bugün

normandiya çıkarması

abd, fransiz ve ingiliz kuvvetlerinin 6 haziran 1944 tarihinde yaptiklari cikarmadir. hakkinda iyi ve kötü cok sey yazilabilir. yalniz askeri uzmanlarin ortaklastigi degismez görüslerden birisinin, esas güclü alman ordusunun kirilmasinin d-day sayesinde degil stalingrad sayesinde oldugu, orada almanlarin verdigi kaybin, d-day´in müttefikler acisindan basarisina cok büyük bir etkisi oldugu seklindedir. bunun disinda almanlarin büyük tank rezervlerinin oldugu, bu rezervlerin müttefiklerin karsisina cikartilmadigi ve bu yüzden almanlarin savasi kaybettigi seklinde bir görüste mevcuttur. bu rezervlerin abd´nin ciktigi omaha beach de onlarin karsisina dikilmesi icin general von rundstedt´in cok ugrastigi ancak basarili olamadigi da söylenir- ancak bu olayin gercekte nasil cereyan ettigi hicbir zaman bilinemeyecektir-.

abd ve ingiliz kaynaklarina göre savasin kazanilmasi bu cikartma sayesinde olmustur. ancak alman kaynaklari esasinda savasin kaderini degistiren olayin stalingrad´da ruslara karsi verdikleri yaklasik 5,5 milyon insanlik kaybin oldugunu söylerler. eger hitler iyice cildirip rusya´ya saldirmasaymis, müttefiklerin karsisina 5,5 milyon daha fazla asker ve binlerce tank ve ucak cikartabileceklermis. ki sayisal olarak dogrudur bu hesaplamalar.

alman askerlik uzmanlarina göre 2.dünya savasi aslinda stalingrad´da almanlar acisindan bitmis, savasin geri kalani sadece zayif birtakim uzatmalardan ibaret olarak degerlendirilir.

stalingrad yaklasik 10 milyon insanin öldügü tarihteki belki de en kanli savasti, yiten tank, mühimmat, tüfek , ucak adedi de korkunctur. orada verilen kayip d-day´de amerikalilarin basarili olmasina sebep olmustur. stalingrad sayesinde alman ordusu wehrmacht cok zayiflamis, d-day ve sonrasindaki muharebelerde de cökmüstür.