Kürtlerin dili.Devlet Bahçeli'nin mahalli dil olarak bahsettiği dil.Ülkede çok çeşitli diller şiveler var ama kürtçe gündemde.Neden diye sormak lazım..
hayatım boyunca iç içe olduğum dil. bazen kaçmaya çalıştığım, bazen onu savunduğum, bir çok yerde tamamiyle karşında durduğum dil.
ülkemin insanlarının anlamadığı ve benim doğduğumdan beri farkında olduğum şey ise kürtçenin bir kültür olduğuydu. faşist kafaların "hav hav hav!" demesiyle ezilemeyecekti, sadece var olacaktı.
kabullenmek her şeyin başıdır. bazı şeyler görmezden gelinemez. bu da öyle bir şey.
elbette ki her şeyin bir sınırı var. ama tamamiyle gözden gelmek... yanlış ve fazla faşist.
yok sayanların faşistlikte suçlandığı dildir/lisandır/ya da her neysedir. ama gelin görün ki, başka şeyler için "kuş dili" tanımlaması yaparlar. süper olan, haklı olan sizsiniz zaten.
akp döneminde sırf ortalıgı karıştırmak için kullanılan dil. kürtler kimlik peşinde olmadıgı için yazılı bir metine sahip degillerdir.önceleri arapça ve farsça daha sonra türkçe dillerini kullandıkları için kürtçe biraz karman çorman bir dildir. kendi içlerinde bölge bazında farklılıklar arz eder.
pkk yandaşları ise ülkede kürtçe konuşmak yasakmış gibi bu olayı proveke ediyorlar.
kurtuluş savaşında evet kürtlerde savaştı ama bu savaşanlar içinde lazlarda, çerkezlerde hatta ermeni ve rumlarda vardı. buna dayanarak dil istemek biraz abest kaçar.
birde sormak istiyorum dogu ile batı arasında ticaret yapan kürtlerin kaç tanesi kürtçe konuşur.bırakın ülkeyi geren konuları. düşünün bu ülkeyi nasıl kalkındıracagız nasıl adam edecegiz diye. ondan sonra sorunlar çorap söküğü gibi çözülecek.
kürtlerin dahi birbirleri ile konuşup anlaşamadığı bir dildir.
(bkz: kürtçe anlaşamayıp türkçe konuşan kürtler/#10232300)
ayrıca bir dili lisan yapan edebi unsurlar malesef bu dilde yoktur. edebi olmayan bir dilin de asaletinden bahsetmek olsa olsa provakasyon yapmak veya saçmalamaktır.
yoksa dil dildir, afrika'da da var böyle diller, hem de binlerce. ama hiçbirisi lisan değil...
dil değildir, lehçedir öncelikle. türkiye cumhuriyeti'nde konuşulması tamamen yasaklanmalıyken bazı yavşaklar bunu resmileştirmeye çalışıyor.
cezası ölüm olmalı!
gidişat 10 yıl içinde kürtçe'nin türkiye'nin doğu illerinde tabelalar, ürün ambalajları, reklamlar, çağrı merkezleri, devlet kurumlarının internet siteleri gibi günlük hayat öğelerinde ikinci dil olarak varlığını göstereceği ve beş yıl öncenin aynı konudaki tartışmaları şimdi nasıl gülünç geliyorsa o zaman geldiğinde de şimdiki tartışmaların gülünç ve vakit kaybettirici olduğunun anlaşılacağını gösteriyor. turkcell geçtiğimiz dönemde diyarbakır'da çağrı merkezi açtı ve bu hareketinde gözettiği bölgeye göre hizmeti özelleştirme vizyonu gayet net anlaşılabiliyor. türkiye toplumunun bu şekilde dönüşümü mutlaka kürtçe'nin ikinci dil olarak öğrenilmesini de ülke çapında yaygınlaştıracaktır, iş yaşamında özellikle bu bölgeyi hedef alan sektörlerde bu dile ait bilgi aranan bir özellik haline mutlaka gelecektir. şahsen aktif olarak kullanacak yerim olacağını bilsem tıpkı diğer diller gibi basit temellerle bile olsa kürtçe öğrenmeye hazır ve istekliyim. şimdi kürtçe dendiğinde en fazla sinirleri zıplayanlar bile o dönem geldiğinde muhtemelen durumu yeterince kanıksamış olacaktır. bu ülkenin kuruluşunda gerektiği gibi iki dilli bir yapı yaratılmış olsaydı nasıl doğduğumuzda bunu tıpkı sıradan bir kanadalı veya belçikalı gibi kanıksamış olacak, ortada hiçbir gariplik görmeyeceksek merak etmeyin, bu kanıksamışlık sonradan da öğrenilebilir.
Orta Doğu'nun Arapça, Türkçe ve Farsçadan sonra en çok konuşulan dördüncü dil olan kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesinin Hint-iranî kolunun kuzey-batı irani grubuna girer. yani çok geniş bir köke sahip bir dildir.
kürtlerin her zaman konuşması gereken fars lehçesi. güzelim türkçemizi o şiveleri ile kaba bir hale sokuyorlar.
esas konuya gelisek; içinden arapça farsça, fransızca ve türkçe kelimeler çıkarıldığında kendilerine özgü sadece günlük hayatta derdini anlatacak bir kaç özgün kelime kalan, lord curzon'ın "ben onlara (kürtlere) alfabe verdiğim gün görürsünüz." cümlesiyle esas amacın açığa kavuştuğu, yapay bir konuşma kelimeleri topluluğu.
kendine özgü bir grameri ve kelimelerin kendine özgü bir kökeni olmadığından bilimsel anlamda bir dil diyemiyoruz kürtçeye.
mesela bir kürt içilen çaya avgerm der. av 'su' germ 'sıcak' anlamına gelir. çay nere sıcak su nere? böyle bişi işte.
karşı çıkanlara inat bu ülkede kıyamete kadar konuşulacak olan dil. siz kabul etmeyin, hor görün, kro diyin ama konuşacak olanlara dokunursanız onlar size boyun eğmeyecekler bunu unutmayın. (bkz: yumuşak başlıyım ama uysal koyun değilim)