Bizans imparatoru romen diyojen'in askerlerinin çoğunun kaçması sonucu esir düştüğü savaş.
Bu durum bizans imparatorluğunu şoka uğratmış ve daha sonradan yetiştirdikleri askeri birliklerin imparatora bir daha ihanet etmemeleri için uygulamalar başlatmalarına sebep olmuştur.
Savasin nasil oldugunu anlatayim da ogrenin bari yaziktir, sadece ortaokulda okutulan tarih kitabini okumaktan beyniniz karismis.
120 150 bin kisilik bizans ordusuna karsi 40 50 bin civari turk ordusu vardir. Kurt kapani boyle bir sayisal dengesizlikte hic bir ise yaramaz. Zaten kurt kapani diye bildiginiz sey de kurt kapani degil de neyse onu gecelim.
Bizans ordusunda parali turk askerleri pecenekler vs. Vardir. Ama savasta hic biri taraf degismemistir.
Simdi gelelim savasa. Romen diyojen 1068 de imparatora darbe yaparak tahta gecti. Malazgirt savasina gelirken, ben savastayken yerime kimseyi gecirmesinler diye eski imparatorun yegenini yanina aldi. Yegenin caniyla baskentte kalanlari tehdit edecekti akli sira. Yegeni de yedek kuvvetlerin komutani olarak gorevlendirdi. Ordu sefer sirasindayken belirli bazi stratejik noktalara 15 20 bin arasi kuvvet birakti diyojen.
Savas meydanin da da kendi de alparslan gibi ordusunun en onundeydi. Ana merkez kuvvetleri kendi kontrol ediyordu. Yedek kuvveyler yegendeydi dedigimiz gibi. Ama bu yegen sag ve sol kanadin komutanlarini da kendine baglamisti. O iki kanatta savasin basinda katilir gibi yapip geri cekildi. Diyojen 30 40 bin kisilik ana kuvveyleriyle ortada kaldi. Durumu farkeden alparslanda sag ve sol kanattan diyojenin ordusunu sikistirarak rahat bir zafer elde etti.
Edit: cahil kitle eksilemeye baslamis, ogrenin diye yazmistim halbu ki. Neyse bildiginiz gibi devam edin siz.
Edit2: at ustunde firtina anadolu selcuklulari- john freely. Bu da kitap onerim olsun.
türklerin anadoluya son giriş muharebesidir. bunu unutmayalım çok daha önceden de anadoluya gelen türkler vardır.
(bkz: iskitler)
(bkz: hazarlar)
(bkz: kıpçaklar)
Bugün zafer yıl dönümü olan tarihi kaderimizi belirleyen savaşlardan biri.
Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan ile Bizans imparatoru IV. Romen Diyojen arasında gerçekleşen bir savaştır.
Alp Arslan'ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Muharebesi, "Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son savaş" olarak bilinir.
Bizansın elinde 70-75 bin arası asker vardı fakat bir kısmı paralı askerdi. Türk ordusunda ise 30-35 bin arası asker olduğu söyleniyor.
Savaşın kazanılma sebebi Alparslan'ın inanılmaz askerlerine verdiği cesaret ve güçlü stratejisidir.
Düşman ordusunun büyüklüğünün kendi ordusundan daha büyük olduğunu gören Sultan Alp Arslan savaştan sağ çıkma ihtimalinin düşük olduğunu sezdi. Askerlerinin de hasımlarının sayı fazlalığı karşısında tedirginliğe düştüğünü fark eden Sultan bir Türk-islam adeti olarak kefene benzeyen beyaz kıyafetler giydi. Atının da kuyruğunu bağlattı. Yanındakilere Şehit olduğu takdirde vurulduğu yere gömülmesini vasiyet etti. Komutanlarının savaş alanından kaçmayacağını anlayan askerlerin maneviyatı arttı. Askerlerinin Cuma namazına imamlık eden Sultan atına binip ordusunun önüne çıkıp moral yükseltici ve maneviyat artırıcı kısa ve etkili bir konuşma yaptı. Allah'ın Kur'an'da zafer vaat ettiği ayetleri okudu. Şehitlik ve Gazilik makamlarına erişileneceğini söyledi. Tamamı Müslüman olan ve büyük çoğunluğu Türklerden oluşan Selçuklu ordusu savaş pozisyonuna geçti.
Sonuçta savaşı biz kazandık ve bizans ordusu dağıldı ve diyojen esir ele geçirildi.
Bu saatten sonra ise türkler anadolu'yu fethetmeye başladılar.Ruhları şaad olsun.
bize anadolu kapılarını açan değil tam olarak yerleşmemizi sağlayan savaştır. öncesinde zaten çağrı ve tuğrul beyler döneminde anadolu'da topraklarımız vardı.