bugün

ödevlerimizi büyük larousse sayesinde hazırlardık. hatta ödevi yapmayınca hocam kaynak bulamadım diyebiliyorduk. şimdi ki gençler daha sıkıntı internette her şey var.
en değerli hazine kapısının açılmasını sağlayan çocuk hareketidir.
çok zevkli eylemdi. ana britannica meydan larousse gibi çok değerli bilgiler barındıran örnekleri vardı ve yaz tatillerinin vazgeçilmeziydi.
hala ara ara yaptığım keyifli okuma.

gökkuşağı ansiklopedisi en keyif aldığım favori gruptur.
çocuk dergileri ansiklopedi ekleri verirdi fasikül fasikül biriktirir ciltçi aradık. ne güzeldi onlar.
(bkz: Hayat ansiklopedisi)
Temel britannica vardı bizde, ilkokulda verilen ödevleri bilgisayar olmaması sebebiyle beyaz sayfaları karıştıra karıştıra yapmaya çalışırdım. çok mu yeterli olurdu, hayır fakat o sayfalarda kelimeyi aramak, ararken başka başlıkları okurken bulmak kendini bir başkaydı.
renkli sayfalar daha bir fazla okunurdu. Halını üzerine yatarak yapılması adettendir.
ilkokuldayken kütüphanedeki o koca koca ansiklopedileri karıştırıp ilgiyle okurdum. merak ediyordum, dünyayı tanıma aşkı vardı içimde. zaten kendimi en hızlı geliştirdiğim zamanlardı o zamanlar. kütüphaneden eve gizli gizli ansiklopedi aşırmanın heyecanını hatırlarım. kendimi iyi hissediyordum okurken. keşke şimdi de o kadar hevesli olabilsem.
benim çocukluğumda evimizde Büyük Hayat Ansiklopedisi vardı. belki bilenleriniz vardır. her bir cildini sayfa sayfa okumuşumdur. çocuklugum berbat bir mahallede geçtiğinden bende mahallede öğretmenin temiz çocuğu olduğumdan hayatım bunlarla geçmiştir. bilgisayar çağına geçene kadar harika bi bilgi birikimim vardı. bilgisayar sonrasında ise günden güne eridi diyebilirim. hani şu yaşımda çocukluğumdaki genel kültüre sahip olmayabilirim o derece. yeni nesil ansiklopedi bilmeyecek acıyorum çoğuna
okul kütüphanesinden aşırıp eve götürdüğümü, ilgimi çeken resimler hakkındaki yazılarını okuya okuya bir sürü ansiklopedi serisini bitirdiğimi ve yeni şeyler öğrenmenin verdiği hazzı hatırlıyorum.

nükleer enerji, füzyon-fisyon, savaş makineleri, leonardo da vinci'nin prototipleri, jet motorunun çalışma prensibini, deniz altıları, uçakların gelişimini, mars'a insan yollama projelerini, dinozorları... oradaki resimler ve bilgiler öğrenmeye ilgimi arttırdı ve küçük yaşta o bilgileri okumak hayata bakış açımı ufkumu o kadar genişletti ki...

hayatımda en iyi yaptığım şeylerden biriydi çocukken ansiklopedi okumam. şimdi okuduğum zaman o tadı alamıyorum. ve o hevesli hallerimi çok özlüyorum.
internet yokken neyle ödevlerimizi yapıyorduk sanıyorsunuz.
sadece 80'li ve öncesi yıllardaki çocukların aktivitesi değildir.

hemen 90'lı, 2000'li yılların çocuklarını dışlamışsınız, yo hanımlar-beyler, o zevk sizin tekelinizde değildi. akıllı telefonların eğemenliği için dönüm noktası olan 2007 yılına kadar var olan bir alışkankanlıktı ansiklopedi okumak. saatlerce incelemek, oradaki resimlere hayretle bakmak, merak edilen şeyleri alfabeyi ezbere bilmemenin verdiği cahillikle bulamamak da aşırı derecede zevkliydi.

çocukluğuma dair hatırladığım şeylerden biri de şu, 2006 senesinin sonları saddam hüseyin fare deliğinde yakalanıyor ve idam ediliyordu. a'dan z'ye tamamen olmasa da 20'ye yakın ansiklopedi vardı evde. "noluyo be saddam kim, amerika nerede" diye merak edip yataklığın altındaki dolaptan babamla çıkarmıştık bilgi kaynaklarını. ırak, taliban, şiiler, kuveyt, abd, vb. konuda araştırmamı evdeki ansiklopedilerden yapmıştım. hatta idam haberini babam 1. kanaldan izliyorken yine o ansiklopedileri karıştırdığıma eminim.

yine o yılın yılbaşı gecesi babam bir yandan rakısını yudumlarken 1-2 gün önce amerika tarafından asılan saddamın ölümünün etkisi sayesinde buruk-umutsuz bir şekilde 2007'ye giriyorduk.
Daha çok ansiklopedi okumaktan ziyade resimlerini incelemek ve hayal kurmak olan insandır aynı zamanda. 90'lar ruhunu daima yanında taşır günümüzde de.
amcamın gazete kuponlarını biriktirerek aldığı ansiklopedilerle büyüdüm ve sanki üstünden asırlar gecmiscesine irkildim. çok güzel günlermis.
Hayat ansiklopedisi.

Genel kültürü çooook yukarılara taşır.
Meydan larus vardı ya, rehber ansiklopedisi vardı.. şimdilerde sözlükler var.
Evde kuran gibi asla okunmayan ama bulunan şeyler olarak var hep ansiklopedi hep yukarda asla sayfaları açılmayan ama hep kaya gibi orda duran varlığıyla biliyorum gerçekten çocukken okuyor muydunuz ?!?