bugün

6 ayda japonca öğrenmek

bir dili 6 ayda öğrenmenin japonca versiyonudur. kendinizi adarsanız ve yeterince boş zamanı oluşturabilirseniz yapabilirsiniz, şahsen de yapmışımdır. internette bir yerde üniversitelerde bile senede 600 kanji öğretildiği gerekçesiyle ütopik bulan bir yorum okumuştum. ancak bence işi bilenlere sorarsanız bu yorum ütopik derece saçmadır. öncelikle piyasada türkçe sistemli ve kaliteli kaynak olmaması ve iyi düzenlenmiş bir kitap serisini takip etmemenin son derece verimsiz olacağı gerçeğini de belirteyim. Japoncada kelimeler kanji gibi bir sistemle oluştuğu için öğrenmek ve ezberlemek çok daha kolaylaşıyor. şahsen ben her gün 8 saatimi harcayıp, günde 60'dan fazla kelime ezberleyerek(kitaplar bunları sistemli şekilde öğretiyor), bir iki kez ara verdiğim halde 6 ayda 2000 kanji ve 10.000 kelime isteyen ustalık (N1) sınavını kazanmayı başardım. benim için sürpriz oldu açıkçası ama sadece doğru kitapları takip ederseniz zor falan değilmiş bunu anladım. eğer öğrenmeyi içten isteyen birisi iseniz gayet de olası. ha günde 8 saati nasıl ayıralım işimiz gücümüz var derseniz bu süre uzayacaktır o ayrı.
önemli bir ayrıntı da hızlı ilerleyince her öğrendiğiniz taze bilgilerin üzerine oturarak gidiyor olması. düzgün bir ezber ve tekrarla az zamanda sağlam şekilde öğreniliyor, daha faza aynı şeylere zaman ayırmak sadece zaman kaybı oluyor. olabildiğince az yayarak öğrenip tamamen bitince de yerel kaynaklar okuyup dinleyerek pratiğe sokarsanız öğrendikleriniz en hızlı ve iyi şekilde oturacaktır zaten.

bir yabancı forumda da 3 ay için çok zor ama belki mümkün olabileceğini okumuştum. yani bazı insanların dediklerine kulak asmak anlamsız. önemli olan motivasyondur. zaten bir günde ezberlediğiniz kelime sayısını arttırdıkça bir tek tekrar için harcanan süre artıyor, zorluk tam tersi beyin ezber moduna girdiği ve açıldığından dolayı kolaylaşıyor. ön yargılı bakmayın, mümkün olduğunca artırın kelime sayısını.

öğrenmede sürecinde en kritiği ezber yapma tekniği ile tekrar sayısı oluyor, mutlaka nihongo sou matome veya kanzen master gibi kitapların içeriğine göre gidin. saçma bir ezber yöntemi uygulamadığınızdan emin olun. ezberlemek için tekrar yaparken önce sadece çevirilerine bakıp cevaplamaya çalışın, öyle olunca birkaç tekrardan sonra nasıl aklınızda tutabileceğiniz hakkında beyninin fikir yürütmeye başlıyor. o günün kelimelerini yaklaşık 8 kez tekrar ederseniz bir günde oturmuş oluyor. sırf bunun için tüm akşamları not çıkarmıştım şahsen.
kanjiler için hikaye uydurma tekniği işi inanılmaz kolaylaştırıyor. internetten ilk 500 kanjinin böyle öğretildiği "kanji look and learn" kitabını okuduktan sonra kendim uydurarak gitmiştim.

son olarak söyleyeyim zaten kitaplar da seviye başına maksimum bir buçuk aylıklar. en popülerlerinden olan nihongo sou matome ve kanzen master serilerini kullandım ben ve gramer, kelime ve dil kitapları var, günlük planla ilerliyorlar. böyle olunca da zaten n3, n2 ve n1 kitapları var dersek bu son üç seviye teoride toplam 3-4 aydan uzun sürmüyor. tabii zamanınız yetmiyorsa sizin bölmek zorunda kalıp işi uzatma şansınız da var. pratik için okuma alıştırması kitaplarını da alıp sınava hazırlanmanızı öneririm. n5 ve n4 gibi giriş seviyeleri için ise asialogy denen türkçe site yeterlidir, basit ve güzel anlatıyor. sadece bi ders kitabı ve basit bi kanji kitabı olduğu için birkaç haftada bitiyor zaten giriş. kelimeler yetersiz kalabilir diye internetten "jlpt n4 vocab list"i baştan sona bitirmenizi tavsiye ederim. şahsen ne olur ne olmaz diye n3'ten sonra da yapmıştım.

anlayacağınız tamamen çalışmaya ayırdığınız sürede ve doğru yöntemde bitiyor iş.

burada japonca öğrenirkenki bir günümü ve kullandığım kitapları da olmak üzere daha ayrıntılı bir şekilde anlattım: https://toyukijaponca.wordpress.com/

burada japoncanın özelliği hakkında bir entryim:
(bkz: japonca/#42862096)

kanji öğrenmek hakkında önemli entrylerim:
(bkz: japonca/#42862495)
(bkz: kanji/#42882998)
(bkz: kanji ezberleme tekniği/#42883171)

japonca bir süre aşkım olmuştu, öğrenirken çok mutluydum. öğrendikten sonra ise boşlukta hissedip bunalıma girdim. hayat garip.