bugün

amerikalilarin omaha beach sahiline yaptigi, ikinci dunya savasi sonucunun belirlenmesinde en onemli faktorlerden birisi.d day olarak da gecer.hatta boyle bir counter strike haritasi mevcuttur.
ama savas mavas bir yana en guzeli saving private ryan filmine konu olmasidir.o ekono power gucu manyaktir.eller kollar havada ucar.super ve ayni zamanda igrenctir.
ayrica mohaa oyununda da omaha beach isminde * bir bolumu vardir.mukemmel otesidir.
amerikanlarin burada agir kayip vermelerinin ve cok zorlanmalarinin sebebi ise Omaha sahilinde işler başında beri iyi gitmemişti. Uçaklar sahilleri bombalıyorlar açılan deliklerde askerler için siper oluyordu ama Omaha'ya başarılı bir bombardıman düzenlenemedi ve Müttefik askerleri hiç siperi olmayan bir sahile çıkartma yaptılar. Müttefikler yoğun makinalı tüfek atışında hiç bir siper olmayan sahillerde askerlerinin ağır kayıplar vereceğini biliyordu. Bunun için hafif tanklarını suda gidecek şekilde tasarlamışlardı. Tankların dört bir tarafı yüksek bezlerle örtülüyor böylece içeri su dolması önleniyordu. Ama Omaha plajı çok dalgalıydı ve Müttefik tankları bu dalgalara dayanamadı ve battılar. ingiliz tank kumandanları bu dalgalı denizde tankların gidemeyeceklerini bildikleri için tanklarını denize sokmadılar. Çok sayıda piyadaye sahip olan Müttefikler büyük kayıplar verselerde sonunda Omaha'yı kontrol edebildiler.
tarihin en kanlı savaşlarından biridir.omaha beach e çıkan amerikalıların almanlar tarafından delik deşik edildiği gündür.ancak sonuçta almanlar buradaki savaşı kaybetmişlerdir.ama hala sorgularım bu kadar insanın hayatına değer miydi diye.
Amerikalıların kısır tarihleri boyunuca övündükleri 2.Dünya Savaşı ile ilgili oyunlara,filmlere malzeme olan askeri çıkarma operasyonu.
(bkz: saving private ryan)
(bkz: medal of honor)
normandiya cikarmasi fransanin kurtulusunun kod adi olan operation overlord un en onemli ve ilk ayagidir. normandiya cikarmasi pek cok kisinin filmlerden gordugu ve bildiginin aksine pek cok ayri bolgede cereyan etmistir. sadece filmlerden tarihi ogrenen insanlar bu cikarmayi omaha beach ten ibaret sanabilir. aksine omaha beach sadece en cok kaybin verildigi yer olup omaha beach disinda kodlandirilmis 4 tane daha sahil cikarma alani vardir. bunlardan utah ve omaha ya amerikanlar, gold ve sword a ingilizler ve junoya da kanada birlikleri cikmislardir. ayrica cikarmanin 4. gununde cap de la hague a istihkam birlikleri cikarilmis ve buradan cherbourg limanina saldirilar duzenlenmistir. pek cok kisinin yanildiginin aksine cikarma denizden baslamamistir. agirligini amerikan 101. ve 82. hava indirme boluklerinin cektigi hava indirme gucu cikarmadan yaklasik 4-5 saat kadar once atlantik duvarinin arkasina indirilmis ve sabit bataryalardan cogu imha edilmislerdir. ayni sekilde ingiliz parasutculeri de caen civarindaki kopru baslarini tutmuslardir ve operasyonun en basarili ayagini uygulamislardir. su bir gercektir ki bu cikarmadaki hedeflere sadece ingilizler zamaninda ulasabilmisti.

sonuc olarak oldukca kisa zamanda oldukca buyuk bir guc fransanin kuzeyine cikarilmis ve paris yolu panzer lehr alayinin da karsi saldirisi onlendikten sonra muttefiklere acilmisti.

pek cok kisi bu harekati filmlerdeki yarim saatlik can pazarindan dolayi cok buyuk kayiplarla bitti diye lanse edebilirler ancak gercek bu degildir ve bu harekat simdiye kadar harp tarihindeki gelmis gecmis en organize ve en buyuk istila planidir. bu harekat salt gucun degil ayni zamanda da istihbaratin zaferi olmustur zira almanlar sayet cikarmanin bu alanda yapilacagini bilebilselerdi muttefikler icin tam bir fiyasko yasanabilirdi. sahte telsiz trafikleri ve saglam gizlilikle almanlar cikarmanin calais civarindan yapilacagina inandirildilar ve bu da mutlak basariyi garantiledi.

omaha beach te savunmanin yokedilemedigi tam olarak dogru degildir. hemen her sahilde benzer bir direnisle karislasilmistir. ayrica tanklarin da amfibi ozelligi bezlerden degil tankin 1-2 metre yukarisi yuksekligine ulasan hava alma eklentileridir. tanklarin batma sebebi ise ancak gelgitle aciklanabilir. zira su icindeki pek cok istihkam dogru zamanlamayla avantaja donusturulmus, gelgit zamani cikarma yapilarak bu istihkamların gorunur oldugu an yakalanmistir.

daha fazla bilgi isteyenler ansiklopediler, wikipedia vb kaynaklari karistirabilirler. daha ilgi cekici bir sekilde operasyonu ogrenmek isteyenlere ise hart in the longest day isimli kitabini onermeden gecemeyecegim.
er ryan'ı kurtarmak filmine konu olan çıkartma.
(bkz: omaha beach)
6 haziran 1944 tarihinde gerçekleşen müttefiklerin fransa çıkarmasının adı. ikinci dünya savaşının sonunu belirleyen en önemli olaylardan biridir.
--abi şimdi buraya mı çıkıyoruz.ne yazıyo omaha beach.
--evet yankee özgürlük için.
--la ne özgürlüğü herif karşıda makinalıyı kapmış bekliyor.*
--amerikanın çıkarları meeen atla hadi.
--ii o zaman. germen kardeş berline kestirmeden nerden gidiliyo.
çıkarmanın yapıldığı gün, d day olarak anılır.
(bkz: operation overlord)
avrupayı nazi çizmeleri altından kurtarıp, faşizmi yıkan ve komünizmin yayılmasını önleyen savaş. eğer bu çıkarma olmasaydı, sovyetler batı ve kuzey avrupanın tamamını ele geçirebilirlerdi.
bu arada bu savaşta müttefik kuvvetleri generali dwight d.eisenhower, daha sonra amerikanın 34.başkanı olacaktır.
er ryan filminin neredeyse ilk kırk dakikasını oluşturan çıkarmadır. filmde oldukça gerçekçi bir şekilde canlandırılmıştır.
General Eisenhower kumandasındaki müttefik kuvvetlerinin Nazi' lerle 1944 Haziran-Eylül ayları arasında giriştiği hücum harekatıdır.
amerika ve ingiltere'nin , almanları afrikadan attıktan sonra , avrupadan da atmak istemesi sonucunda , eisenhower komutasında yapılan çıkarmadır .

müttefikler dümdüz bir sahile çıktı , o yüzden büyük kayıplar verdi . büyük kayıplar vermesine rağmen çıkarma başarılı oldu , müttefikler sahile çıktı , yakınlardaki köprüleri ele geçirdi ve köprübaşı inşa etti .

normandiya konusunda müttefikler çok sağlam hile yaptı ayrıyeten . ispanyaya bir uçak düşüttürdüler , bu pilotun cebinde sahte tarihli bir tiyatro bileti vardı , asker ingiliz askeriydi . böylece almanlar çıkartmanın daha ileride olacağını düşündüler .

bunun yanında savunma olarak hitler 2 generale danıştı . gerd von rundstedt , panzer tümenlerinin ikmal noktası olan paris'e yakın konuşlandırılmasını istedi , böylece müttefikleri kıyıya hapsedebileceklerini düşündü .

yüce komutan erwin rommel ise ne var ne yok sahilde olsun istedi , rommel'ın düşüncesine göre yüksek ateş gücüne ve ikmale sahip olan müttefikler herhangi bir fırsatını bulup sahile yerleşirdi , orada kalırlar , böylece çıkarma başarıya ulaşır , diye düşünüyordu . aptal hitler bu iki planı aldı , birleştirdi , iki planın da içine etti . panzer tümenlerini tam ortaya koydu , ne kıyıya , ne parise . böylece panzer desteğinden yoksun kalan grenadier tümenleri , ingiliz ve amerikan zırhlıları ve piyadelerine ezildi . amerikanların üstün hava ve topçu gücü sayesinde normandiya patates tarlasına çevrildi .

normandiya birçok ilke imza attı , otto carius panzer dalında , hein severloch de mg42 dalında oscara aday oldu , çok büyük savaş oldu çooook .
tarihin en büyük amfibik taarruzudur. axis sally'nin berlin radyosundan yaptığı ingilizce yayınlarda "gelirseniz ölürsünüz" diye yaptığı konuşmalara müttefikler "bir gece ansızın gelebilirim" diye karşılık vermiş ve o gece de 5 haziran'ı 6 haziran'a bağlayan gece olmuştur. hava indirme harekatını, sabah erken saatlerde başlayan çıkartma harekatı takip etmiştir. iki taraftan yıldızlaşan isimler olmuştur muhakkak. ancak bunlar arasında şüphesiz en göze batanı, en ağır kayıpların yaşandığı omaha sahili'nde askerlerini kurşun yağmuru altında cesaretlendiren 29. tümen komutanı general norman cota olmuştur.

her sene 6 haziran'da anma törenleri yapılmaktadır. törenlere katılan ilk alman lider, 2004 yılındaki törene katılan gerhard schröder olmuştur.
d-day olarak da bilinen, aslında 5 haziran'da yapılması kararlaştırılsa da kötü hava koşulları yüzünden 6 haziran 1944'te yapılan çıkarmadır. en sert alman direnişi omaha sahili'nde görülmüştür, hatta saving private ryan filminin ilk 20 dakikasında da irdelenmiştir, falan filan. gerisini tarihçi arkadaşlara bırakıyorum.
bugün itibariyle üzerinden tam 65 yıl geçmiş olan büyük alman direnişidir. ölenleri saygıyla anıyoruz.
avrupa'nın geleceğini değiştiren çıkarma.. israr ve isteğin baskın gelmesi ile sonuçlanmıştır.. ya da birileri elbet dur diyecekti bu faşizme kısmet bu çıkarmayaymış..
abd, fransiz ve ingiliz kuvvetlerinin 6 haziran 1944 tarihinde yaptiklari cikarmadir. hakkinda iyi ve kötü cok sey yazilabilir. yalniz askeri uzmanlarin ortaklastigi degismez görüslerden birisinin, esas güclü alman ordusunun kirilmasinin d-day sayesinde degil stalingrad sayesinde oldugu, orada almanlarin verdigi kaybin, d-day´in müttefikler acisindan basarisina cok büyük bir etkisi oldugu seklindedir. bunun disinda almanlarin büyük tank rezervlerinin oldugu, bu rezervlerin müttefiklerin karsisina cikartilmadigi ve bu yüzden almanlarin savasi kaybettigi seklinde bir görüste mevcuttur. bu rezervlerin abd´nin ciktigi omaha beach de onlarin karsisina dikilmesi icin general von rundstedt´in cok ugrastigi ancak basarili olamadigi da söylenir- ancak bu olayin gercekte nasil cereyan ettigi hicbir zaman bilinemeyecektir-.

abd ve ingiliz kaynaklarina göre savasin kazanilmasi bu cikartma sayesinde olmustur. ancak alman kaynaklari esasinda savasin kaderini degistiren olayin stalingrad´da ruslara karsi verdikleri yaklasik 5,5 milyon insanlik kaybin oldugunu söylerler. eger hitler iyice cildirip rusya´ya saldirmasaymis, müttefiklerin karsisina 5,5 milyon daha fazla asker ve binlerce tank ve ucak cikartabileceklermis. ki sayisal olarak dogrudur bu hesaplamalar.

alman askerlik uzmanlarina göre 2.dünya savasi aslinda stalingrad´da almanlar acisindan bitmis, savasin geri kalani sadece zayif birtakim uzatmalardan ibaret olarak degerlendirilir.

stalingrad yaklasik 10 milyon insanin öldügü tarihteki belki de en kanli savasti, yiten tank, mühimmat, tüfek , ucak adedi de korkunctur. orada verilen kayip d-day´de amerikalilarin basarili olmasina sebep olmustur. stalingrad sayesinde alman ordusu wehrmacht cok zayiflamis, d-day ve sonrasindaki muharebelerde de cökmüstür.
General Eisenhower kumandasındaki müttefik kuvvetlerinin Nazi'lerle 1944 Haziran-Eylül ayları arasında giriştiği hücum harekatı.
dünyanın en büyük kara harekatıdır. 2.'si için (bkz: çanakkale savaşı)
tarihin en görkemli çıkarmalarından biridir. birçok filme, oyuna da konu olmuştur.
ayrıca dünyanın en büyük ikinci savunmasının yapıldığı çıkarmadır.

1.'si için (bkz: çanakkale savaşı)
3.'sü için (bkz: plevne savunması)

edit; eksileyen arkadaşlar neyden gocunmuşlar anlayamadım.
Türk malı dizisinde, Tarcan karakterinin yatağa attığı kızlara yaptığı çıkartmanın adıdır.