bugün

haruki murakami

Japonya'nın Nobel'e en yakın yazarı. yeni romanı "1Q84" piyasaya çıkmadan 480 binlik satış rakamına ulaşarak yayıncısını bile şaşırttı. Beşinci kitabı "Norwegian Wood" ilk yılında 3,5 milyon sattı ve 40 dile çevrildi. 2007'de yazdığı "After Dark" ın ingilizce baskısı ilk 3 ayında 100 bin sattı. Franz kafka ödülünü kazandı. princeton ve Liege üniversiteleri tarafından onur payelerine layık görüldü. 33 yaşında sigarayı bıraktığı zaman kilo almamak için başladığı koşu sporunu bir tutku haline getirdi ve her yıl maraton ve yarı maratonlarda koşuyor.

pek çok hikayesi farklı müzik parçalarından alınan esinle yazılmış. Kitaplarının çoğunun ismi müzikal referanslar taşıyor. "Norwegian Wood" Beatles, "west of the Sun" Nat king Cole, "Dance,dance,dance" beachboys şarkılarından alınma isimler. "The Wind-up Bird chronicle"(Zemberekkuşu'nun güncesi) Rossini'nin bir uvertürü, Schumann'ın bir piyano parçası ve Mozart'ın "Sihirli flüt"ünden esinlenilmiş.

Murakami'nin kedi düşkünlüğü var. Bir dönem işlettiği barın ismi "Peter cat - Kedi peter". Ayrıca kediler yazarın pek çok öyküsünde yer alıyor.