bugün

şu an itibariyle net tarihi belli olmayan, büyük olasılıkla 2009'un ilk aylarında yapılacak olan seçimlerdir.

akp'nin izmir, diyarbakır, tunceli, mardin, şırnak gibi belediyeleri almak için kasacağı seçim olacaktır. bence akp, diyarbakır'ı bilmem ama izmir'i alacaktır...
---alıntı---

AKP'nin, 2009 Mart ayında yapılması gereken yerel seçimi bir yıl öne almayı ve 2008'in Mart ayında yaptırmayı planladığı öğrenildi. AKP'nin, erken baskın yerel seçim yapmak istemesinin ardında, CHP'nin genel seçimde uğradığı yenilginin şokunu henüz üzerinden atamamış olması, DTP'nin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmayla uğraşması, DP'nin seçim yenilgisinden sonra henüz kongresini bile toplayamaması ve genel başkanlık sorununu çözememesinin etkili olduğu belirtiliyor. Bu arada yerel seçimde, AKP'nin hedefinde, hep sosyal demokrat belediye başkanları tarafından yönetilen belediyeler ile DTP'lilerin ağırlıkta olduğu bölgelerindeki il belediye başkanlıkları var. Zehra Şahindokuyucu - Ankara - 19 Eylül 2007

---alıntı---

(bkz: birgün gazetesi)
(bkz: yalan oldu)
akp'nn tulum çıkaracağı seçim olacaktır. (bkz: tulum çıkarmak)
akp ye kapatma davası açılması ile türban davasının esastan birleştirilmesi üstüne tarihi müphem olan seçimlerdir. ancak deniz baykal' ın akp li sorumsuz belediye tuzla' da söylediği üzere ''2009 mart' ın da genel seçimlerle beraber olabileceği gibi kasım' da da olması muhtemel''dir.
akp' nin belediyecilik hileleriyle ankara' da çankaya ve izmir' de karşıyaka' yı bölüp kendine 6' ya 5 bir yaklaşma payı çıkartmak niyetinde olmasının yanı sıra cumhuriyet halk partisi, söylenenin aksine söz konusu seçimler için startını vermiştir bile.
balıkesir' deki anap, shp, dyp ve dp belediyecilerinin chp' ye geçmesi, ordu' da da dsp li ve dyp' li belediyecilerin bünyeye katılması ile antalya üzerindeki yoğun çalışmalar sürmektedir. üstelik kamer genç' in de chp' ye geçme ihtimali olması üzerine tunceli' deki bankosunu artıran chp, hatay' daki ve bursa' daki eski üyeleriyle de barışmış, şimdiden 20' ye yakın il gezilmiştir.
kısacası, akplicikler türban ile kapanma-açılma ile tırnaklarını yerken, kendisine vuranın puan kazandığı chp, işini yapmaktadır.
(bkz: chp ye vur puan kazan)
edit: ayrıca istanbul' daki iki akp' li belediye' nin chp ile temas halinde olduğu da bilinmektedir. daha istanbul' daki belediyelerine sahip çıkamayan bir oluşum karşısında şansının yüksek olması umuduyla...
izmir'deki oylamalara ilişkin gözleme ve tahmine dayalı bir inceleme yazısı için;

(bkz: 2009 yerel seçimlerinde akp nin izmir i alması/#3438886)
diyarbakır orjinli olarak doğu ve güneydoğu'ya kabaca birbakış;

(bkz: 2009 seçimlerinde akp nin diyarbakır i alması/#3439278)
akp' nin, seçim dönemini kışa getirip ver kömürü al oyu taktiğiyle meydanlarda dizilip; oyunu kanatlara yayarak atak bir oyunla galip gelmeyi planladıkları seçimdir.
mersin'de chp ve mhp nin çekişeceği seçim.
chp' nin adana, ankara, mersin, antalya, kocaeli, gaziantep ve balıkesir' de sürpriz yapması beklenen seçimdir.
eskiden utanınca yüzümüz kızarırdı şimdi yüzümüz kızarınca utanıyoruz. evet seçimlerin genel özeti bu. dağıtılan kömürler, başlanan çalışmalar, mezara gireli 10 yıl olmuş olan seçmenler her şey gözler önünde.
ysk almış olduğu bir karar neticesinde; dirisinden bir umudumuz kalmadı, belki ölüsü doğruyu seçer yaklaşımının ortaya çıktığı seçimdir.
42 yıl önce ölen 2 aylık bebeğin bile seçmen kütüğünde adının yer aldığı seçimler.
seçmen listelerine bakınca 12 yıl önce ayrıldığım memleketimde oy vermem gerektiğini gördüğüm listeye sahip seçimdir. oysa ben 3 kere memleketimden 1100 km uzaktaki istanbul'da oy kullanmıştım. nerden çıktı anlaşılır gibi değil.
tamam listeler ciddi anlamda skandaldır ama eski listeleri bilenler konuyu daha iyi yorumlamalılar. eskiden listelere sadec bir önceki seçimde oy verenler yazılır yeni seçmen olanlar ise sonradan müracat ederdi. şimdi güya bilişim imkanlarının artmasıyla listeler 18 yaşını geçeni otomattikmen eklemiş bulunmakta. ama bu ekleme yapılırken ölü de diri de bebe de listede yer bulmuştur. daha iyi olacaktır ileride muhtemelen. şunu da unutmayalım ki t.c kimlik no gibi bir devrime bile çok az zaman önce kavuştuk. eminiz ki bu da düzelir.
istanbul (27.12.2008) - ilerici, devrimci siyasi parti ve platformlar, demokratik kitle örgütleri, 29 mart 2009 yerel seçimlerinde birlikte hareket etme kararı aldı. kurumlar, olanaklı tüm il, ilçe ve beldelerde işçilerin ve ezilenlerin alternatifini yaratacakları nı açıkladı.
24 kurumun ortaklaştığı yerel seçim deklarasyonu, bugün istanbul taksim square hotel'de düzenlenen basın toplantısı ile duyuruldu. ezilenlerin sosyalist platformu temsilcisi figen yüksekdağ, deklarasyona imza atan kurumları açıkladı, açıklamaya katılan kurum temsilcilerini tanıttı. ortak deklarasyonu, sosyalist parti genel başkanı sevim belli okudu.
belli, kapitalizmin krizi koşullarında seçimlere gidildiğine dikkat çekti, akp'nin bu krizin yükünü işçi ve emekçilere yıkmayı amaçladığını söyledi. sevim belli, “egemen güçler 29 mart 2009 yerel seçimlerinde bugüne kadar uyguladıkları krizi yaratan sömürü politikalarına, piyasacı politikalarına bir kez daha onay istiyor. yine egemen güçler kürt sorununda devlet olanaklarını da harekete geçirerek akp eli ile dtp'ye yönelik saldırı politikalarını arttırarak dtp'nin yönettiği yerel yönetimleri ele geçirmeyi hedefliyor” dedi ve ekledi: “egemen güçlerin akp, chp ve diğer düzen partilerinin karşısında eşitlikçi-özgürlükçü, halktan yana bir seçeneği ortaya çıkarmak ve bu yerel seçimlerin temel bir görevi olarak önümüzde duruyor.”
her il, ilçe, beldede alternatif
ortak yerel seçim deklarasyonun devamında şu ifadelere yer verildi: “mümkün olan her il, ilçe, belde ve mahallede emekçilerin demokrasi anlayışına uygun olarak en geniş emek ve toplumsal muhalefet dinamiklerini kapsayan, oluşturduğumuz ve oluşturacağımız yerel platformlarda halkın çıkarlarını temel alan programlar çerçevesinde ortak adaylarımızı halkın katılımını içeren demokratik yöntemlerle belirleyerek, emekçilerin ve ezilenlerin alternatifini yaratmaya çalışacağız. halkın karar süreçlerinde örgütlü bir biçimde yer alarak söz, yetki, karar sahibi olduğu demokratik ve katılımcı bir yerel yönetim anlayışı savunacağız. yerel yönetimlere emekçilerin ihtiyaçları doğrultusunda merkezi bütçeden kaynak ayrılmasını ve yerel hizmetleri piyasalaştıran, taşeronlaştıran, özelleştiren, parası olanın hizmet alacağı yerel yönetim anlayışına son vererek kamucu-sosyal bir yerel yönetim anlayışını savunacağız.”
toplantıya, dtp genel başkan yardımcısı emine ayna, istanbul milletvekili sabahat tuncel, esp temsilcisi figen yüksekdağ, ödp genel başkanı ufuk uras, emep genel başkanı levent tüzel, tkp genel başkanı aydemir güler, halkevleri genel başkanı ilknur birol'un da aralarında bulunduğu onlarca kurum temsilcisi ve yöneticisi katıldı.
ortak seçim deklarasyonuna imza atan parti, platform ve demokratik kitle örgütleri şunlar: dtp (demokratik toplum partisi), ödp (özgürlük ve dayanışma partisi), emep (emek partisi), tkp (türkiye komünist partisi), sdp (sosyalist demokrasi partisi), ehp (emekçi hareket partisi), dsip (devrimci sosyalist işçi partisi), sosyalist parti, yeşiller partisi, dip girişimi (devrimci işçi partisi girişimi), halkevleri, esp (ezilenlerin sosyalist platformu), dhf (demokratik haklar federasyonu) , sodap (sosyalist dayanışma platformu), seh (sosyalist emek hareketi), töp (toplumsal özgürlük platformu) anti-kapitalist, teori ve politika, kaldıraç, hkm (halk kültür merkezleri), türkiye gerçeği, köz, proletaryanın kurtuluşu, 78'liler girişimi.

http://www.atilim.org/......yerel_secim_ittifaki.html
özellikle dsp'nin elindeki belediyeleri bile kaybedince ne yapacağını merak ettiğim seçimledir.
bizim muhtar uydurmuyorsa, genel seçimlerden sonra taşınanların oy veremeyeceği seçimlermiş. mantıklı değil bizim muhtar atıyor büyük ihtimalle ama dur bakalım.
ayrıca adana'da aytaç durak'ın akp'den ayrılmasından sonra ankara'da rte-melih gerginliği işleri kızıştırmıştır. akp izmir'den sonra, adana ve ankara'yı da kaybetmekle yüzleşiyor. hayırlısı olsun ne diyelim.
hayali seçmenlerin kütüklerde dolaştığı seçimdir.
artık ölüm kalım seçimleri de denebilir.