bugün

Bugün izlediğim film. Bir adam yedi yaşında bıraktığı kızını döndüğünde 80 yaşında ve ölüm döşeğinde görmesi ne kadar kötü bir şey. Düşünsenize başka bir gezegene gidiyorsunuz ve orada geçen 1 saat 21 dünya yılına eşit.
(bkz: izafiyet teorisi)
--spoiler--
Alt üst olan dünyada insan ırkını kurtarmak için, bir görev ile başka galakside dünyaya benzeyen gezegenler arıyorlar.
--spoiler--
Bu efsâne film ile ilgili gözden kaçan detayları vermeyi seviyorum. bu sefer de şöyle bir bilinmeyen detayı söyleyeyim.

Sâdece sudan oluşan ve devâsâ dalganın olduğu gezegene iniş yaptıkları sekansı hatırlayın. Yerçekimi o gezegende daha güçlü olduğu için zaman aşırı yavaş akıyordu, orda geçen 1 saat 7 dünyâ yılına eşitti.

gezegene indikleri an tik tok, tik tok bir müzik başlıyor, sanki saat gibi. işte o tik toklar dünyâda 1 günün geçtiğini temsil ediyor. Her bir tik tok sesinde dünyâda 1 gün daha gelip geçiyor. Bu sahneyi bunu bilerek izlemenizi tavsiye ederim.

Bahsettiğim sahne şu; https://youtu.be/9rFnzMaGIvw
Devam filmi olacağını düşünmüyorum. Nolan para kazanmaya film çeken abilerden değil. Para kazanmıyor demiyorum. Ulan bu film acayip tuttu aynından bir tane daha yapalım demez. Uzayı anlattım bitti sırada ne var başkan diyebilir.
Nolan düğün kasedi çekse izlerim.
crishtopher nolan'ın en yeni film projesi.
the prestige ve inception için saçma diyenlerin kafasının basmayacağına emin olduğum film. o yüzden izlemeyi filan düşünmesinler.
çıkınca insanı tuhaf hissettirir bu film.

--spoiler--
girişte filmin 50'lerde geçtiğini düşündüm, sonra laptop çıktı meydana. gerçi tarihi bir laptop tipindeydi, acaba laptop'u icat eden adamın hikayesi mi diye içimden geçirdim ama öğretmenler odasındaki masaüstü bilgisayarları gördükten sonra bu teorimden vazgeçtim.

murph'ün küçüklüğü dünyanın en tatlı ağlayan şeyiydi. ayrıca filmde özellikle murph ve cooper karakterilerini oynayacak oyuncuların en güzel ağlayan oyuncular listesinden seçilmiş olabileceğini düşünüyorum. 23 yıldır biriken mesajları izlerken ağlayan ağlayana, ben de dahil.*

buzulların ortasındaki dövüş sahnesi şahsen midemi bulandırdı, matt damon'ın bulunduğu her sahnede dövüşmesi gerek sanki. he o uzay başlığıyla kafa atarak camı kırma, rakibin oksijenini keserek öldürme fırsatı başka hiçbir filmde matt damon'ın eline geçmezdi. muhtemelen bir de böyle öldüreyim nolur nolan diye kendisi eklettirdi sahneyi *

adamın fedakarlık yaparak kadını fırlatması ve kendisi kalması, gravity filminden alışık olduğumuz bir uzay centilmenliğiydi. yavaş yavaş uzay davranış şekilleri biçimleniyor bu filmler sayesinde. bakın beyler uzayda bir kadın bir erkek kalırsanız ve şarj bitmek üzereyse kadını gezegene fırlatıyoruz. sonra kimsenin size verme ihtimali yok üstelik, net öleceksiniz. yattığınız yer belli olmayacak. uzay tipi gelişmiş centilmenlik bu.

hans zimmer'e saygı duyduk. filmin senaryosu, bilimkurgudan anlamayan beni özellikle başlarda çok heyecanlandırdı yalan yok. mesela o dairenin üç boyutta küre olması açıklaması bile beni en az 30 dakika götürdü.

case ve tars her uzay robotu gibi çok şirindi.
--spoiler--
filmin karadelikler ve evrendeki boyutlar hakkında bilgi sahibi olunmadan izlenmemesi tavsiye edilir aksi halde aptal saptal yorumlar yapılabilir.

filmin sonunda içine kamikaze yapılan karadeliği gelecekte insanlık yaratmıştır. karadeliğin olay ufkuna yaklaştıkça zaman durma noktasına gelir ve artık zaman boyutu ortadan kalkar.
geçmiş, gelecek ve şimdiki zamanı aynı anda yaşayabilirsin yani. bahsi geçen dev karadelikte filmdeki nasa'da çalışan astrofizikçi kızın çocukluğunda odasında geçirdiği bütün zamanların görsel fiziksel hale bürünmesinden oluşmaktadır.
cooper karadelik tarafından yutulduğunda- ki yutulmasa bile eğer dünyaya tekrar dönmeye çalışırsa - dünya çoktan yok olduğu için tek çaresi karadeliği kullanıp geçmişe mesaj yollamaktır.
çünkü çekim kuvveti zamanı da büker yeterince büyük kütleli bir karadeliğin etrafında 10 sene geçiren bir kişi dünyaya döndüğünde, orada 40 yıl geçtiğini görür.
kitaplarla mesaj verme mevzusu da kızın dikkatini çekmek amacıyla yapılmıştır. kitapların düşürülme sebebi budur. kıza göre hayalet yapıyordur ama aslında sicim teorisini düşününce evrenin farklı bir zaman ve yerinden kızın odasıyla fiziksel temas sağlanmışır.
yerçekimi boyutu ve evreninin teorisi için gerekli bilgiler cooper tarafından saatin akrep ve yelkovanını kullanarak mors alfabesiyle gönderilmiştir.
saatin ileri geri yapmasının sebebi budur. veriler nokta ve çizgi haline çevrilmiştir yani.
yok olma eşiğinde olan insanlık evrendeki 3 boyut dışında boyutları bilmediği için onlarla ancak bu şekilde iletişim sağlanabilir.
gelişmemiş bir medeniyetle çok gelişmiş olsan dahi, onların algılayabileceği boyutlarla iletişim kurman gerekir.
gidin transformers izleyin bilim kurgu istiyosanız amınakoyım, fazla gelir size interstellar.

edit: do you feel alive?
"Eskiden gökyüzüne bakar yıldızlar arasındaki yerimizi merak ederdik. Şimdi yere bakıp topraktaki yerimiz için endişeleniyoruz. "

görsel
Cidden çok kaliteli bir film.Ara ara duraksa da sıkmıyor.
görsel
Astronomi ve astrofizik'in yüzyıllardır biriktirdiği bilgilerle ortaya çıkan ve üzerinde deneyler yapılan en güçlü teorilerin hepsini konu edinmiştir bu film. Işık hızında yolculuk, solucan deliği, kara delik, zamanda yolculuk vs vs. Evren bilimine ilgi duymayıp araştırma ve bilgi yoksunluğuna sahip her birey pek tabii ki şişirilmiş balon diyebilir.
Daha iyisi gelene kadar senede bir kere izlenir.
filmin senaryosu ve kurgusu yapılırken fizikçilere danışan, film sonunda neil abimiz gibi büyük fizikçi ve bilim insanlarının ne tebriğini alan mükemmel filme uludağ sözlük süper yazarları boktan dediği için bundan sonra bu filmden nefret edeceğim.

fizik ile alakalı bildiği tek şey newton'un kafasına düşen elma olan bu meyve sepetleri de olmasa ne yapacağız biz acaba ?

evet kardeşim film görmediğimiz için iğrenç bir film. ama aşk-ı memnu öyle miydi ? tam bir şaheser.
---öncelikle çağının çok ötesinde bir film olduğunu belirtmek isterim.
stanley kubrick'in 2001 a space time odysses (1968) filmi için de aynı ifade kullanılmıştı.

ama bu filmin onu geçebileceğini düşünüyorum. ama tabi ki üstad kubrick'tir.

eğer uzay-zaman, kara delik, solucan deliği, zamanın göreceliği konularına hakimseniz filmi izlerken ayrı bir zevk almanızı sağlayacak filmdir. şahsen onun zevki ve merakıyla izledim.

işlenen konu, kurgulanışı bakımından; hem insanın ne kadar ileri gidebileceğini aynı zamanda da temel insanlık duygularından kurtulamayacağını göstermektedir.

görsel efekt ve müziğe zaten diyecek laf yok. tek eleştirim ;

--spoiler--

--spoiler--

kara deliğin çevresinden dolaşırken ve solucan deliğinden geçerken ki sahnelerin biraz daha uzun ve daha etkili verilebileceği olmasıydı. onun dışında harikaydı.

--spoiler--

--spoiler--

not: kara delikten geçiş anları, solucan deliği de dahil tabi ki kurgu eseri olacaktır arkadaşlar. henüz kimse bilmiyor kara deliğin içinde ne olduğunu ve bu yüzden nolan bu şekilde işleyerek çok güzel bir temele oturtmuştur filmi.

biraz okuyup yorum yapalım lütfen.

ve bu arada bu tarz filmlerin yapılabilmesini ve daha da önemlisi bilimi bu derece ilerleten başta Albert Einstein olmak üzere diğer bütün bilim insanlarını saygı ve şükranla anıyorum.

edit: bu yıl ki oscar töreninde en az 2 dalda ödül beklediğim filmdir. görsel efekt, müzik ya da en iyi yönetmen olabilir.

(bkz: 22 şubat 2015 oscar ödülleri)
Şu filme çamur atmaya kalkarak marjinal olduğunu sanan ergenleri bize gösteren efsane ötesi başyapıt. Bırakın artık eleştirmeye çalışmayı, zekâ seviyenizi belli etmeyin bâri.

Benim gibi hard core bilim kurgucuları üzen de bir filmdir ayrıca. Çıtayı öyle bir yere çıkardı ki 4 yıldır hiçbir bilim kurgu filmi yanına yaklaşamıyor.

2 detay vereyim size hadi filmle ilgili.

1-c.nolan filmde amerika'nın ay'a gitmediğini iddia ediyor. Cooper veli toplantısına gittiğinde kızının öğretmeni ''ay'a gitmedik. Sovyetler'i iflasa sürüklemek için uydurduğumuz bir yalandı o'' diyor. Böylesine ciddi bir filmde bunu iddia etmek de ayrı bir cesâret örneği.

2-izleyen herkes bilir ki filmin hiçbir yerinde net olarak tarih verilmiyor, sadece ipuçları var. Cooper henüz uzaya gitmemişken babasıyla bir konuşması var hani verandada. Babası orda ''ben çocukken herkes her şeye sâhip olmak isterdi ve olurdu, 6 milyar insan pehh'' minvâlinde bir şeyler söylüyor. Dünya nüfusu 2000 yılında 6 milyardı. Babası 2000 yılında 10 yaşlarında olsa, demek ki 1990 doğumlu. Çizilen karakterse 65 yaşlarında olduğuna göre film 2055 yıllarında geçiyor. Cooper da 40 gibi. Yani cooper filmin çekildiği 2014 yılında doğmuş gibi.

Son olarak; müzikleriyle de tarihe geçmiştir. Hans zimmer abimiz show yapmıştır notalarıyla.
güncel Önemli Başlıklar