bugün

ayn calut savaşı

(bkz: hülagü han/#27141348)

Ayrıca sonuç itibariyle Arapçıların iddialarının aksine müslümanlık için pek bir şey ifade etmeyen savaş olmuştur. Sonuçları Araplar için ancak önemlidir. Çengizlilerin Batıya ilerlemeyi bırakmasının nedeni yüzbinlerce kişilik orduları varken 20000 e yakın kişilik orduyu kaybetmeleri değil kendi iç çekişmeleri ve asyanın her yerinde verdikleri mücadeledir. Çengizli devletinin tek amacı kıçı kırık ortadoğuyu feth etmek değil doğuda Japonya'ya kadar güneyde Vietnama kadar acayip memleketlerde fetih yapmaktır.

ilhanlıların müslümanlaşması da aman memlüklere yenildik vs değil Nasıl ki onlardan önceki Türkler müslümanlaştıysa onlar da öyle müslümanlaşmıştır. Çengizli devleti Müslümanlara Çinde bile ihtimam gösteren onlara valilikler bakanlıklar veren devlettir. Esasında bütün dinlere ihtimam gösterirler lakin müslüman Türklerle ve farslarla ilişkileri çok yoğundur. Aynı soydan geldikleri Türkler sayesinde de bu coğrafyaya gelen Çengizlilerin hepsi müslüman olmuştur (muhtemelen içinizden birçoğunuz da ilhanlı soyundansınız) Misal Uygurların yoğun bir şekilde müslüman olması ilhanlılar sayesindedir.

Velhasıl Ortadoğu'yu bu savaştan sonra uzun yıllar ilhanlılar yönetmiştir. Bu yönetimde de Arapların kafasını eze eze yönetimdir. Bu da Müslüman kültürüne değil Arap kültürüne büyük darbe vurmuşlardır. Fars ve Türk alimlerle, kültür elçilerine destekleri sınırsızdır. Farslar ilhanlılar sayesinde Arapça kullanmayı bırakıp farsçaya dönmüşlerdir bilim yazıcılığında. Türkler ise nüfus olarak Arapların ve farsların arasında ezilmekten kurtulup yüzlerce yıl daha bu coğrafyada varlığını baskın bir şekilde devam ettirecek güce gelmişlerdir ilhanlılarla. Mağara ve çöl adamlarının tarih yazıcılığıyla yok işte islamiyete şunları ettiler Ayn Calut da onları durdurdu falan filan yalandır. Tam tersi Ayn Calut Türk ve Fars müslümanlarının ilerlemesinin sekteye uğramasına neden olup Arapçılığın devamını sağlamıştır o kadar.