kafeste yetiştirilen milyon tane ispinoz türü var. gene kafeste beslenebilen papağan ve papağansılar var. kafes ortamında üretilmiş başka başka kuşlar varken... sırf gerizekalı zevkiniz yüzünden, bencilliğiniz yüzünden, bu kuşları doğasından ve özgürlüğünden alıp, onlara yazık ediyorsunuz.
kafese soktuğunuz için kuşun ömrünü ayrıca da kısaltıyorsunuz. saka kuşu ticareti yapan kimi alçaklara da (bazısı suriyeli) yol veriyorsunuz. Omzunu sıvazlıyorsunuz.
Hala evinizde bir süs gibi, bir dekor gibi bu kuşu tutmak istiyorsanız. Ne diyeyim ben size? vicdanınız yok... insan da değilsiniz... Hayvan hiç değilsiniz! Hele hayvansever hiç değilsiniz. Sadece ama sadece bencil taş kalpli pis birer yaratıksınız!
öncelikle beslemeye karar verdiğiniz kuş maksimum yedi gün içerisinde kafesine alışamadıysa salınız; günahına girmeyiniz. zorla olmaz o iş.
ama baktınız kafese alıştı, keyfi de yerinde gibi görünüyor o zaman bir kaç altın kural var; nacizane paylaşayım;
birincisi bu arkadaşlar muhabbet kuşu değildir, kafese yaklaşıp "hani benim oğluşum cücccük" yaptığınız zaman stres yapar bunlar, o bakımdan sizden başka kimsenin yaklaşmasına kafesi temizlemesine yem değiştirmesine müsaade etmemek önemli.
ikincisi kafesin yeri; mümkünse biraz yüksekte, cereyan olmayacak, rüzgarda kalmayacak bir yerde; örtüsünü sabah açıp hava kararmaya yakın tekrar kapatarak arkadaşları rahat ettirebiliriz.
üçüncüsü yem; tek çeşit yemi koyalım da iki günde bir değiştirelim bu arkadaşlarda pek işleyen bir yöntem değil. doğada çok çeşitli tohumlarla besleniyor bu yavrular o bakıdman çeşit vermek önemli. kenevir tohumu, çok az miktarda mevsimine göre nijer, çekirdek, yulaf karıştırarak, kafeste iki üç farklı yere koyarak besleyebilirsiniz. mevsiminde yabani semizotudur, karalahanadır, kafesin üstünden bir mandalla tutturup verirseniz gidip gelip tırtıklarlar, memnun olurlar.
dördüncüsü temizlik ve su; suyu her gün değiştirmek faydanıza. haftada bir içine bir damla elma sirkesi ya da devit3 atılırsa hayvancagızın içindeki parazitlerin yok olmasına yardım edersiniz. yine haftada bir banyosunu yaptırmak mühim; küçük bir kaseye azıcık su ve yine bri damla elma sirkesi koyarsanız tüyleri daha parlak olacaktır.
tüm bu şartları sağladıgınızda, arkadaşımızı rahat ettirir, daha güzel ötmesini sağlar, keyfinizi yaparsınız.
halk arasında kadirne olarak da bilinen ötücü bir kuştur. kuş merakı olanlar bilir bir de bunu kanarya veya bülbül ile çiftleştirirler işte o zaman ötüşü inanılmaz bir hal alıp gün boyu sürer.
genelde diken tohumları ve küçük böcekler ile beslenen bir kuş türüdür. avrupa, asya'nın batısı, kuzey afrika ve türkiye'de yaşarlar kendi ırkları içerisinde bile renkleri farklılıklar gösterebilir.
Kafese alistirmasi oldukça güç olan ama alistirip yasatinca oldukça keyif veren kuş. Doğal ortamında bahar ayında denk gelindigin de dinlemeniz tavsiye olunur. Özellikle güneş doğarken.
eskiden çeşmelerden evlere su taşımayı kendine meslek edinen kimselere verilen arapça kökenli ad.
...
şimdi tekrar ne yapsam dedirtme bana yarabbi
taşınacak suyu göster, kırılacak odunu
kaldı bu silinmez yaşamak suçu üzerimde
bileyim hangi suyun sakasıyım ya rabbelalemin
tütmesi gereken ocak nerde?
19 yüzyılda biten, ancak şu sıralarda tekrar başlayan su satan esnaflara verilen addır. bu sakalar su verdiği her evin kapısına tebeşirle işaret koyar, ay sonunda parayı toplardı. * fakat her para toplama zamanında tartışmalar yaşanırdı. bazı kesimlerde sakalardan şikayetçiydi, çünkü sakalar bazı çeşmeleri kendi mülkleriymiş gibi kullanır, buradan su aldıktan sonra çeşmenin suyunu da kesip giderlerdi. *