bugün

1685-1753 yılları arasında yaşamış ingiliz (irlanda doğumlu) filozof. Basitçe, "dışımızdaki nesnelerin varlığını duyularımızla kavrarız. peki, duyularımızın yanıltıcı olmadığından nasıl eminiz" den başlayarak " 'şeylerin' bilinç dışında ayrı,bağımsız bir varlıkları olamayacağına" varan düşünceler bütününün savunuculuğunu yapmıştır.
Maddenin varolmayabileceğini iddia eden kendi içinde tutarlı ve çürütülemez bir felsefi sistemin kurulabileceğini kanıtlamıştır. Oysa, pek çok metafizik spekülatör tarafından maddenin varolmadığını kanıtladığı ileri sürülmektedir.
Bazı çalışmaları : Yeni Bir Görme Kuramı Yönünde Deneme, Beşeri Bilginin Prensipleri Hakkında Bir Eser, Hylas ile Philonous Arasında Üç Konuşma.
"dünyada yalnızca ruhların ve bu ruhların idealerinin varolduğunu, buna karşılık maddenin varolmadığını" öne süren ingiliz düşünür.
(bkz: berkley)
idealizmin önde gelen düşünce adamlarından biri olan rahip.
materyalizme karşı olan idealist ve varoluşçu filozof. varoluşçular kategorisinde yer almasa da, algının varoluştan bağımsız olamayacağını savunması ona böyle bir sıfat kazandırmaktadır.
dünyada yalnızca ruhların ve bu ruhların idelerinin varolduğunu,
buna karşılık maddenin varolmadığını öne süren düşünür.
Dublin'deki Trinity College'de eğitim görmüş irlandalı bir Protestandı.
Bugün yakından bilinen bütün felsefi çalışmalarını
(1709'da Yeni Bir Görme Kuramı Yönünde Deneme,
1710'da Beşeri Bilginin Prensipleri Hakkında Bir Eser ve
1713'te Hylas ile Philonous Arasında Üç Konuşma)
henüz yirmili yaşlardayken yayımladı.

Yeni Dünya'da yüksek eğitimi geliştirmek için çok uğraştı;
bu amaçla üç yılını Amerikan kolonilerinde geçirdi.
Rhode Island'daki çiftliğini ve kütüphanesini,
1701'de kurulan Yale Üniversitesi'ne bıraktı.
Yale'in fakültelerinden birine onun adı verildi.
California'daki Berkeley kenti de onun adını taşımaktadır.
Berkeley 67 yaşında Oxford'da öldü.**
felsefesinin temelinde yaygın dilsel hatalar ve kabuller olan ve sanki içten içe dil felsefesi yapıyor gibi görünen, "insan bilgisinin ilkeleri üzerine bir deneme" kitabının 18. yüzyıl ingilizcesiyle yazılmış orjinali türkçesinden daha kolay olan filozoftur. aha buyrun, bakın...

http://18th.eserver.org/berkeley.txt
(bkz: var olmak algılanmaktır)

(bkz: ampirizm)
''Biri size: 'dürüst insan diye bir şey yoktur' derse, o kişinin bir düzenbaz olduğuna inanın'' diyen kişi.
"evren, algısı her şeyi kucaklayacak kadar geniş ve yüce olan bir tanrısal zihnin fikirlerinden ibarettir." diyen; maddeciliği ve tanrıtanımazlığı kesin olarak altetmek amacıyla yola çıkmış irlandalı rahip.
tanrının algılarının nesnelere sürekli bir varoluş kazandırdığını savunmuştur, bu şekilde hem tanrıyı tanıtlamış hem de varoluşu tanrıya bağlamıştır:

"Gök korosu ve yer malzemesinin tamamının akıl olmadan hiçbir varlıkları yoktur, ya hiç varolmamalılar ya da bir Ölümsüz Ruh'un aklından ibarettirler."
"Madde filozofların uydurduğu bir kelimedir. Onların kullandığı şekliyle, zihinden kopuk ya da bağımsız bir varoluşa sahiptir" diyen papaz filozof.
maddenin var olmadığını öne süren düşünür.
(bkz: varolmak algılanmaktır)
bir şeyin varlığını en mümkün şekilde reddetmeyi sağlayabilecek düşünce kuramlarını yazan adamdır. çok da mantıklı fikirler ileri sürmüştür. bir insan bir şey yaratmayı nasıl sadece kafasında, bilincinde becerebiliyorsa bizim de yaratılışımızın ancak bu şekilde olabileceği fikrini savunan savunmuştur. içinde bulunduğumuz realizme inancı sarsacak fikirleri ürettiği için de bir tartışmada eldeki son joker olarak fikirlerini ileri sürdüğünüzde karşınızdaki insanı dumur edebilirsiniz.
"Maddeler/ objeler, düşüncelerimizin ürünüdür." bunun sonrasında ise; "Algılanmayan bir şeyin varsayılmayacağını; maddeyle algının aynı şeyler olduğunu ve maddenin mevcut olmayan bir şey olduğunu" söyler.
"olmak algılanmaktır" demiş.
görsel