bugün

prof. dr. yusuf zıya ozcanın alacağı kararlardan bırıdır. doğuda sadece kurtce değıl; aramıce, farsca, ibranıce, suryanıce konuşuluyor. neden bunların açılması gundeme gelmezken kurtçenın açılması ıçın medya yandaşlık yapıyor...
(bkz: nihayet)
doğu dilleri edebiyatı bölümü içerisinde yer alacağı belirtilmiş bölümün açılmasıdır.

dürüst olup bakıldığında; farsça, ibranice, sanskritçe*, hobitçe* gibi binlerce dilin dersi verilirken kürtçe dersi verilmesi de çok yanlış değildir. ama bazılarının bunla yetinmeyeceği bilindiğinden pek de sıcak bakmadığım hede.

-kürtçe dersi üniversitede alınabilsin.
-kürtçe dersi ilköğretimde seçmeli ders olsun.
-kürtçe dersi ilköğretimde zorunlu ders olsun.
-kürtçe resmi dil olsun.*
onca bölüm varken bir gereksiz bölümün daha üniversite tercih formuna eklenmesidir.
çok geç kalınsa da, yine de iyi iş çıkarılmıştır. kürt tarihini antropolojik ve sosyolojik açıdan irdelemek gerekmektedir. bi siktirip gidin okuyun, araştırın sonra gelin.
sümer dili ve edebiyatı, hitit dili ve edebiyatı gibi dilinin de edebiyatının da kimseye yaramayacağı dillerin kürsüleri varken; kürt dili ve edebiyatı olmamasının mantıklı açıklaması ne ola ki?

tanım: geç kalınmış hadisedir. alkışlanacak olaydır.
(bkz: vara vara)
daha önce açılmış olan dil kursları gibi olacak bölümdür.
açılan kursların çoğu talep azlığından kapanmıştı.
ülkeyi bölmek için götlerini vercekler yakında..oldu olacak kürt bölümü açalım, kürtçe seçmeli ders olsun, doğu bölgesinde türkçe yerine kürtçe okusun çocuklar,türk dili ve edebiyatı değil kürt dili ve edebiyatı olsun.

zaten bu saydıklarım modernliğin simgesi canım!yakında ülkeyide verecez göt insanları mutlu edecez...
geç de olsa gerçekleşen hadise.üzerinden ucuz edebiyat yapılmaması,kürt kültürüne ve diline saygı gösterilmesi gerekir.
kimse tercih etmese bile farklı bir bir dilin, dolayısıyla da kültürün korunması için gerekendir. ha öyle bir dil yoktur, ne dili ulan! diyenler ve nick'leri nedense hep ingilizce olanlar için uludağsözlük'ten geliyor:

okuyunuz: kurtce turkuler ve asimilasyon uzerine başlığındaki entariler.

niye farsça, ibranice bölümleri açılmıyor diye sorulmuş. güzel bir soru. aslında farkında olmadan statükoyu, sistemi savumaya çalışırken tam da sistemi ortasından eleştiren bir cümle.

niye açılmıyor, çünkü devletin şimdiye kadarki tek ırk yaratma projesi kürtler üzerinde tutmadı. ne yazık ki türk ve müslüman olmayan birçok etnik ve dini grup asimile edildi. bu ülkede arapça da konuşuluyorsa, lazca da konuşuluyorsa bu güzeldir, hoştur. sevinmek gerekir ki farklı kültürler bizim ülkemizde tüm tekçi politikalara rağmen iyi kötü devam etmektedir. ve talep olsa da olmasa da diğer dillerde de bölümler açılarak kültürlerin ölmesi engellenmelidir.
kapasitesinin çok geniş olmaması sebebi ile en fazla 2 sene eğitim verebilecek olan karardır.
Türkiye'nin çağ atladığının göstergesidir. Türkiyede konuşulan bütün diller için böyle bölümler açılabilir. Müthiş bir kültürel zenginlik getirir.
Türkçeyi öğrenmeden Kürtçeyi çözmek.
uygulamaya konulduğu takdirde hangi birikim sonuçu ulaşılmış bilgilerin aktarılacağı meçhul olan önerme.* *
(bkz: edebiyat)
acilmasi icin gec bile kalinan bölümün cok sükür acilacak olmasi. kürtlerin diline dahi sayginiz yok, hazmedemiyorsunuz. bu nasil kardeslik ulan ? hani kardesdik ?
vatan millet edebiyatı üzerinden kongrelerine oy ve reyting toplayanların işine gelecek durumdur.
kürt dili tamam da edebiyat derken?
eksile yavrum, ama şunu bil ki gerçekler acıdır.
bazı çevrelere rahatsızlık verecek bölümdür.

+Bana sor ben rahatsız olur muyum, bir milliyetçi olarak?
+cevap veriyorum: asla rahatsız olmam.

HAYIRLI OLSUN...
NOT: Kuzey Irakta Türk dili ve edebiyatı bölümünün açılmasına vesile olur inşaallahh.
doğaldır, korkmaya gerek yoktur. bu coğrafyada konuşulan dillerin yüksek eğitimde öğrenilebilmesi hakkında araştırma yapılması doğaldır ama bunun ilk ve orta öğretime sokulması son derece tehlikeli ve ab normlarının çok ötesinde bir istektir.
evet dıyelim ki insanlar bu bölümden mezun oldu peki ya sonra sonrası ne olacak... işsizler ordusuna yanı bır kafile
daha katılacak
ankara üniversitesi dil ve tarih coğrafya fakültesi ve istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi'nde gündeme gelen konudur. zira bu bölüm için bu iki üniversite konuşuluyor ilk etapta.
amerika ve akp hükümetinin yaptığı kürt açılımının başka bir açılımıdır.

aç, aç, aç, aç; tempo, şappi.

kürtçe kurslar açıldı, ne oldu? öğrencisizlikten kapatıldı. trt 6 yı kaç kişi seyrediyor? ratingler ortada. roj tv yi kaç kişi seyrediyor? "bizim" satılmış medyamız kürtlerden daha çok seyrediyor, eğlenceli haber çıksın; ortalık karışsın diye. kürtçe yayın organları ve kürtçe kitaplar kaç satıyor? kürtçe albümler kaç satıyor?

bizim aydınlarımız veya kendini aydın zanneden zevzekler her gördükleri hıyara ellerinde tuzla koşadursunlar, kürtçeyi havada karada alkış kıyamet (sam amcaya azıcık yaranmak maksatlı) kabul ededursunlar; kürtlerin kendileri kürtçeyi sallamıyor ki.

emperyalist bünyelerin kürt kimliği oluşturma çabasıyla yarattıkları sanal ve aydın doğan medyası destekli bir "hurra! hadi bakim" akımı daha. ötesi değil.

açarlar, bu bölümü açarlar. kürsü olarak açarlar. sonra kendi kendini imha eder. yada ailesinden birisi çıkıp çocuğuna tecavüz eder, sonra çocuğuyla kendisini aile meclisi kararıyla infaz ederler. pardon o başka hikayeydi. bağlantılı gibi sanki ya, neyse.
eğer özgür bir ülkede yaşadığımızı savunuyorsak durumu hakkında tartışmaya bile gerek olmayan konudur.bulgar dili ve amerikan dili ne kadar gerekliyse bir o kadar gerekli olan dil bölümüdür.
kürtlerin bilimdeki yeri tartışılmaz. eğer türkiye, bilim alanında atılım yapmak istiyorsa, kürt profesörlerin yazdığı kürtçe eserleri okumalı.

bunun haricinde, kürt edebiyatının ne kadar gelişmiş bir edebiyat olduğunu hepimiz biliyoruz. türk edebiyatçılar, her nasıl ki kürt edebiyatının yanında bir hiç olan rus, fransız, ingiliz ve amerikan edebiyatını okuyorsa, bu edebiyatların hepsinden daha köklü ve iyi eserlere sahip kürt edebiyatının kürtçe eserlerini de okumaları gerekir.

kürtçenin uluslararası ilişkilerdeki yeri de tartışılmaz. henüz bir devlete bile sahip olmamalarına rağmen, kürt milleti'nin bulunduğu topraklarda ne kadar söz sahibi olduğu herkes tarafından biliniyor. kürtlerle anlaşmak ve onların olmazsa olmaz gönlünü almak için, kürtçe bilmek gerekir.

evet, bütün bu saydıklarımdan dolayı, kürtçe dili ve edebiyatı bölümü açılmalı. ne de olsa bilim, edebiyat, siyaset, sanat vs. olmak üzere her alanda diğer bütün milletlerden üstün bir millet.*