bugün

interstellar

filmi henüz izlemeyen vatandaşlar uzak dursun karambolde spoiler yeme ihtimalleri var. *
sinemaya pek nadir giden biri olarak bu filmi daha ilk vizyona girdiğinde mimlemiştim ama birkaç gün önce izleme fırsatım oldu. hiç de pişman değilim hatta vizyondaysa gidip ikinci kere bizle parayı kıyıp izlerim.
çocukken uzay ile ilgili eğitici dergileri ansiklopedileri hevesle karıştıran, lisede de 10. sınıfta fenden bıkıp eşit ağırlık vasıtasıyla hukukçu olan şahsımı çocukluğuma götürmüştür. böyle de bir duygusal etkisi oldu bu filmin.
film solucan deliği kara delik boyutlar arası etkileşim ve daha nicesi üzerine basan bir kurguya sahip bir bilimsel şölen. bu terimleri duyup da korkup izlememek gibi bir hataya düşmemeli kimse. çünkü filmde ara ara diyaloglarla meseleyi bilal'e anlatır gibi anlatıyorlar. misal astronot olmuş adama solucan deliği ile uzak mesafelerin nasıl aşılacağını en basit yoldan anlatıyor adamlar daha ne olsun.

filmle ilgili karadelik kısımları hariç sadece dev dalgaların olduğu gezegene inmeleri şahsımca sıkıntı yarattı. karadeliğe bu kadar yakın olan ve dünya'ya göre %130 olan yerçekimi -yani hesaplamışsınız artık hocam- mevcutken niye iniş yapıyorsunuz. zamanın orada göreli olarak daha yavaş aktığını biliyorsunuz da orada deniz varsa dalgaların devasa olacağını toz toprak varsa devasa kum fırtınalarının oluşacağını mı hesaplayamadınız? niteki bir babayiğit astronot orada güme gitti. *

karadelik mevzusunu ise 5. boyut olarak aktardılar oraya ışık hızına ulaşamadan düşen ve bir kütleye sahip insanın varlığını es geçerek. neyse adam zaten belgesel çekmiyor mesele adamı ne anlatmak istediği. zamanın da bir boyut olduğu ve bir yüksek boyutta iken o alt boyutta kalan zamanı da kontrol etmenin mümkün olabileceği... yani ne bileyim biz 3. boyutta iken ikinci boyutta olanı mesela masa üstündekileri kontrol edebiliyoruz. bu mümkün o halde her boyut bir altındaki boyuta hükmedebilmelidir. pekala mümkün ama kanıtlı mıdır orasını bilemeyeceğim.
bu bir önceki paragrada ek olarak amelia brand hanımımızın sevgi boyutlarüstüdür lafında değinmek istiyorum. evrenin de bir sınırı varsa o halde sevgi bu sınırları ancak daha üst boyutlarda bir yer tutarak geçebilir. yani atıyorum sevgi 6. 7. boyuttadır. mümkün müdür neden olmasın? detayıyla bilen varsa yeşillendirirse memnun olurum.

son olarak filmin en etkileyici sahnesini belirtmezsem olmaz. ikinci gezegenden * ayrılırken endurance'a varmak için bir yarış kopar. ....... zarar gören endurance'a cooper bağlanma kararı alır ve bağlanana kadar beni de koltuğuma mıhlar. * ayrıca bu sahnede ve filmin genelinde müzikler ise gayet iyiydi. bunun için de hans zimmer'e teşekkürlerimi borç bilirim.

sinemanın son zamanlardaki kalitesi uyarınca çölde bir vaha gibidir.
güncel Önemli Başlıklar