bugün

blackbird

the beatles'ın white album'de yer verdiği bir paul mccartney ve john lennon çalışması. asıl besteci paul mccartney'dir ve kendisi seslendirir.

across the universe filminde evan rachel wood* tarafından seslendirilmiştir. güzel de seslendirmiştir ablamız.

şarkının filmde yer alan kısmını vermeden önce bir spoiler ile taçlandıralım mevzumuzu.

#4434310 no'lu entry'de yer verdiğimiz diyaloğa dönüyoruz evvela. bu diyalogda aslanımız, kaplanımız, yüzakımız jude, paco isimli karakterin ne kadar lavuk olduğundan dem vurmuş idi tek bir cümle ile. fakat asi kızımız lucy, jude kardeşimize amiyane tabir ile 'siktir' çekmiş idi. bu blackbird şarkısı devreye girmeden önce filmde şöyle bir sahne olur;

--spoiler--

kahramanımız jude, helter skelter başlığında yer alan #4434419 no'lu entry'de açık edilen hadise sebebi ile amerika birleşik devletleri tarafından sınır dışı edilmiş, güzel vatanı liverpool'a geri dönmüştür. filmin başında olduğu gibi yeniden tersanede çalışmaya başlamış, asi kız lucy yengemizi unutmaya çalışmaktadır. bir molada, sokakta gazete satışı yapan efendi görünümlü abiden üç penny karşılığında liverpool Echo isimli günlük siyasi gazeteyi alır. bu gazetenin manşetinde "american anti-war radicals killed in homemade bomb blast" ibaresini ve hemen altında da sevdiceği lucy'nin uğrak mekanı olan örgüt evinin fotoğrafını görür. fotoğraf karesinde, o paco isimli lavuk yüzünden polislerce busted olan lucy yengenin hayali canlanır. sonra olaylar gelişir ve söz lucy yengemize bırakılır. karşınızda blackbird.

--spoiler--

http://www.youtube.com/watch?v=oonlKZPL4OU

"the beatles'dan gayrısı kesmez abi" diyenleri de düşündük;

http://www.youtube.com/watch?v=fXiOwqMEUC0