bugün

taekwondo

Taekwondo kelimesi üç ayrı anlamın birleşmesinden oluşmuştur. Tae ayak, Kwon el, Do ise disiplin sevgi saygı ve benzeri unsurları içeren aydınlığa giden yol demektir. Genellikle ayak kullanırak yapılan uzak doğu savunma sanatıdır. Güney Kore'nin ata sporu olduğu bilinmektedir.

Profesyonel musabakalarını izlemek pek de zevkli değildir çünkü sporcular genellikle rakipten puanı alıp o puan üzerine yatma hevesi içindedir. Ancak amatör musabakalar çok zevklidir, çekişmeli ve hırslı geçen bu tür karşılaşmalarda çok seri ve göze hoş gelen teknikleri görmemiz de mümkündür.

Kendi içinde 7 Bölüme ayrılır; kültür-fizik, musabaka, yakın dövüş, Do-ahlak prensipleri, 11temel teknik, Poumse, kırış.

En önemli 3 temel kavram; Konsantre, Nefes Kontrol, Denge.

Genellikle sporcular arkadaşları tarafından kurulan ''sokak dövüşünde öğrendiğin teknikler hiç bir işe yaramaz, ne yani hadi birbirimize selam verelim, oğlum dur belden aşşağıya vurmak yasak mı diyeceksin karşınakine'' gibi saçma cümleleri hazmetmeye çalışırlar. Bazense kick-box, karete, güreş ve benzeri savunma sporları ile ilgilenen arkadaşlarıyla kıyaslanırlar; ''Oğlum Boxör adam anasını bile ağlatır lan Tekvandocunun''

Bu sporu yapıp ''siyah'' kemer sahibi olmuş insanlar bunu dile getirdiklerinde saygı anlamına gelen tepkiyi kabul ederler; ''ooooooo, sen bizi döversin de aman uzak durayım hehehehe''

Yeni başlayanlarsa bu kadar şanslı değildir. Onlara '' ee ne öğretiyolar orda bi kaç hareket göster, bacağını buraya kadar kaldırabiliyon mu lan, bi kiremit getireyim de kırmayı dene bakalım elin kırılcak mı ehehehe'' gibi sorular yöneltilerek sporcular bunaltılır.