osmanlı barışı

    2.
  1. şu küçücük ülkede, ocusun-bucusun diye birbirimize girdiğimiz bu zamanda , yetmiş iki buçuk milleti, engin coğrafyasında, o zamanın şartlarında nasıl bir arada yaşayabilir kıldığı hayretler uyandıran tarihin bahar ayları. osmanlı barışı!
    o bir mevsimdi, geçti.
    kışın ayazına, yazın kuraklığına teslim oldu dünya.
    ve şimdi, elini eteğini çektiği topraklarda kan gövdeyi götürüyor, onsuzluğun başlangıcından beri.
    3 ...
  2. 1.
  3. batililarin pax ottomana dedigi terim.

    ilber ortayli'nin bir kitabidir ayrica.
    2 ...
  4. 5.
  5. en önemnli sebebi osmanlının merkezi bir yapıda değil,istanbula şeklen bağlı federatif görünümlü bir devlet olmasıdır.yani yıllık vergi ve padişaha saygı karşılığında osmanlı,fethettiği yerleri pek sıkmamış,iç işlerinde tamamen serbest bırakmıştır.bu rahatlığın ceremesini esas çeken türkler olmuştur.yapılan bütün savaşlara sadece türkler giderken (arap,kürt ve diğer unsurlar çok azdır)padişah kendisine rakip gördüğü bütün beylikleri dağıtmış,ulusal bilinci oluşturacak bir halk bırakmamıştır,sürekli savaşa gidilmesi sebebiyle türkler ticaret hayatına da girememiştir.
    1 ...
  6. 3.
  7. yaklasik 42 etnik yapiyi 300 yil yoneten osmanli barisinin dayandigi temel nokta sadece islam dir.
    3 ...
  8. 8.
  9. ilber ortaylı'nın okunması gereken kitaplarından. hocanın sohbet havasında ilerleyen eserinde çeşitli konulara değinilip ilginç tespitler yapılıyor.
    0 ...
  10. 4.
  11. kimi tarihçilere göre** osmanlı'nın yıkılmasına sebep olmuştur. bir savaş makinesi olan ve üretimden çok yağma ile dönen osmanlı ekonomisi, aynı özelliklere haiz roma imparatorluğu'nda da görüldüğü üzere, pax ottomanica ile düşüşe geçmiştir.
    0 ...
  12. 6.
  13. pax-romano dan daha etkili olan barış.
    günümüzde:

    (bkz: balkanlar)

    (bkz: ortadoğu)
    0 ...
  14. 7.
  15. bir ilber ortaylı çalışması. kitabın tanıtım yazısından bir alıntı aşağıdadır;

    ilber Ortaylı'nın Osmanlı ekseninde geliştirdiği tarihçilik çizgisinden bir demet. Kitapta "Osmanlı Barışı" merkezde olmak kaydıyla Osmanlı aydınından hoşgörüyle, Türk aile yapısı ve son asırda uğradığı dejenerasyonun boyutlarından Osmanlı saraylarının 19. yüzyılda geçirdiği değişimlere; medresenin son güneşi dediği Cevdet Paşa'nın Avrupa tarihini nasıl okuduğundan Tanzimat'ın tarikatlara bakışına ve nihayet tarihten gelen marazi taraflarımızın yoğun olarak analiz edildiği çok yönlü bir çaba ile karşılaşacaksınız. Tarihçiliği sürekli yapılan bir antrenmana benzeten Ortaylı'nın, tarihin şaşırtıcı uçlarına açtığı yeni menfezleri olarak da görebilirsiniz Osmanlı Barışı'nı.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük