bugün

ayrıntı yayınlarının bir bölümü..."dövüş kulübü" , "gösteri peygamberi" , "yatak odasında felsefe" , "fahişe" , "tıkanma" gibi kitapLarın varoLduğu yayınevi...kalitedir...genelde kitaplarını ikinci baskıya sokmazlar...ve çoğu kitabı yasaklılar listesindedir...kitaplarının baskı adetLeri 2000 dir...bu yüzden buradan çıkan kitapları bulmak hayLi zordur...buLanLar şansLıdır...çünkü o kitapLar bir aLtın değerindedir...
popüler kültürün işlemekten çekindiği konuları cesaretle irdeleyen, çok satma kaygısı gütmeyen, toplum için değil, sanat için sanat yapan kişileri bünyesinde barındıran edebiyat türü.
(bkz: küçük iskender)
(bkz: altay öktem)
(bkz: charles bukowski)
(bkz: umay umay)
(bkz: fanzin)
(bkz: beyaz zenciler)
(bkz: tavandaki kukla)
(bkz: yalanın erdemi)
(bkz: acemi pezevenk)
(bkz: jean genet-hırsızın günlüğü)
(bkz: underground)
chuck palahniuk kitaplarının başında "asilerin , kaybedenlerin , hayalperestlerin, küfürbazların, günahkarların, beyaz zencilerin, aşağı tırmananların, yola çıkmaktan çekinmeyenlerin, uçurumdan atlayanların... dili, sesi... Yeraltı Edebiyatı" şeklinde tanımlanır.
ayrıntı yayınLarı'nın bu dizisinde yer aLan yazarLar ve yazdıkLarı kitapLar;

chuck paLahniuk.......; dövüş kulübü, günce, görünmez canavarLar, gösteri peygamberi, kaçaklar ve mülteciler, tıkanma, ninni..

william s. burroughs..; arabölge..

georges bataille......; annem..

pascal bruckner.......; adsız devLer..

marquis de sade.......; yatak odasında feLsefe..

dragan babic..........; son sürgün..

cLaude Lucas..........; gönüllü sürgün..

eddie little..........; cennette bir gün daha..

ola bauer.............; acemi pezevenk, kuzey gözcüsü..

philippe dijan........; eşiktekiLer, erojen böLge, betty blue..

A. C. weisbecker......; kozmik haydutLar..

philippe sollers......; hayran olunası casanova..

joachim zelter........; yalanın erdemi, amerika mektupları..

jason webster.........; fLamenko'nun izinde..

nelly arcan...........; fahişe..

annelis verbeke.......; uyku..

ingvar ambjornsen.....; tavandaki kukLa, beyaz zenciLer..

tristian hawkins......; isis..

octave mirbeau........; oda hizmetçisinin günLüğü, işkence bahçesi....

jean genet............; sevdalı tutsak, denizci, hırsızın günlüğü, baLkon, paravanlar, Sıkıgözetim..

denis johnson...........; MeLekLer..

james graham ballard...........; çarpışma..
asilerin,
kaybedenlerin,
hayalperestlerin,
küfürbazların,
günahkarların,
beyaz zencilerin,
aşağı tırmananların,
yola çıkmaktan çekinmeyenlerin,
uçurumdan atlayanların.....
dili, sesi
yeraltı edebiyatı.....
(bkz: hakan günday)
(bkz: zapiski iz podpolya)
(bkz: ayrıntı yayınları)
edebiyat türünün en psikopatı, şizofreni. kendisiyle problemi olan insanlar için birebir ölçü olmakla beraber terazi arada şaşar. göz kararı yapmakta fayda var. hangi teraziden hayır gelmiş ki allasen. neyse, konu bu değil.

en bilinenleri sade, bukowski, celine, palahniuk gibi isimlerdir. ki zaten bunların çoğunu siz de bilirsiniz.
türk edebiyatı'nda yeraltının durumu nedir peki? elinden geldiğince takip edip, okumaya çalışan bir insan olarak umutluyum. halihazırda bu konuda akla gelen ilk isim hakan günday'dır fakat bu durum aslında epey vahimdir ki olayın vehameti şuradan kaynaklanır; bu adam "ben yeraltı edebiyatı yapmıyorum" demektedir. çelişkili bir durum anlayacağınız. yine de bu adamın yeraltı edebiyatı yapmıyorum dediği hali buysa, bir de yapsa neler olacak kim bilir demekten de alıkoyamıyor insan kendini. son dönemlerde ortaya çıkan birkaç isim daha var, yeraltı edebiyatı örenkleri sergilemeye çalışan. en azından bu konuda bir artış var. zaten umutlu olmamın en büyük nedeni de şudur; bir takım edebiyat dergilerini, internet adreslerini takip ediyorsanız eğer, gerçekten çok iyi yazan adamlar var. her biri gerçekten birer yetenek. zamanla zamanla olayların daha da yoluna gireceğini düşünüyorum. henüz 25-26 yaş, yazar olma sevdalısı, hele ki yeraltı yazan biri için çok erken bir yaş. bundan yaklaşık bir 10 sene sonra türkiye'den gerçekten çok iyi adamlar çıkacak, biliyorum.
(bkz: fight club)
(bkz: halil turhanlı)
edgar allan poe sanırsam bu gruba girer.
büyük üstadlarından küçük iskender
edit: ne eksiliyorsun kardeşim, sende oku sende araştır.
ayrıntı yayınlarının bir kolu. tüm okuyanların, satın alanların ortak görüşü kitap kapaklarının tiksinç olduğu yönünde ama ısrarla tek tip ve tiksiç kapaklarda yeni kitaplar yayınlıyorlar. ola bauer, tristian hawkins, jason webster gibi yazarlar da bulunmakta, koleksiyonluk.
kitap kapaklarına yapılan başarısız kolajlara rağmen delicesine kendini okutturan kitaplar yayınlayan, yeraltı edebiyatı ismini tam anlamıyla yansıtan ve hakeden, ayrıntı yayınlarının bir kolu. ayrıca kendilerini ilk sayfadan insana şöyle tanıtırlar:

asilerin,
kaybedenlerin,
hayalperestlerin,
günahkârların,
küfürbazların,
beyaz zencilerin,
aşağı tırmananların,
yola çıkmaktan çekinmeyenlerin,
uçurumdan atlayanların...
dili,sesi
dövüş kulübü ile tanışılan ve daha sonra bağımlılık yaratan edebiyat türüdür.
(bkz: türk lokumu)
genelde ayrıntı yayınlarından çıkan kitaplardır bazıları psikolojik buhranlara sürükler ancak aslına bakarsanız çoğunda okuyucunun duygularını sömüren bir hava görürsünüz tiksinirsinzi, bir yazarın kendini okuyucuya yarandırmaya çalışması kadar kötü bir şey yoktur ay beni beğensin bak böyle acılar var derken bunu gözümüze gözüme varoluşsal sorunlarını dürtmesi itici durur, sağlam yeraltı edebiyatı okudunuz mu ama hayran kalırsınız mesela tutunamayanlar süpersonik bir örnektir, sonra dostoyevski gibi yazdıklarının hepsi olay yazarlar vardır onların yeri apayrıdır.
kalitelileri çok iyi, kalitesizleri de berbattır. bazıları okuyanın hayatını değiştirmeyi başarırken bazıları ise ilkokul kitaplarının bozuk türkçeyle yazılmışlarını andırır.
yeni yeni ilgilendiğim bir tür edebiyat..
aslında edebiyat diyemem, oldukça fark var aralarında. bu konuda ayrıntı yayınlarının 30 kitaptan oluşan serisi, meraklıları için okunası kitaplarıdır. yeraltı edebiyatı ile ilgili kitaplar 2000 adet basıldığından bulunması pek kolay değildir.
genelde sıradan insanların hayatlarını konu alır, dibe vurmuşluk ve savrulmuşuk vardır biraz. dili oldukça sivridir, alt kültürden izler taşıdığı için marjinallik ve illegallik temal olarak alınır.
alkol-uyuşturucu-seks illa olur diyemem ama 'savrulmuşluk ve dibe vurmuşluk' olduğundan bunlar lazım tabi..(genelde)
bildiğim en meşhur 3 yazarı;

(bkz: chuck palahniuk)
(bkz: tristan hawkins)
(bkz: charles bukowski)