bugün

normandiya çıkarması

amerika ve ingiltere'nin , almanları afrikadan attıktan sonra , avrupadan da atmak istemesi sonucunda , eisenhower komutasında yapılan çıkarmadır .

müttefikler dümdüz bir sahile çıktı , o yüzden büyük kayıplar verdi . büyük kayıplar vermesine rağmen çıkarma başarılı oldu , müttefikler sahile çıktı , yakınlardaki köprüleri ele geçirdi ve köprübaşı inşa etti .

normandiya konusunda müttefikler çok sağlam hile yaptı ayrıyeten . ispanyaya bir uçak düşüttürdüler , bu pilotun cebinde sahte tarihli bir tiyatro bileti vardı , asker ingiliz askeriydi . böylece almanlar çıkartmanın daha ileride olacağını düşündüler .

bunun yanında savunma olarak hitler 2 generale danıştı . gerd von rundstedt , panzer tümenlerinin ikmal noktası olan paris'e yakın konuşlandırılmasını istedi , böylece müttefikleri kıyıya hapsedebileceklerini düşündü .

yüce komutan erwin rommel ise ne var ne yok sahilde olsun istedi , rommel'ın düşüncesine göre yüksek ateş gücüne ve ikmale sahip olan müttefikler herhangi bir fırsatını bulup sahile yerleşirdi , orada kalırlar , böylece çıkarma başarıya ulaşır , diye düşünüyordu . aptal hitler bu iki planı aldı , birleştirdi , iki planın da içine etti . panzer tümenlerini tam ortaya koydu , ne kıyıya , ne parise . böylece panzer desteğinden yoksun kalan grenadier tümenleri , ingiliz ve amerikan zırhlıları ve piyadelerine ezildi . amerikanların üstün hava ve topçu gücü sayesinde normandiya patates tarlasına çevrildi .

normandiya birçok ilke imza attı , otto carius panzer dalında , hein severloch de mg42 dalında oscara aday oldu , çok büyük savaş oldu çooook .