bugün

charles chaplin'in yazdığı, yönettiği ve başrolünde de rol aldığı 1925 yapım yılına sahip film. film dönemin ekonomik zorluklar içerisindeki amerika'sında baş gösteren altın arama furyasını mizahi ve sosyal yönleriyle gözler önüne sermeye çalışmaktadır. 59 dakikalık filmde, charles chaplin'in tavuk kostümü içindeki görüntüsü izlenesi bir sahnedir. film amerikan film enstitüsünün seçtiği en iyi 100 film arasına girme başarısını göstermiş ve aynı zamanda imdb'de de tüm zamanların en iyi filmleri listesinde ilk 250 film arasında yerini almıştır.
bir age of empires 2 haritası.
-sarsıntıyı hissettin mi?
+merak etme midemden geliyor...

- biraz sakin olur musun? hey sana diyorum biraz sakin olur musun? , biraz kişilikli davran, kendin ol. bir fikrim var sakin olursan bu durumda kurtulabiliriz...

mükemmel bir film ve o zamanda bu kadar mükemmel bir şaheseri nasıl yaratmış bu adam diye düşünüyor insan ama , o buz fırtınaları , dağ da yürürken ayının geçmesi, evin içinden sarkması sonra evin düşmesi gibi bir çok görsel öğeyi bugün bile yapmak zorken o zamanda bunu gerçeklerştirmiş mükemmel insanın harika filmi. bu filmde domuz olmaya çalışan koyunların çabası anlatılmaktadır.
Charlie Chaplin'in Yukon bölgesinin en hırslı altın arayıcılarından birinin öyküsünü konu aldığı "Altına Hücum" gösterildiği dönemde özellikle yoksullar tarafından büyük bir ilgiyle izlenmişti. Chaplin kendi performansının en üst düzeylerinden birine bu filmle çıkmıştı. Chaplin'in özenle filme serpiştirdiği mimikleri diğer çalışmalarına nazaran "Altına Hücum" da çok daha başarılı sayılır.

Yönetmen : Charles Chaplin
Senaryo : Charles Chaplin
Görüntü : Rollie Totheron
Müzik : Charles Chaplin
Oyuncular : Charles Chaplin, Georgia Hale, Mack swain, Tom Murray

1925 ABD Yapımı, 72 dakika
chaplin'in neden bu kadar büyük bir adam olduğunu anlamak için izlenmesi gereken film.
seçtiği konu, o dönemki sosyo-ekonomik şartlar, konuyu işleyişi bir yana, ayakkabı yeme sahnesini 63 defa tekrar etmesi * dahi charles chaplin'in ne denli büyük bir sinemacı olduğunun ispatıdır.
1925 yılında çevrilmiş bir charles chaplin yapımıdır.
izlediğim versiyon, yine chaplin tarafından restore edilmiş bir versiyondu. sesli anlatım falan eklenmiş yani.*
ayakkabı yeme sahnesi, düşmekte olan evden kurtulmaya çalışma sahnesi beğendiklerim arasına girdi.
chaplin'in insani bir durum olan "açlık"ı bu kadar güzel ve komik işlemesi, sinema dehasının ispatı gibi duruyor.
tipik chaplin sineması. sessiz, fakir oğlan garip aşk ve komiklikler vs.
benim bu adamın filmlerinde komediden çok drama ve romantizm dikkatimi çeker. bunu öyle damar işler ki efsane, eğer bir gram gerçek aşk duygunuz varsa gözleriniz dolabilir.

ayrıca sanıyorum ki 4 filmini izledim ama ilk kez onu öpüşürken gördüm.
çok güzeldi lan.

notebook muş, bilmem neymiş. film mi lan onlar?
1925 yapımı charles chaplin filmi. chaplin bu filmi yazmış, yönetmiş ve oynamıştır. the great dictator ve the kid ile birlikte en çok güldüren chaplin filmlerinden biri olmasının yanında; o dönemki amerikan rüyası söylencesi ile başı dönen, ırmaklarda kaya büyüklüğünde altın bulma umuduyla california civarı ya da alaska dağlarına hücum eden insanların arayışını ve bulamayışlarını fon olarak alır. ki 1948 tarihli the treasure of the sierra madre’ de dramatik yapı olarak aynı izlektedir. (bkz: king of burlesque)

filmi dönemin diğer slapstick yapımlarında ayıran enfes kurgusu, dramatizm ile komedi unsurlarının dengeli dağılımı ve dönemine göre çok çok başarılı shot’ ları chaplin’ in farklılığını gösteriyor. bu dramatik yapıyı dengelerken kullanılan iç mekan ve dış mekan çekimlerindeki tezatlık (iç mekanların olabildiğine dar ve karanlık, dış mekanların ise karlarla kaplı ve alabildiğine geniş) kurgu ve montaj stilinin filme büyük katkı sağladığını gösteriyor.

açlıktan botlarını pişirip yeme, bağcıklarını spagetti olarak düşünmesindeki harika sinematografik anlatım, yeni yıl yemeğine gelmeyen davetlileri güldürdüğünü hayal ettiği ve ekmeklere geçirdiği çatallarla dans ettirdiği rüya sekansı ve tavuk sahneleri ayrı ayrı sinema tarihine kazınmış bir film the gold rush. bunlarla birlikte kulübenin devrilme sahnesinin çekimindeki ustalık ve little tramp’ ın daha sonra peter sellers’ dan looney tunes yapımı road runner ve bugs bunny çizgi filmlerine dek ilham membaı olan muhteşem fiziksel performansı, jestleri ve devamlılığın bir çok güncel yapıma beş çekecek nitelikte olmasıyla harika bir film.

city lights ve modern times ile birlikte en kaliteli chaplin yapımı. izlenmesi elzem.
altın madeni bulmuş iki kafadarın * açlıkla mücadelesini anlatan charlie chaplin filmidir. altınların arasında açlık yaşamak oldukça ironiktir.
1925 yapımı charlie chaplin filmi.

Ayrıca charlie chaplinin oynadığı en iyi slap stick filmidir.
charlie chaplin’in ne kadar yetenekli bir insan olduğunu ispatlayan film. yazmış, yönetmiş, oynamıştır. o kadar güzel ve orijinal sahneler vardır ki filmin 95 yaşında olduğuna inanamazsınız.