bugün

neşet ertaş ve babası muharrem ertaş gibi halk ozanlarını yetiştiren ilimiz
ilçeleri ; akçakent, akpınar, boztepe, çiçekdağı, kaman ve mucur dur.
kayseriden ankaraya giderken hemencecik geçiverilirken sol tarafta kalan erciyes üniversitesine ait bölümlerinde bulundugu şehir
30 Haziran 1954'te Demokrat Partiye oy vermeyen Kırşehir ili, ilçe haline getirilerek cezalandırılmıştır.

(bkz: şaka gibi)
minicik bir yer burası. uzun ve geniş sayılabilecek temre caddesinden oluşan bir merkez. taksi gibi talebe göre güzergah çizen bir minibüs hattı olması da ilginç tabi, sabahları işe gidenler arasında ilginç atışmalara neden oluyor bu.

gazi üniversitesinin ahi evran kampüsü sayılan bölümleri de tek başına ahi evran üniversitesi yapılmış durumda ayrıca. öğrenciliğin evde geçebileceği, eğlenmek, gezmek için en azından kayseri veya ankaranın tercih edilmesi gereken bir yer.
(bkz: kırşehir yöresi türküleri)
"kırşehire şehir diyenin, kadıköye de köy diyenin...." diye halk arasında dönen lafın muhatabı şehir.
Kırşehir 1867 yılında bucak, 1869 yılında ilçe, 1870 yılında sancak olmuş, Avanos, Keskin ve Mecidiye (Çiçekdağı) ilçeleri Kırşehir'e bağlanmıştır. 1921 yılında bağımsız mutasarrıflık, 1924 yılında il olan Kırşehir'e Avanos, Çiçekdağı, Hacıbektaş, Mucur ilçeleri bağlanmıştır. 1944 yılında ilçe olan Kaman, Kırşehir'e bağlanmıştır.
20 Temmuz 1954 tarihinde 6429 sayılı kanun ile Nevşehir il, Kırşehir'de Nevşehir iline bağlı bir ilçe haline getirilmiş Çiçekdağı ilçesi Yozgat'a, Kaman Ankara'ya, Hacıbektaş, Mucur ve Avanos da Nevşehir'e bağlanmıştır**.
01 Temmuz 1957'de kabul edilen 7001 sayılı kanunla Kırşehir tekrar il haline getirilmiş, yeni ile Yozgat'ın Çiçekdağı, Ankara'nın Kaman ve Nevşehir'in Mucur ilçeleri bağlanmıştır.
**Türk tarihinde ilk ve tek olan bi olaydır. ilk defa bir il ilçe olmuştur!!
(bkz: kırşehir destanı)
(bkz: şirin kırşehir)
bursa'ya bok atan insanların en az bir kez gidip de, kesinlikle "bursa cennetmiş de haberimiz yokmuş" diyecekleri, köy mü kasaba mı ne üdüğü belirsiz şehirimsi.
belki de ben askerliğimi orada yaptığım için önyargılıyımdır.
plaka kodu 40 olan il. şanal kırşehir diye bir otobüs firması vardır.
üstteki entry'de de belirtildiği gibi 3 tane otobüs firması vardır bu şehrin. bunların arasında mermerler, en eski firmadır. firma mermerler ailesine aittir. kendileri eskiden kırşehir'de dericilik yaparlardı, sonradan istanbul'a taşındılar ve otomotiv sektörüne girdiler. mermerler ailesi şu an mazda'nın türkiye distribütörlüğünü yapıyor ve türkiye'nin sayılı zengin ailelerinden birisi. mermerler ailesinin kırşehir'le bir alakası kalmadı pek. şanal ise kırşehir'in mucur ilçesinin eski bir ailesidir. eskiden fırıncılık yaparlardı, sonra akaryakıt ve taşımacılık işine girdiler. ayrıca dinlenme tesisi de işletiyorlar. aile büyükleri hala kırşehir'dedir. şirin kırşehir firmasının sahipleri ise mermerler firmasının sahiplerinin yakın akrabalarıdır. aile içindeki bir sorun sonucu mermerler ailesinin yeni kuşağı tarafından kurulmuştur. onlar da taşımacılık ve akaryakıt işiyle uğraşırlar.

insan kırşehir'li olunca çok daha iyi biliyor bunları..
kırşehir demokrat parti'nin cezalandırdığı ildir. oradan istenen oylar alınamayınca ilken ilçe yapılmıştır.
1954 genel seçimleri yaklaşmaktadır, iktidar partisi demokrat parti seçim turlarına çıkmıştır. 1953 yılında bir seçim gezisi sırasında genel başkan adnan menderes'in yolu kırşehir'e düşer. demokrat parti bir miting düzenler ve miting halka ilan edilir. aynı yıllarda osman bölükbaşı'nın liderliğini yaptığı milliyetçi köylü partisi de muhalefette yer almaktadır. osman bölükbaşı kırşehir'lidir.

osman bölükbaşı demokrat parti'nin miting saatinde farklı bir yerde miting düzenler. doğal olarak seçmenlerin hepsi kendi hemşehrilerinin mitingine katılırlar ve koca başbakan bomboş bir meydana karşı yapar söylevini. bu durum gazetelere haber olur ve menderes'in karizması feci sarsılır.

1954 seçimleri sonucunda demokrat parti tekrar iktidar olur ve adnan menderes başbakandır. menderes kırşehir halkının kendisine yaptığını unutmaz ve seçimin akabinde kırşehir ilçe yapılır. kırşehir uzun süre ilçe olarak kalır. yıllar sonra tekrar il olma hakkını elde eden kırşehir'in hacıbektaş ve kozaklı ilçeleri de nevşehir'in ilçeleridir artık.

işte bir başbakan'ın şahsi tatminsizliği yüzünden nelere kâdir olduğunun hikayesidir bu.
genellikle muhalefet partilerine oy veren ve haksiz sekilde bunun ceremesini ceken guzel sehir, il. (kirsehirliler demokrat parti zamaninda milliyetci koylu partisine, anap iktidarinda shp'ye, dyp iktidarinda mhp'ye oy vermistir).
Kent, Kayseri ve Nevşehir ile birlikte Kapadokya diye anılan üçgenin kuzeyindedir. Çoğu ya kaybolmuş, ya da bilinmeyen eserlerin bulunduğu Kapadokya'nın merkezi ise Kayseri'dir. Kapadokya Bölgesi, Kayseri merkez olmak üzere Tuz Gölü'nün doğusundan, güneyde Doğu Toroslar; kuzeyde Kırşehir ve Sivas'ın önemli bir kısmını içine alarak Malatya'ya kadar uzanır. Pers dilinde "Katpatukya" olarak adlandırılan Kapadokya'nın sözlük anlamı "Güzel Atlar Ülkesi"dir. Burası binlerce yıl, birçok devlete kucak açmıştır. Kimlerin ne kadar zaman önce buralara geldiği belli değildir.
Kırşehir, Anadolu bozkırının ortasında kültür ve sanat merkezi özelliğine sahiptir. Bugün bile hayranlık uyandıran Ahilik felsefesinin doğup yayıldığı Kırşehir, göz kamaştırıcı bir kültür varlığına sahiptir.13. yüzyılda Türkçe'yi büyük bir inançla savunup Türkçe şürler yazarak Türk Edebiyatı'nın ölmez isimleri aırasına katılan Aşık Paşa'yı; gökbilim, islâm hukuku, felsefe-tasavvuf bilgini Caca Bey'i ve daha nicelerini yetiştirmiş bir ildir.
bana hayatımın en güzel yıllarını yaşatmış, en kadim dostları sayesinde tanıdığım iç anadolunun şirin şaarı. tipik anadolu insanından farklı olmasalar da nihilist yaşam prensipleriyle ve abilerimizin bizi gülmekten yerlere yatıran espri yaratmaktaki akılalmaz yaratıcıklarıyla her zaman hatırlanacak yer...
ilk astronomi çalışmaları bu ilde cacabey tarafından yapılmışdır. O medrese şuan şehir merkezinde cami olarak kullanılmaktadır.
zamanında demokrat partiye oy vermedi diye ilçe yapılıp kendi ilçesi nevşehir'e bağlanan il.neyse sonra düzeldi tekrardan.
KIRSEHIR
Ahi Evran Turbesi, Hirfanli Baraj Golu, Seyfe Golu, Petlas Lastik Fabrikasi, Cacabey Medresesi, Mucur Yeralti Sehri ile meşhurdur.
bu sene öss'de türkiye birincisi olmuş şehirdir. geçen sene de türkiye ikincisi olmuştu zaten..

memleketimdir... özlenendir...
sokaklarında altı yıl geçirdiğim şehir. buranın yaşayanları için en önemli şey neşet ertaş konseri, ikincisi ise kişi başına tüketilen alkol oranıdır. nüfusa tüketilen alkol oranlandığında en çok içki tüketen ikinci ildir.

üniversitenin yanı başında bulunan sanayideki dükkanlar 2004 yazında yıkıma başladığında sanayi esnafı ayaklanmıştı.halbuki sanayide çalışan bazı it kopuk yoldan geçen kızlara sarkma konusunda ihtisas sahibidir. hatta sanayi içerisinde bir kıza tecavüz edildiği söylenegelmiştir yıllardır.

ahi üniversitesi kurulmadan kampüsünü kurarak yeni bir akım başlatmıştır kırşehir eğitim fakültesi dekanı mehmet günay. şehre sinema 2004 senesinde belediye başkanının gayretleri ile açılmıştır.

zamanında üniversitede eğitim fakültesinde edebiyat ve türkçe dersleri veren rahmetli bekir sami özbalcı adlı hocamızın kırşehir eğitim fakültesi aşıkları için bir lafı vardır. burda aşklar termede(terme şehir içerisindeki en güzel yerdir)başlar mermerlerde(kırşehirin seyahat firması)biter demiştir. genelde doğru çıkar.

esnafı dükkanlarına isim koyarken ilk olarak ahi ismini kullanır misal ahi eczanesi, ahi lokantası, ahi kitapevi gibi.

yunus emre türbesininde bu şehirde olduğunu iddia eder halkı. ayrıca kaleleri vardır. fakat kalenin şehir halkı tarafından toprak taşınarak yapıldığı rivayet edilir ne kadar doğrudur bilemem.

kırşehirlilere pekmez akıllı denir ayrıca. bu olayın sebebi hakkında da çeşitli görüşler vardır. ama ne olursa olsun şehir halkınında dediği gibi şirin kırşehirdir bu şehrimiz. halen içerisinde sevdiklerimi barındırır.
üç caddesi ve merkezinin hemen çevresinde kurulmuş birkaç mahallesi vardır. şehir küçük bir alana kurulduğundan yürümeye yolu yoktur, çarpık apartmanlarının arasından güneş görülmez. yazın ortasında bile ikindileyin bir serinliği çıkar ki hayat öpücüğüdür buranın.
eğitim fakültesi merkezde, fen-edebiyat fakültesi şehrin çıkışındadır. ahi evran üniversitesi her yönüyle anadolu'da bir lise hüviyetindedir.
şehrin meşhur bir ürünü, gezilecek yeri, özellikle gidilecek lokantası, cafe'si yoktur. çekiç ali'yi ziyaret etmek isterseniz bağbaşı mahallesinde oturur. muharrem ertaş, neşet ertaş ve nurettin rencber gibi sanatçıları bağrından çıkarmıştır.
ortaokul ve liseleri oks, sbs ve öss kriter alınınca başarılıdır. ama merkezdeki ortaokullarda bile okuma yazması olmayan öğrenci mevcuttur.
jeotermal enerji az sayıda apartmanlarda ısıtma için kullanılmaktadır. bir de termal havuzu olan otel mevcuttur.
ahi evran hazretleri yeniden gönderilse esnafın hemen hepsi pabuçsuz gezip şehri terk etmek zorunda kalırdı. dayak yemeden karnınızı doyurabilirseniz, ufak bir tamiri için cep telefonunuzu, kameranızı tamirciden sağlam alabilirseniz ne mutlu.
iç anadolunun küçük, güzide ve şirin bir kentidir. pekmez akıllı diye tabir edilen insanların yaşadığı şehirdir. sebebi ise evi yanan bir kırşehir'linin evde karısı ve çocuklarının yerine pekmezlerini kurtarmasıdır.