bugün

yoksul

kıyıda köşede kalmış, üzerine hala daha birçok yorum yapılmayı fazlasıyla hak eden zeki demirkubuz 'un 4 yönetmen yardımcısından biri olduğu leziz zeki ökten filmi.

ökten külliyatına bakarsak sürü öne çıkıyor. faize hücum ve özellikle düttürü dünya gibi iyi niyetli bir şeyler anlatma derdinde olan bir çalışma olduğunun altı çizilmeli. (ben düttürü dünya'yı özel olarak severim ama bu biraz kişisel beğenimle ve filmin kendini seven hatta kendisine tapan tavrıyla ilişkili)

--spoiler--
yoksul'a gelirsek bir han üzerinden 80'leri ve kaybolan değerleri çarpıklıkları resimliyoruz. handa her tip adam mevcut ve bunlar bir şekilde yollarını buluyor. adam kayırmacılık, günü kurtarmacılık, hile-huda, tefecilik, faiz, çıkarcı insan ilişkileri her bir halt var. kısaca yolunu bulmak var. yoksul'un mükemmel telaffuzuyla sülüman bey'in yoksul'a istanbul'da tutunmanın sırrını anlattığı bir sahne var. istanbul'da yaşayacaksan diyor sülüman bey (yaman okay) 3 çay mı içti 6 yapacaksın işine bakacaksın diyor. yeri gelecek kişinin alacaklısının kapısına dayanmış olduğunu kullanacaksın. faizi kökleyip, parayı vereceksin diyor. içsin içmesin çizikler mütemadiyen atılcak, şeker 1,5'tan 1'e düşürülecek. yoksul'un saf duygularıyla yaptığı gibi her bir şeyi gördüm, duydum, ben bilirim de demeyeceksin. işine cukkana bakacaksın. sülüman bey rolünde rahmetli büyük oyuncu yaman okay döktürürken, 1980'lerin erozyonunu da adeta tek başına resimliyor. handakiler de ayrı alem zaten. onlar da birer erozyon temsilcisi. ışın hızıyla filmin sonuna gidersek yoksul da artık patron oluyor ve kendisine yapıldığı gibi çay servisi için dakika tutmaya başlıyor. o da sömürü düzeninin bir parçası artık. film düzenin değişmediğini öngörüyor finaliyle. sevdiği ona müzik seti aldığı hatun aldığı borçlarla tüymüş, bir müteahhite yelken açmış. derdi kendisini kurtarmak. yoksul zamanla vaziyetin iyi tınlamadığını anlıyor çünkü bir gün de borsa da paralar altından euroya yatırılıyor sistem o biçim günlük zenginler yaratıyor.
--spoiler--

--spoiler--
işin bir de reklam boyutu var. 80'lerin özelliklerini tümüyle buluyoruz film de. lee cooper reklamı kimileri için çok şey ifade ediyor. önce masa sonra diz sonra şıkşık ve lee cooper. zaman coca cola 'nın değerli mi değerli olduğu yıllar. gazı kaçmasın yanında bir marlboro. çok şeye kadir çok.
--spoiler--

bir düttürü dünya olmasa da umur bugay senaryosuyla yan kadronun zenginliğiyle (cihat tamer - kutay köktürk - şehnaz dilan - eray özbal - fatoş sezer - nurettin şen - kerem yılmazer ) ve kemal sunal 'ın güçlü oyunculuğuyla arşivlik bir film.

10 üzerinden 7,5!