hemoglobinin içindeki demir. ancak renk ışığın saçılmasıyla oluşur. yani bir madde renk vermez. o maddeyi oluşturan atomların diziliş düzenine göre ışık saçılır. ve hangi spektrum aralığında saçılırsa buna renk denir. yani aslında renk denilen şey atomların dizilme prensibine göre farklı açılarda kırılan ışıktır. dolayısıyla hemoglobindeki demir atomu bilmem kaç angstrom aralıklarla dizilişine göre o rengi verir.
bu video internete düştüğünde baya popüler olmuştu
-kana kırmızı rengini veren madde
-vişne
bundan daha vahim olan ise buna gülen insanların %90ı kana kırmızı rengini veren maddenin adını bilmiyor olması aslında kana kırmızı rengini veren madde yanlış bir tanımlama bu nedenle soruda yanlış ve insanların büyük bir bölümü bir anda bu gereksiz bilgiyle doldu başka yerde rezil olmamak için kana kırmızı rengini veren maddenin hemoglobin olduğunu öğrendiler aslında buda eksik bir bilgiydi ama neyse bırakalım toplum başka cahillere bakarak kendisi bilgili sanmaya devam etsin.
kandaki hemoglobinler kırmızı rengi verir. bunun sebebide hemoglobinin muhtevasındaki demirdir.
--spoiler--
atom numarası 26, ağırlığı 55.845 akb, ergime noktası 1535.0 °c, kaynama noktası 2750.0 °c, simgesi fe olan metal.insan vücudundaki kana kırmızı rengini verir.çelik yapımının ham maddesidir.
--spoiler--