bugün

mantığın döğüş sanatı olarak tabir edebileceğimiz taekwon-do, kelime olarak; el ve ayakla yapılan vuruşların ilmi, felsefesi anlamına gelir.bunu şöyle açıklıyabiliriz. tae; ayak vuruşları, kwon; el vuruşları, do;ise bu döğüş sanatının tatbiki esnasındaki izlenilecek yolun ve döğüşün felsefesi degerlerinin genel adıdır. kişi istediği kadar esnek , istediği kadar güçlü el ve ayak vuruşlarına sahip olursa olsun eğer do kurallarını uygulamıyor ve bu sporu sadece döğüş sporu olarak görüyorsa takwondocu sıfatı taşıyamaz. zira taekwondo bir saldırı değil 20 yüzyılı aşkın bir zamandan beri korede bağımsız olarak geliştirilmiş ve uluslararası çağdaş bir nitelik kazanmış olan savunma sporudur. taekwondonun başlıca özelliği çıplak el ve ayaklarla rakibe karşı geliştirilen savunma tekniklerini içeren bir müsabaka sporu olmasıdır.
taekwondonun tüm hareketleri, bu sporun düşmana karşı savunma amacıyle geliştirildiğinden bu güne kadar, savunma ruhunun eğemen olduğu bir temel üzerine kurulmuştur. dolayısıyla bu sporu saldırı olarak kullanan kimseler bu sporun ana ilkelerinden uzaklaşırlar ki taekwondo caiması içinde yer alamazlar. vucutlarının tüm organları ile ,kendilerini savunmak için süper tekniklerle eğitilmiş olan taekwondocuların yanlız fiziksel güçleri değil, daha da önemlisi kendilerine olan güvenleri, herkese karşı saygılı olmaları ve disiplinleri daha çok ön plana çıkar. taekwondocu için bütün vucut bir savunma silahıdır. saldırganları elleri yumrukları ayakları veya diğer organları vasıtasıyla kolaylıkla tesirsiz hale getirme yeteneklerine sahiptirler.
taekwondo kişinin güven duygusunu geliştirmesi bakımından büyük öneme sahiptir. kendine güvenen insanlar daha zayıf olanlara karşı alçak gönüllü ve hoşgörülü olurlar. her kaba kuvvetin arkasında kişinin aslında kendi nefsini ve benliğini öne çıkarma duygusu yatar. bazen sudan sebeplerle, korkunç cinayetlerin işlenmesinde sebep olan şey, o sebebin cisim olarak değeri değil, kişideki benliğini ispat duygusudur,
taekwondocu bu nedenle kendini savunma ve karşıdakini berteraf etme konusunda eğitimli olduğundan asla kendini ispata kalkışmaz .çünki ispatı zaten devletin verdiği diplomadır.bu nedenle sabırlıdır. hiç bir taekwondocunun sokak kavgalarına karıştığı ve bir kişiyi incittiği vaki değildir. hatta basit arbedelerde taekwondocu,tokat yemeyi bile göze alır incinir ama gururu kırılmaz ve aldırmaz. ne zaman cana kasıt olursa saldıranında iyiliği için müdahaleci olur.
yeni başlıyan bir öğrenciye doğal olarak egsersizler ve disiplin ortamı zor gelebilir. ancak sıkı ve disiplinli bir çalışma ile sonuca yaklaşılır. bu sürenin uzunluğu manevi yapısına göre öğrencinin sabır ve dayanıklılığının göstergesi olarak bu vasıfları kazanmasını sağlar. başarıya ulaşmak için öğrenci sabırlı ve dayanıklı olmak zorundadır. bunun başka alternatifi olmadığına göre, başarabilen öğrenci belki farkında olmasa da , sabır ve dayanıklılık gibi gerçektende insanlığın ihtiyacı olan iki vasfa sahip olmuş olur
taekwondo çalışmaları birkaç kısımdan oluşur. 1=poomse
2=hyank:temel teknik kuralları,kültür fizik, temel teknik çalışması,ellik çalışması,ikili çalışma 3=müsabaka
4=kırış'tır. çalışmaya başamadan öğrenci salona ve hocasına selam verir.
salonda 1=sessizlik 2=sigara içmemek 3=salonda uygun kıyafetle dolaşmak 4=selamlama gibi do kuralları geçerlidir.
taekwon-do akli ve ruhi beceriye dayanan, bedeni ve ruhi gelişmeyi sağlıyan, her yaştaki insana hitap eden bir ahlak sporudur.
düşünülecek olursa; eğer do olmasaydı, katı duygu ve düşünceye sahip kişiler ki , bu insanlıgın oluşundan beri vardır, öğrendikleri teknikleri ve çalışmayla elde ettkleri gücü günlük yaşantılarında hoşlanmadıkları kişilere uygulardı. yine eger do olmasaydı, yetiştirilen öğrenciler toplum içinde birer patlamaya hazır bomba gibi dolaşa bilirlerdi.işte do'nun önemi budur.her sporcunun denetlenmesi zordur. ancak onları yaptıkları sporu kişiye temiz ahlak üstün karakter, sabır ve dayanıklılık kazandırdığı olgusu aşılanırsa başarı elde edilir. eğer araştırılacak olursa ,hemen hemen tüm uzakdoğu sporlerının kurucusu rahip ya da budisttir. demek oluyor ki taekwon-do da sadece el ve ayakla yapılan bir dövüş değil rühi bir motivasyondur. erken yaşta başlanılan taek wondo çoçuğun kendine güven duygusunun artmasına , do jank kuralları çerçevesinde toplum içinde bu saygı kültürünün gelişmesine büyük katkı sağlar. taekwondo , selam ile başlar selam ile biter. sporcuda aranan en önemli nitelik saygı ve disiplindir.
taekwondo nezaketle başlayıp nezaketle biter.
sporcu salona girdiğinden itibaren tüm ciddiyetiyle bayrağı ve hocasını selamlar. aynı şekilde hocasına onlara eğilerek karşılık verir. bu disiplin çalışma bitene kadar devam eder. taekwondocu herzaman adil, tarafsız, haklıdan yana ve vatanperver olarak yetişir.

kaynak: http://www.sakintaekwondo.com
savunmadan çok saldırıya dayalıdır. tekme esastır. çekirge gibi zıplamak gerekir bu sporu yapmak için. ülkemizde çok yaygındır ve nedense mutaassıp camiada en popüler sporlardan biridir. ama ülkemizde iyi bir taekwondo eğitim verilmekte midir, tartışılır ...
sporcuların elleri nedense bir kick box dögüşçüsünün aksine sürekli aşağıdadır (boksörler gibi yumruklarıyla gard almazlar) ve sürekli zıplama halindedirler. darbeden kaçmaktansa onu yemeyi göze alıp daha etkili bir darbe vurmak düşüncesi hakimdir. bir kick boxçunun olamayacağı kadar hızlıdırlar ve müsabakalarını izlemek daha keyiflidir. pek çok yumruk ve el vuruşu tekniği de barındırmasına rağmen karşılaşmaların %90'ı tekme tekniklerinin uygulanması ile geçer. çok seri hareketler ile pek çok döner tekme, uçan tekme vb. izleyebilirsiniz.birbirinin sırtına çıkmış iki adamdan yukarıda olanın elinde tuttuğu tahtayı sıçrayarak attıkları tekme ile kırabilirler) (çekirge gibidirler demiştim) bayanların da ilgi gösterdiği bir spordur.

http://www.youtube.com/wa...p;mode=related&search=

http://www.youtube.com/watch?v=vCm0zjcgIoA

http://www.youtube.com/watch?v=R4JBq1Wf2SQ
Türkiyede hak ettiği ilgiyi göremeyen bir spor dalı.son bir kaç seneye kadar Bursa'da antrenörlük belgesi olan hoca sayısı 1 di.*.Felsesinde barındırdığı disiplin pek buralarda bulunmuyor,avrupa şampiyonasında genellikle bayan sporcularımız başarı elde ediyor.
bayan şampiyonlarımıza örnek olarak (bkz: tennur yerlisu)
El ve kol vuruşlarından çok, ayak ve tekme tekniklerine önem veren, Uzak Doğu'ya özgü dövüş sanatı.*
(bkz: taek wan do)
Türklerin tekvando dedigi yakin dövüs spor dalinin orjinal adidir...
(bkz: tornado kick)
street fighter'dan özenen eski jenerasyonun 1-2 ay gittikten sonra bıraktıgı ve ardı sıra benim dayımın siyah kuşağı var yorumlarına neden olan spor.
siyah kuşak 1.dan olduğum ve bir zamanlar hayatımda en önemli uğraşım olan güzel spor ve hayat felsefesi. müsabık olduğunuzda, taekwondo nun zevkinide acısınıda tadarsınız.
bayanlarımız kendilerini korusun kapkaçtan falan diye öğretilmeye çalışılan, tutmayan spordur. uzak doğu dövüş sanatlarıyla ilintilidir, tarantino filmlerinde sıkça kullanılır. *
(bkz: bahri tanrıkulu)
bir dövüş sporudur.
bir zamanlar heves ettiğim ve başladığım mavi kuşağa kadar yükseldiğim neyseki arkadaşımın benden bir hafta önce müsabakalara gitmesi ve dişleri dökük dönmesiyle son bulmuş rüyam.gayet memnunum.
tae:ayak
kwon:yumruk
do:disiplin felsefesi
korelilerin ata sporu.
Doğru yazımı tae kwon do olan uzak doğu sporu.
bilen çocukların mahallede güçsüzlerin, eziklerin,büzüklerin, tipsizlerin,gıcıkların üstünde uyguladığı spor.
kore'nin atasporu olmasina ragmen, dunyada kore den sonra en basarili sekilde bu sporu icra eden memleketim insanidir. diger savunma sporlarina nazaran daha estetik ve daha serttir. müsabakalara kuki takmadan cikilmamasi tavsiye edilir.
Taekwon-do'nun 1. pumsesi Evren'in varoluşunun başlangıcını simgeler.
-la bizim süleyman tekfandoya gidiyomuş la
-olm tekvandoya gidiyo falan da hep dövüyom la ben onu boşuna gidiyor olm o.
etrafımda bu tür tartışılmasına tanık olduğum ve anlamaya çalıştığım, sevdiğim spor dalı.
icra ettiğim iki savunma sporundan ikincisidir . her ne kadar ülkemizde sadece müsabaka amaçlı taekwondo öğretilse de , internetten bulabileceğiniz materyaller ile sokakta "dayak yemeyecek" hâle gelebilirsiniz . herhangi bir müsabakayı izlediğinizde tekmeleri çoğunlukta görmeniz , taekwondo'yu sadece spor olarak görmenizden kaynaklanıyordur . zira kore'de kore savaşı sırasında öğretilen taekwondo'da en az tekmeler kadar , el teknikleri de önemlidir .

başka güzel bir spor için (bkz: kung fu sanda)
insana müthiş bir esneklik katan spor. icra ettiğim asıl sporun boks olmasına rağmen geçiş yapmayı zaman zaman düşünüyorum. o hız, o esneklik, o tekmelerin çıkarışındaki serilik. seviyoruz seni taekwondo.
Taekwondo kelimesi üç ayrı anlamın birleşmesinden oluşmuştur. Tae ayak, Kwon el, Do ise disiplin sevgi saygı ve benzeri unsurları içeren aydınlığa giden yol demektir. Genellikle ayak kullanırak yapılan uzak doğu savunma sanatıdır. Güney Kore'nin ata sporu olduğu bilinmektedir.

Profesyonel musabakalarını izlemek pek de zevkli değildir çünkü sporcular genellikle rakipten puanı alıp o puan üzerine yatma hevesi içindedir. Ancak amatör musabakalar çok zevklidir, çekişmeli ve hırslı geçen bu tür karşılaşmalarda çok seri ve göze hoş gelen teknikleri görmemiz de mümkündür.

Kendi içinde 7 Bölüme ayrılır; kültür-fizik, musabaka, yakın dövüş, Do-ahlak prensipleri, 11temel teknik, Poumse, kırış.

En önemli 3 temel kavram; Konsantre, Nefes Kontrol, Denge.

Genellikle sporcular arkadaşları tarafından kurulan ''sokak dövüşünde öğrendiğin teknikler hiç bir işe yaramaz, ne yani hadi birbirimize selam verelim, oğlum dur belden aşşağıya vurmak yasak mı diyeceksin karşınakine'' gibi saçma cümleleri hazmetmeye çalışırlar. Bazense kick-box, karete, güreş ve benzeri savunma sporları ile ilgilenen arkadaşlarıyla kıyaslanırlar; ''Oğlum Boxör adam anasını bile ağlatır lan Tekvandocunun''

Bu sporu yapıp ''siyah'' kemer sahibi olmuş insanlar bunu dile getirdiklerinde saygı anlamına gelen tepkiyi kabul ederler; ''ooooooo, sen bizi döversin de aman uzak durayım hehehehe''

Yeni başlayanlarsa bu kadar şanslı değildir. Onlara '' ee ne öğretiyolar orda bi kaç hareket göster, bacağını buraya kadar kaldırabiliyon mu lan, bi kiremit getireyim de kırmayı dene bakalım elin kırılcak mı ehehehe'' gibi sorular yöneltilerek sporcular bunaltılır.
düzeltilmesi gereken başlık.

bu spor türkiye'deki federasyonu tarafından bile taekwondo diye anılır.

http://www.turkiyetaekwondofed.gov.tr/