeni ise gazetenin o ünlü ismin konuşmasını yayınlamış olmasıdır. Haber Naziler'i çok kızdırmış ve gözdağı vermek istemişler; sansür işlemiştir. Bu konuşmada güya Hitler eşek yerine konulmuştur. Üstüne üstlük radyodaki tanınmış ismin Hitler'le alay ettiği o bilinen ünlü filmin afişi de yayınlanmıştır. işte radyoda konuşma yapan ünlü Ara Güler için önerilen üç isimden biridir; yani Charlie Chaplin... Yani Şarlo... Tarihte Şarlo ile Nasreddin Hoca ilk defa yanyana gelmiş onda da gazete kapattırmışlar. Fazla söze ne hacet. *
Sinemanın bir yenilikten sanata dönüşmesinde emeği yadsınamaz derecede büyük olan Sir unvanlı yönetmen,oyuncu,senarist,barış kışkırtıcısı.. Komedinin içini doldurmuş yaratıcı,inanılmaz yetenekli, saygı duyulası,tapılası bilge biridir kendisi.. Adolf Hitler ile aynı günde doğduğu ve Great Dictator filminin Avrupa'da ve Amerika'da sinema okuyanlarca derste özel olarak incelendiğini duymuştum:Charles Chaplin'in ilk sesli filmi Great Dictator'de sesin Adolf Hitler'e bu kadar benzemesi ayrıca incelenen bir konudur.
filmleri kronolojik olarak sıralandığında her filmde ciddiyet ve mesaj dozunun biraz daha arttığını görürüz. ilk başlarda tamamen eğlencelik kısa filmler çekmiş, ilk uzun metrajlı filmi the kid'den sonra çektiği filmler arasında büyük buhran'ın yansımalarının görüldüğü, hatta bu yüzden komünist damgası yemesine sebep olmuş "the gold rush" öne çıkar. filmin meşhur ayakkabı yeme sahnesi sefaleti en iyi karikatürize eden sahnelerden birisidir belki de. modern üretim biçimini eleştiren 1936 tarihli ünlü filmi "modern times" siyasi temanın ilk defa çok öne çıktığı filmidir. şarlo'nun dişliler arasına karıştığı sahne, şirket müdürünün kamerayla herkesi izlediği, çalışma zamanından tasarruf etmek için otomatik yemek yeme makinesinin denendiği sahneler, filmin unutulmazları arasındadır.
charlie chaplin'in "şarlo dönemi"ni kapatan en siyasi filmi hitler'in yerden yere vurulduğu 1940'daki "the great dictator" olmuştur. aynı zamanda ilk sesli filmi olmuştur bu film. filmin sesli olmasının da etkisiyle sessiz filmlerindeki pandomim ve gaglar kendini geriye çekmiştir.
şarlo döneminden sonraki en meşhur filmleri "monsieur verdoux" ve "limelight"ta ise komedinin artık kendini iyice geriye çektiğini görürüz. monsieur verdoux'da yine krizin etkileri zengin kadınları öldürüp soyan verdoux karakteri üzerinden aktarılır. limelight da kişisel bir çalışmadır ve birçok bakımdan kendisinin tam tersi olan demode komedyen calvero karakteri öne sürülerek, chaplin bir nevi "bana böyle vefasızlık yapmayacaksınız, değil mi?" demektedir seyirciye.
bizden de kemal sunal'ı etkilemiştir belki bu yönüyle chaplin. kemal sunal'ın da filmlerine bakıldığında da son döneminde daha çok mesaj kaygısı taşıyan öğretmen, düttürü dünya, gülen adam gibi filmleri çektiğini görürüz.
Charlie Chaplin, Pariste "Charlie Chaplin'e en çok benzeyenler" adındaki yarışmaya gizlice katılmış ve kendisine en çok benzeyen üçüncü kişi olmuştur. Charlie Chaplin kendisinin gerçek Charlie Chaplin olduğuna insanları ikna edememiştir.
Gerçek adı Charles Spencer Chaplin olan ingiliz Sinema oyuncusudur. ilk kısametraj filmini 1914 yılında çekmiştir. Hayatı boyunca 70'in üzerinde filmde oynamış ve yönetmiştir. Otoriterlerce yüzyılın en iyi 6. oyuncusudur ve en iyi komedi oyuncusu.
Kanımca konuşmadan güldürebilen tek insandır. Sinemada komedinin babasıdır. Ayrıca Şaban'ın En büyük Şaban filmi ise Chaplin'in City Lights filminin kopyasıdır.
dahi kelimesini sonun kadar hak eden nadir sanatçılardan. hiçbir zaman eskimeyecek baş yapıtların sahibi. film endüstrisiyle ilgili başarılı olmadığı neredeyse bir alan bile yok : senaristlik, yapımcılık, oyunculuk, yönetmenlik, yazarlık ve belki de en az dikkat çeken yönüyle müzisyenlik. evet, filmlerinde kendisinin hayat verdiği müzikler öylesine güzel ki *** kişide tekrar tekrar dinleme isteği uyandırıyor ve dinledikten sonra bir gülümseme konduruyor yüzünüze.
Gelmiş geçmiş en büyük komedi oyuncusudur. Kemal Sunal'ın ilham kaynağıdır aynı zamanda. City Lights filminin türk versiyonlarını çekmiştir K. Sunal. Buster Keaton ile ''Sahne ışıklarında'' oynamıştır. yERLerde sürünmediği tek bir filmi yoktur.
Genelde fakir, sivri zekalı, celtilmen bir kişilik sergilemiştir filminde. Tam adı Charles Spencer Chaplin'dir. ingiliz'dir. Hayatının son yıllarını iSViÇre'de geçirmiştir.
Seyircilerin zihninde efsanevi Şarlo figürüyle özdeşleşen Chaplin,yedinci sanatın tarihinde en popüler kahramanı yarattı. Ama onun toplumu ve yaşadığı dönemi kıyasıya eleştirmek için kullandığı sanat dehası, bütün meslek hayatı boyunca sürekli düşmanlıklara maruz kalmasına yol açtı. (bkz: Pandomim), (bkz: Komedi).
filmleri ne kadar eski olsa da her yaştan insanı güldürebilir. komedinin en saf halini yapmıştır. ayrıca arkada çalan müzikler de filmlerine ayrı bir güzellik katmaktadır. ayrıca albert einsteinla sıkı dosttur. filmlerinde her ne kadar belli olmasa da yakışıklı bir adamdır. ya da yaşlanınca yakşıklı olmuş adam.