bugün

beyoğlu sineması

bugün yapılan açıklamaya göre, "istiklal caddesi'nde topu atanlar" kulübünün son üyesi olmuş, 30 Haziran'da kapanacak sinemadır. Böylece istiklal caddesiüzerinde, bu sinemanın tam karşısındaki Atlas sineması, yeşilçam sineması ve cinemajestic olmak üzere topu topu üç bağımsız sinema kaldı ki atlas dışında diğer ikisi her an kapanabilir. Atlas'ın uzun süre daha direnebileceğini düşünsem de onun durumu da yüzde yüz garanti değil.

Sinemanın yaptığı açıklamada, tekelleşen dağıtım ve gösterim zincirleri nedeniyle sabit giderlerini karşılayamadıklarını, 2013'te bu yüzden kapanma noktasına geldiklerini ama başka sinema'nın desteğiyle durumu idare edebildiklerini, fakat geldikleri noktada teknolojik altyapı yatırımına da kaynak bulamadıklarından artık bunun da yeterli olmadığı belirtilmiş. Sponsor aramışlar ama bu girişimden de sonuç alamamışlar.

Beyoğlu sineması bilindiği üzere, uluslararası istanbul film festivali ve filmekimietkinliklerinin de beyoğlu'ndaki iki adresinden * biriydi. Görünen o ki festivaller de -mecburen- alışveriş merkezlerine daha da kayacak.

Kapanan bağımssız sinema salonları benim içimi sızlatır. Fakat açıkçasını söylemek gerekirse, her ne kadar 1989'dan beri hizmet veren bir salon olsa da Beyoğlu sineması'na pek üzülmedim. Zira 2017 yılını gördüğümüz şu dünyada, hâlâ yer gösterdiği için bahşiş dilenen, vermeyince surat asan, yerinizi bilmenize rağmen, sırf bahşiş koparmak için size zorla yer göstericilik yapan görevlileri olan, dümdüz ve görüş açısı son derece kısıtlı, havalandırması doğru dürüst çalışmadığından kışın soğuk, yazın sıcak koltuklara mahkum olduğnuz bir salona sahip bu sinemayı fazla özlemeyeceğim.