bugün

çocukken ansiklopedi okumak

sadece 80'li ve öncesi yıllardaki çocukların aktivitesi değildir.

hemen 90'lı, 2000'li yılların çocuklarını dışlamışsınız, yo hanımlar-beyler, o zevk sizin tekelinizde değildi. akıllı telefonların eğemenliği için dönüm noktası olan 2007 yılına kadar var olan bir alışkankanlıktı ansiklopedi okumak. saatlerce incelemek, oradaki resimlere hayretle bakmak, merak edilen şeyleri alfabeyi ezbere bilmemenin verdiği cahillikle bulamamak da aşırı derecede zevkliydi.

çocukluğuma dair hatırladığım şeylerden biri de şu, 2006 senesinin sonları saddam hüseyin fare deliğinde yakalanıyor ve idam ediliyordu. a'dan z'ye tamamen olmasa da 20'ye yakın ansiklopedi vardı evde. "noluyo be saddam kim, amerika nerede" diye merak edip yataklığın altındaki dolaptan babamla çıkarmıştık bilgi kaynaklarını. ırak, taliban, şiiler, kuveyt, abd, vb. konuda araştırmamı evdeki ansiklopedilerden yapmıştım. hatta idam haberini babam 1. kanaldan izliyorken yine o ansiklopedileri karıştırdığıma eminim.

yine o yılın yılbaşı gecesi babam bir yandan rakısını yudumlarken 1-2 gün önce amerika tarafından asılan saddamın ölümünün etkisi sayesinde buruk-umutsuz bir şekilde 2007'ye giriyorduk.