bugün

Türk sinema oyuncusu.

istanbul'da doğdu. Vefa Lisesi'nden mezun oldu. Sanat hayatı, "Zoraki Tabip" adlı tiyatro oyunuyla başladı. 1 yıl kadar Kenterler Tiyatrosu'nda çalıştıktan sonra Devekuşu Kabare Tiyatrosu'nda görev aldı. 1973 yılında Ertem Eğilmez'in yönettiği bir filmle sinemaya adımını attı ve kalabalık kadrolu filmlerde rol almaya başladı.

Türk sinemasında başta inek Şaban tiplemesi olmak üzere canlandırdığı pek çok tiple sevenlerinin kalbinde taht kuran Kemal Sunal, 7'den 70'e herkesin sevgisini kazandı.

Türk sinemasının en büyük komedyenlerinden biri olan Sunal, peşpeşe çevirdiği filmlerle ticari açıdan büyük başarı kazandı. Filimlerde cogu zaman saf,sansli ama iyi yurekli karakterlerin rollerine girdi.1974 yılında evlendi. Ali ve Ezo adlarında, biri kız diğeri erkek iki çocuğu oldu. 1977'de Antalya Film Festivali'nde En iyi Erkek Oyuncu ödülünü alan Sunal, oyunculuğu ve özellikle değişik tiplemesiyle Türk sinemasında komedi oyunculuğuna yeni bir soluk getirdi. 1990'lı yıllardan itibaren filmleri kesintisiz olarak televizyonlarda yayımlanmaya başladı; ama kendisi bu gösterimlerden hiç para kazanmadı.

12 Eylül öncesi dönemde yarım bıraktığı üniversiteyi, Marmara Üniversitesi iletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünü'nden mezun olarak 1995 yılında bitirdi ve yüksek lisans yapmaya başladı. Hayatı boyunca toplam 82 filmde rol aldı. 3 Temmuz 2000 tarihinde Balalayka adlı filmin çekimlerine başlamak için Trabzon'a gitmek üzere bindiği uçakta kalkıştan hemen önce geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu.
(bkz: saban)
iyi bir komedyendi,topragi bol olsun.
her konuya deginen bir filmi vardır mutlaka ..aşk-siyaset-yoksul tabaka-köylü-emekçi-zengin..ee uzarda uzar
(bkz: tosun pasa)
yaşamının sonlarına doğru ağır ve duygusal filmlerde oynaması gerektiğini düşünmüş,bunu "propaganda" ile kanıtlamış ama devam etmesine ani bir kalp krizi izin vermemiştir.bu topraklarda yaşamış en takdir edilesi kişilerdendir,zira bu milletin yüzünü onun kadar çok güldürene ben daha rastlamadım.
türk sinemasının komedi ustasıdır. o olmasaydı bizler ve star tv ne yapardı bilemiyorum...
turkiye de hic kimsenin o kadar populer olucagini ve onun kadar sevilecegini sanmiyorum.
tek tipleme altına onlarca konu ve karakter sıgdırabilen,ve komedyen mizacı yanında ciddi rollerinde kıyak isimlerindendir,duygusal sahnelerde aglatma yetiside cok fazlacadır.
türkiyenin gelmiş geçmiş en büyük komedyeni olmasına karşın son dönemlerinde hızlı bir iniş trendine girmiştir. allah rahmet etsin.

(bkz: ali sunal)
kendisine has tonlamasıyla söylediği "evet", "öyleyim di mi?" gibi replikleriyle hafızamda yer etmiş, üstün yetenek, komedyen.
hala oldugune inanamiyorum.simdi ciksa "saka yaptim lan essogluessek hihih" dese ne guzel olur.
''yeşil vadi iyidir,yeşil vadinin yeşilliği ottur ,bizim lütfü de iyidir'' tosun paşa
gercek 'sanatçı'lardan biri...
sabah vakti herhangi bir filminin yayınlanmayacağını bile bile, annelerin uykudan kaldırmak için kullandığı yalanın bir parçası olan insan. yine kalkılır, yine de televizyona bakılır.

salak lafını katiyen kabul etmiyorum bütün suç eşşekte
kendisine benzeyen kişinin karizmasını resetleyen aktör. zirvede dalga geçeni oyarım...
"aglamak yok gulmek var.pismanlik yok dostluk var.yarinlarda yarinlarda seni sevmek var,yarinlarda seni sevmek var,yarinlarda seni sevmek var,seni sevmek var"
her defasında aynı zevki alabildiğim filmlerin kahramanı. birazdan ne söleyeceğini ezbere bilirsiniz ama yinede ilk sefer ki gibi koparsınız.
Yüzlerce kere seyrettiğim filmlerini her defasında yendien seyrederk ilk günün tadını aldığım tek sanatçı.
Özellikle Kibar Feyzo hem kendisinin hem de Türk Sineması'nın başyapıtlarından biridir.
türkiyenin gördüğü en gerçekçi ve en kaliteli mizahçı. mizah bir olayı bir olguyu eleştirmek ve bunu komedi tadında yapmaksa eğer, kemal sunal bu işin piriydi.böyle kalacak böyle anılacak ve o her zaman bizleri hababamdaki şabanla çöpçülerin kralıyla bombacıların mülayimi ile güldürmeye devam edecek.
tüm filmleri

1972: Tatlı Dillim

1973: Oh Olsun, Canım Kardeşim, Yalancı Yarim

1974: Hasret, Mavi Boncuk, Salak Milyoner, Köyden indim Şehire, Salako

1975: Hababam Sınıfı, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hanzo, Şaşkın Damat

1976: Hababam Sınıfı Uyanıyor, Kapıcılar Kralı, Meraklı Köfteci, Sahte Kabadayı, Süt Kardeşler, Tosun Paşa

1977: Çöpçüler Kralı, Hababam Sınıfı Tatilde, Sakar Şakir, Şabanoğlu Şaban,

1978: Avanak Apti, inek Şaban, iyi Aile Çocuğu, Kibar Feyzo, Köşeyi Dönen Adam, Yüz Numaralı Adam

1979: Bekçiler Kralı, Dokunmayın Şabanıma, Korkusuz Korkak, Şark Bülbülü, Umudumuz Şaban

1980: Devlet Kuşu, Gerzek Şaban, Gol Kralı, Zübük

1981: Davaro, Kanlı Nigar, Üç Kağıtçı

1982: Doktor Civanım, Yedi Bela Hüsnü

1983: Çarıklı Milyoner En Büyük Şaban, Kılıbık, Tokatçı

1984: Atla Gel Şaban, Ortadirek Şaban, Postacı, Şabaniye

1985: Gurbetçi Şaban, Katma Değer Şaban, Keriz, Sosyete Şaban, Şaban Pabucu Yarım, Şendul Şaban

1987: Davacı, Deli Deli Küpeli, Garip, Tarzan Rıfkı, Yoksul

1987: Japon işi, Kiracı, Yakışıklı

1988: Bıçkın, Düttürü Dünya, Öğretmen, Polizei, Uyanık Gazeteci, inatçı

1989: Gülen Adam, Talih Kuşu, Zehir Hafiye

1990: Abuk Sabuk Bir Film, Boynu Bükük Küheylan, Koltuk Belası

1991: Varyemez

1998: Propaganda
turk sinema tarihinin gururu.avrupa da en cok taninan turk oyuncusu.ancak turk oldugu bilinmiyor.japonya da 8 tane fan sitesi bulunan,amerika da 3 fan sitesi bulunan,ingiltere de 4 diye giden en cok dvd satanlar arasinda gosterilen,amerikan,japon tiyatrolarinda islenen ne yazik ki turk olarak bilinmeyen,embesil entel kose yazarlarinin vasat bir oyuncu olarak gosterildigi,yillar gecmesine ragmen esprilerinin hic modasi gecmeyen,butun filmleri rayting rekorlari kiran turk sinema tarihin en iyi oyuncusu,dunya sinema tarihinin sayili oyuncularindan olan gurur tablomuz.
-saban oldu
-vah vah cok eyi adamdin ben ya.
Tam altı yıldır aramızda olmayan oyuncu....
ölümünün 6. yılında maalesef ki tamamen unutulmuş rahmetliktir. gazetelerdeki iki satırlık anmalar "yazıklar olsun" dedirtir insana.
türk sinemasının yetiştirdiği en önemli şahsiyetlerden biri. Yıllardır filmleri tekrar tekrar yayınlanmasına rağmen aynı ilgiyi gören, fazla sanatçıya nasip olmayacak bir sanat hayatı yaşayan, şimdi de gönüllerde yaşayan halkımızın sevgilisi.