bugün

japonca

batılılar için zordur ama tam tersi türklere hiç zor değildir belki batı dillerinden daha kolaydır. gene de türkçe kaynak orta seviye ve sonrası için yoktur(ben bulamamıştım) ingilizce bilmeniz gerekir. zaten yabancı dilde ingilizce öncelik.
kursa giderseniz uzun sürer şahsen kitaplardan çok kısa sürede öğrenmiştim(tüm zamanımı adamıştım, günde 8 saat ile 2 saat çalışma uzun vadede yıllar fark edecektir). en popülerleri nihongo soumatome ve kanzen master kitapları(başka da yok değil). ben orta seviye için ingilizce çeviri içeren soumatome'yi, son seviye için full japonca olan kanzen master'ı kullanmıştım. her seviye için kelime, gramer, ve kanji olarak üç kitap var. dinleme, test vb gibi şeyler de var ama onlar bence son seviyeden sonra rahat rahat yapılması gereken şeyler. çalışma şekline bağlı kişinin, nasıl istiyorsa öyle yapar. kanjiler görsel hafıza olduğu için çok kolaydır zor falan değildir. şahsen her kanjiye hikaye uydurarak gitmiştim kolayca ezberleniyorlardı. notlar çıkarırsanız tekrar edersiniz pek sorun kalmaz. zaten artık kanji yazmaya ihtiyaç bile olmuyor dijital her şey.
ekleyeyim kanjilerin içlerinde ortak parçaları vardır ve çoğunda anlamları da bunlardan etkilenir ilk beş yüzden filan sonra bunları kullanabileceğinizden dolayı göründüğünden çok daha kolaydır. onun dışında birden fazla okunuş olayları beni en başta korkutmuştu hatırlıyorum ama kitaplarla giderseniz farkına bile varmadan hepsi öğreniliyor. sakın kanjileri bu okunuşlarıyla beraber ezberleyeceğiz sanmayın. kelime ezberlerken okunuşlarını zaten ezberliyorsunuz. üstüne çok okunuşlu kanjiler kabaca ilk 300 tane falandır geriye kalanlar tek okunuşlu. biz de insanız göründüğü kadar zor değil.
kanji öğreniminde dikkat edilmesi gerekenlere değindiğim entry: (bkz: kanji/#42882998)