bugün

ufuk açıcı ve bir o kadar da abi/kardeş arasında çeşitli yarışmalara sebebiyet veren bilgi etkinliği.

kendimi ansiklopedi okuma kültürünü görmüş nesillerden sayıyorum. o zamanlar türkiye'de net çılgınlığı yaygın değil. sen hesap et, ekşi sözlük, vikipedi bile yok. ondan da eski bunlar. neyse, ben ansiklopedi okumayı seven bir çocuktum. deliler gibi kurcalardım, ne var ne yok. abim ticaret lisesine gidiyordu o zamanlar. ders kitapları hem ciltli, hem de üzerinde jelatin geçirilmişti. o dönemler bunlar popüler şeylerdi sanırsam, ben öyle hatırlıyorum. belki de sadece abime has bir manyaklıktır bilmiyorum.

1987 yılı basımı ansiklopedi serisi vardı evimizde. sscb, doğu almanya, yugoslavya bilmem ne bela ülkeler tarihin tozlu geçmişine karışmadan önce bilgileri vardı. son anda basılmış ama hala o haliyle o bilgileri bulundurması beni mutlu ediyor. ben o zamanlar hemen hemen bütün ülkelerin dillerini, dinlerini, nüfus dağılımlarını, nerede bulunduklarını okuyordum hep. bayraklarına bakıyordum. ödevlerimi bile ansiklopedi karıştırarak yapıyordum, kaynak yapıyordum kendime onları.

abimle sebebini bilmediğim türlü manyaklıklar yapıyorduk o dönemler. önünde ansiklopediler, açıyor okumadığım, bilmediğim yerlerden soruyordu. hinlikle gülüyordu bir de bunun üzerine. aslında keyif alıyorduk. sırayla soruyorduk, daha doğrusu ben abime 'hadi yeaaa, oynayalım işte, sen sor, tamam ben sormam !!!' gibi türlü deliliklerle yakasına yapışıyordum. sağolsun, beni hiç kırmadı. (bkz: abi olmak) 'zaire'de hangi dil konuşuluyor, daha doğrusu sen önce zaire nerededir bana onu söyle?!, sscb'de kaç ülke vardı, bayrağı hangi renk, hangi dili konuşuyor onlar?!, brezilya hangi kıtada?, lübnan'da hıristiyanlar yaşıyor mu, hangi diller var?' şeklinde sorular yöneltiyor, çoğunda da okumamı, öğrenmemi teşvik ediyordu. çoğuna cevap veremiyordum. 'oğlum bu ne lan?! olmamış, git oku, sonra gel!' diye kovdu. 'tamam görüşürüz' dedim. (heytt çıkışa bak!, hehe)

hırs yapıp (artık nasıl bir hırssa) çoğunu aklıma kazımıştım bir kere. notlar alıyordum, tarihler atıyordum bir de, kırmızı kalemle altlarını çiziyordum. yıllar geçmişti üzerinden, sonradan ülkeler ve hakkındaki bilgilere bakınca ne çok şey öğrenmiş olduğumu anladım. şu anda ne biliyorsam, hep o ansiklopedi kültürü yüzünden. ara ara bakıyorum da görüyorum o sayfalarda tarihleri, abime bakıyorum bir yandan, çoluk çocuğa karışmış, hayatın meşgalesiyle yoğruluyor. bundan dolayı memnunum, abim belki hayatı biraz serbestlik çizgisinden götürüyordu ama üzerimde emeği çoktur. bu vesileyle kendisine kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum. (ahah!)

okuyunuz, bilgileniniz efendim.
resimli olanı evladır.
kocaman bir dünyada kaybolmaktır, ilginizi çekecek herşey oradadır. (bkz: büyük larousse)
(bkz: 1965 baskısı 8 ciltlik gökkuşağı ansiklopedisi)
sıkıldığımda ilk yaptığım şeydi. kitaptan daha eğlenceli ve bilgilendiricidir. hala da yaparım ne zaman bir yerde ansiklopedi görsem dayanamam. aynı şey sözlük için de geçerlidir.
sonsuz bilginin içine girdiğini sanmak.şimdiki internete girmek gibi bi duyguydu sanırsam
başlangıçta istem dışı gelişen, daha sonra merak duygusuyla alışkanlığa dönüşen bir eylem.
ilkokulda hoca, albert einstein ile ilgili araştırma ödevi vermişti. atatürk kitaplığı'na gitmiştik. bir sürü kalın büyük kitap var masada. okudukça korkuyorum. hitler diye bir adam toprak üstündeki cansız bedenlerin üzerinden tanklarla geçip gömmüş falan. sonra insanların maymundan gelme ihtimaliyle ilgili bir şeyler okudum. o yaşta okuyunca insanın hayatı kararıyor.
"ben maymundan gelemem, hayır. kim yazmış bu yalanları. ben doğduğumda maymun muydum. hayır. geçin bunları" diye dolaşıyorsun ortalıkta. ama gayet zevkli bir şey. 9-10 yaşlarındasın. resmen bilmediğin bir evrene düşmüşsün gibi. kitapları al, odanın kapısını kilitle ve beyaz tavşanı takip et.
ergenlik döneminde sağlık ansiklopedilerini karıştırarak gerçekleştirdiğim eylem. tabi bu icatlarla ergenlik dönemi başlarında karşılaştığım için daha çok meme vajina sayfalarını araştırırdım. ilk sözlük alındığında küfürlere bakan bir nesilden daha ne beklersin ki.
internetin, cdnin, gigabyteların olmadığı hatta televizyonun bile tek kanallı olduğu yıllarda çocuk olanların yaptığı eylem.
Bilgisayarın yaygın olmadığı dönemlerin en güzel eylemedir. Okumak zorunda olmak bile güzeldi.
cok zevkli bir eylemdir. her cocuk bunu mutlaka yapmali.
(bkz: büyük larousse)
çok ciddi olduğum konudur.
(bkz: büyük britanya ansiklopedisi)

o kırmızı kapağıyla beni benden alırdı. mevcut kültürümü bu kırmızı kitaplara borçluyum.
çok güzel, eğlenceli günlerdi. Bide tdk sözlüğünü okurdum.
Temel önemli azizim.
ilkokul ikinci sınıfılar için tek cilt basılmış hayat ansiklopedisini okumaktır. Daha sonraları için; (bkz: meydan larus) yok lan; (bkz: meydan larousse)
çocukken oynanmamış oyuncak kalmadığında yapılacak eylemlerden bir tanesidir.
insanın gerçekten ufkunu açan eylemdir. Evde eğer bi minik yavrunuz varsa mutlaka bi cilt ansiklopediniz de bulunsun.
Bizdeki A ile B harfleri arasındaki konuları alıyodu. Zamanında bunun farkında olmayıp "bu kitapta her şey vardır ya ehehehe!" deyip feyz aldığım günler olmuştu.

Böyle yazıyorum diye taso oynamadık da değil. Bizim zamanımızda böyleydi.
yeni rehber ansiklopedisi ile katildigim eylemdir.

http://www.bizde.com/resi...-7-cilt--mb_383298_r1.jpg
ufku genişleten eylemdir. 4702 sayfalık Tarih ansiklopedisini her yerde yanımda taşır günde 1 saat uyuyup defalarca tekrar tekrar okurdum. türk ırkçısı olmam ve tarihte kimlerin neler yaptığını bilmem o ansiklopedi sayesindedir.
Çocukken çok fazla yaptığım eylem. Cok zevkliydi. hergün 3 yeni şey öğrenmeden uyuma diyerek büyütulduk. Iyi ki de öyle.
ileri de profösör olması pek muhtemel durum. çünkü meraklı bu çocuk.
Ben 5.sınıfa kadar vardı bu eylem. Ne zaman ortaokula geçtim hocalar internetten araştırın dedi o zaman mertlik bozuldu.
zamansiz bilgi yuklemesidir. ondan sonra bu kadar manyak niye var diyorsunuz. cocuk kitaplari okusunlar. yeter.
En çok ülkeleri okumayı sevdiğim eylemdi.babam kendine ait olanlara (meydan larousse) dokundurmadığı için ısrar kıyamet (temel britannica )aldırmıştım.bu yüzden bir şey sorduğumda ;sorduğum sorunun cevabı eğer ansiklopedide yoksa cevap alabilirdim.araştırmayı bir şeyler okumayıdsha keyifli hale getiriyordu.birde istemeden bile bir şeyler öğreniyordu insan sayfaları çevirdikçe.
sıra sıra tüm başlıkları okuduğumu bilirim. farklı çeşit ansiklopedilerden olmak ü
zere 140 civarı ansiklopedi vardı. ha o kadarı nerden geldi derseniz 1990 lı yıllardaki ansiklopedi çılgınlığını araştırın derim.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar