Nacizane tavsiyem, okuma listenizi kendi zevkiniz dogrultusunda olusturun. Illa klasikleri okumaliyim filan diye kasmayin. Tamam basarili oldugu kabul gormus kitaplardir ancak hepimizin zevkleri farkli. Zaman oyle degerli ki sirf tavsiye uzerine ya da okunmasi gerektigi dusuncesi ile hic anlamadiginiz ya da zorundaymis gibi hissettiginiz kitaplari okumaya calisarak gecirilmemelidir.
Kitapciya girdiginiz zaman populer kitaplari almaya calismayin. Genelde icleri bos oluyor. Once kendinizi taniyin, sonra arastira arastira, okuya okuya kendi yazar listenizi olusturun. Boyle yapinca zaten giderek okumaya doyamadiginiz 1001 kitap listenizi de kendiniz olusturmus olacaksiniz farkinda olmadan.
zaten ayda bir kitap okunsa 1001/12=83.4 yapar. bu da demektir ki zaten 84 yaşımıza kadar anca bu kadar kitap okuyabiliriz. tabi bu arada ilk 7 yaşımıza kadar kitap okuyamayacağımız gerçeğini göz ardı etmek istiyorum. Bu dönem zarfında ne kız/erkek arkadaşımız olsun, ne gezmeye tozmaya gidelim sadece kitap okuyalım. sonrada "ölmeden önce 1001 kitap okudum başka da bişey yapmadım
(bkz: bi git alla sen)
Ne zaman kitapçıya gitsem birkaç kitap hakkında bilgi ediniyorum, kitaplığımda olmasını çok istiyorum fakat fiyatı pahalı. Aslında nankörlük yapmamak gerek oldukça geniş kapsamlı bir kitap. Her neyse indirimli bir fiyatında sahibi oluruz umarım.
"Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap", edebiyatla ilgilenenler için eşsiz bir kaynak niteliğinde. Dünyaca ünlü eleştirmenlerin oluşturduğu listede 4 Türk yazarın eseri yer alıyor
Peter Boxall'ın genel editörlüğünde hazırlanan "Ölmeden Önce Okumanız Gereken 1001 Kitap" adlı edebiyat eserleri seçkisi, Caretta tarafından Türkiye'de yayımlandı.
Yurtdışında ilk kez Quintet Publishing tarafından Mart 2006'da ingiltere'de yayımlanan eser, Filiz Ülgüt'ün editörlüğünde Türkçeye kazandırıldı.
"...1001 Kitap"ta Jean Jacques Rousseau'dan Victor Hugo'ya, Leo Tolstoy'dan J.R.R. Tolkien'e uzanan yazarların eleştirmenlerce 'en iyi bulunan' yapıtlarına yer verildi. Dünyaca ünlü eleştirmenler tarafından oluşturulan listede Yaşar Kemal, Orhan Pamuk, Latife Tekin ve Emine Özdamar'ın da eserleri bulunuyor.
Kitabı hazırlayan ekip, uluslar ve kültürler üstü fikir birliği oluşturmayı amaçlayan benzersiz bir liste üretmeyi değil, çok çeşitli ulusal bağlamlarda okumalar yapmaya dair tartışmaları özendirip çoğaltmayı amaçlıyor.
ELEŞTiRMENLER TÜRK YAZARLAR HAKKINDA NE DEDi?
Orhan Pamuk - 'Beyaz Kale'
"Türk yazar Pamuk'un 'Beyaz Kale'si Jorge Luis Borges ile Italo Calvino'nun yapıtları gibi gerçek ve kimlik kavramlarımızın okuyup yazma eylemi üzerinden sorgulandığı bir yerdir." (Jordan Anderson)
Emine Özdamar- 'Hayat Bir Kervansaray'
Kitap harika bir anarşik yapıya sahip (...) Ingeborg - Bachmann Ödülü'nü kazanan, 'Alman kökenli olmayan' biri tarafından yazılmış ilk kitap." (Matthew Sperling)
Latife Tekin - 'Kristin Çöp Masalları'
"Tekin'in büyülü gerçekçiliği, okurla karakter arasında uçurum yaratmak yerine, okuru mahrem olduğu bölgeye taşıyor." (Laura Lenkester)
Yaşar Kemal - 'ince Memed'
"Barındırdığı insani sıcaklık ve üstün anlatım gücü sayesinde son derece keyifle okunacak bir yapıt." (Reg Grant)