birikimli olarak ilerleyen; kesin, mutlak ve değişmez sonuçlara varması mümkün olmayan ve görüngülere ait eldeki şimdilik en güvenilir ve en faydalı bilgi kaynağı.
bilmek fiilinden türemiş ancak bilinmeyen şeyler için kullanılan bir kelime haline gelmiştir. bir 'şey' ne kadar bilinmezse, o kadar bilimsel sayılmakta.
"bilim, işbirliğine dayalı ve pek çok nesli kapsayan bir girişimdir. meşalenin öğretmenden öğrenciye ve tekrar öğretmene geçmesi, zihinlerin bir araya gelip geriye doğru antik zamanlara, ileriye doğru yıldızlara uzanmasıdır."
metodolojik anlamda; Denetimli gözlem ve gözlem sonuçlarına dayalı mantıksal düşünme yoluyla olayları açıklamak, sonrasında ise, bu açıklanan olaylara dair tekrardan gözlemlere dayanarak hipotez yaparak, hülasa; akabinde hipotezi doğrulamak işidir.
bir çok bilim sevicisi tarafından " gerçeği, hakikati bulmak için tek yöntem" olarak lanse edilen alan.
bilim, metafiziğin alanına giren " hakikat" gibi kavramlara ulaşmak amacında değildir. felsefeyi küçümseyip, yobaz gibi bilim seviciliği yapan kitle maalesef bu kısmı kaçırıyor.
bilimin amacı - ki bilimden kasıt pozitif bilimlerdir- doğayı ve mekanizmasını açıklamaktır. hakikati bulmak, gerçeği göstermek gibi kavramların cevap yeri bilim değildir. bilim aracılığıyla doğanın ardındaki şeye karşı bir çıkarımda bulunabilirsiniz elbette. ama bu da " bilim" değil.
Kılıcın bir tarafı yoksulluğu, hastalığı ve cehaleti kesebilir. Ancak, kılıcın diğer tarafı da insanları kesebilir. Bu kudretli kılıcın nasıl kullanılacağı, onu tutanların bilgeliğine bağlıdır.
temel analiz ile sizlere yiğit bulut gibileri çıkıp dolar 3 tl iken 2 tl olacak diyebilir. hatta birileri çıkıp sizlere dolar 10 tl olacak dahi diyebilir.
ancak bilim teknik analize dayanır ve eğer elliot, fibonacci, altın oran biliyorsanız size aylar önce doların tam olarak hangi hareketi yapacağını söyleyebilir.
bu elliot sayımı yapan bir arkadaşın 19 temmuz civarı yaptığı analiz.
Her zaman dinamik olan bir süreçtir.
Asla yerinde saymaz.
Bir araştırma yapıyorsunuz ve hangi yöntemi kullanırsanız kullanın sonucu elde edemiyorsunuz diyelim o zaman bekleyeceksiniz.
Bilim kendini doğrular.*
Birileri sizin araştırmanızı tekrar tekrar artırarak yapar.
Böyle olayları içinde barındırır.*
Var olanın çevreye ve popülasyona bağlı evrimleşmesi değil de çevreyi ve popülasyonu var olana -insana- evrimleştirmek (bkz: 21. Yüzyıl) (bkz: robotlar dünyayı ele geçirecek)
kendimizi ve evrenimizi anlamak ve açıklamak için tek ve güvenilir metottur. buluntularının akli ve deneye dayalı olması gibi iki önemli etken varken gidip uhrevi safsataların peşine düşmek saçmalıktır.
gerçeğe ulaşmak için bilim bir yoldur. o halde gerçeğe sadece bilimle ulaşalım.