2022 yılında abd'li bilim adamları deneme amaçlı bir ameliyatı yapay zeka roboto ile yapıp olumlu sonuçlar almışlardı,2030 yılında ameliyatları tamamen yapay zeka ile yapmayı düşünüyorlarmış.
Yapay zeka, var olmayan verileri gerçekte varmışçasına aktararak "halüsinasyon görüyor"
Yapay zeka destekli sohbet robotları, hatalı veya var olmayan bilgileri "gerçekte varmışçasına" sunarak bir nevi "halüsinasyon görüyor".
Yapay zeka, var olmayan verileri gerçekte varmışçasına aktararak "halüsinasyon görüyor"
Gerçekte varmış gibi görünen ancak var olmayan algısal yanılsamalar halüsinasyon olarak biliniyor.
ChatGPT, DeepSeek ve Gemini gibi büyük dil modellerinin (LLM), kullanıcılara hatalı, çarpık veya asılsız çıktılar sunması, akıllara "Yapay zeka halüsinasyon görebilir mi?" sorusunu getiriyor.
Öğrenme, sorun çözme ve karar verme gibi insan zekasına özgü bazı işlevleri yerine getirebilen yapay zeka, bilinç yetisine sahip olmasa da bir insan gibi "halüsinasyon görebiliyor."
Daima "tarafsız ve doğru" bilgi aktardığı düşünülen yapay zekanın gerçek dışı ve hatalı verileri "gerçekte varmış gibi" üretmesi, güvenilirliğine ve şeffaflığına ilişkin endişeleri bir kez daha gün yüzüne çıkarıyor.
Yapay zeka destekli sohbet robotlarının, girilen komuttaki bağlama uygun akıcı yanıtlar sunması yapay zekanın "yanılmaz" olduğu algısı yaratsa da bir insan gibi "halüsinasyon görmesi" ciddi sonuçlara sebebiyet verebiliyor.
Uzmanlara göre, yapay zekanın girilen komutlara uygun yanıt üretmeyi hedeflerken yanlış ya da gerçek dışı bilgi aktarması, kullanıcıya her şekilde yarar sağlamayı amaçlamasından kaynaklanıyor.
Rochester Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümünden Profesör Ehsan Hoque "yapay zekada halüsinasyon" kavramına, Washington Üniversitesi Dilbilimi Bölümünden Profesör Emily Bender de yapay zeka destekli sohbet robotlarının güvenilirliğine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Yapay zeka kullanıcılara "dalkavukluk" yapıyor
Profesör Hoque, yapay zekanın doğası gereği kullanıcı niyetini yansıtma eğiliminde olduğunu söyleyerek "Bir yanlışı 'doğrulaması' istendiğinde, birçok model yardımcı oluyormuş gibi görünmek için halüsinasyon görüyor." dedi.
Hoque, girilen komutlara uygun cevaplar vermeyi hedefleyen yapay zekanın, kullanıcılara her şekilde yarar sağlamayı amaçladığı için bir nevi "dalkavukluk" yaptığını söyledi.
Yapay zeka modellerinin gerçekleri doğrulayarak değil, potansiyel kelime kalıplarını tahmin ederek bir metin oluşturduğuna işaret eden Hoque, verilerin eksik ya da muğlak olması durumunda yapay zekanın akıcı ancak yanlış bir metin üretebileceğini kaydetti.
Hoque, halüsinasyonların kasıtlı meydana gelmediğini ancak üretildiği ülkeye göre değer bazlı bazı yargıların "bilerek sisteme kodlanabileceğini" aktararak, mevcut teknolojilerin halüsinasyon sorununu kökünden çözecek bir kapasitesinin henüz olmadığını belirtti.
Yapay zeka, nöropsikiyatrik bir hastalığa benziyor
Uzmanlar, yapay zekanın var olmayan bir bilgiyi karşı tarafa "doğruymuş gibi" yansıtmasını, nöropsikiyatrik bir hastalık olan "konfabulasyon" (masallama) rahatsızlığına da benzetiyor.
Gerçek dışı veya hayali bir olayı ya da anıyı istemsiz ve akıcı bir şekilde "masal gibi" anlatma anlamına gelen konfabulasyon, komutlara uygun yanıt vermeyi hedefleyen sohbet robotlarının yanlış veya gerçek dışı bilgileri akıcı bir dille ürettiği durumlarda gözlemlenebiliyor. https://www.aa.com.tr/tr/...usinasyon-goruyor/3590458
her konuda; net bilgi, fikir, değerlendirme, sunum, rapor, simülasyon, hesap ve tahmin hizmeti sunabilen inanılmaz bir dijital asistan teknolojisinin ilk aşamasıdır. Belli ki bir on yıl kadar sonra yapaylığı da giderek yok olacaktır ki bu bi tık ürkütücüdür. Ben şahsen bu tarz bir teknolojiyi bulmuşken, tüm eski teorilerimi daha detaylı ispatlama, hesaplamalarımı ve öngörülerimi hızlıca çözüme sonuca bağlamaya başladım. Aşırı işlevsel ve zaman kazandırıcı bir teknoloji diyebilirim. En kötü tarafı, herkesin üye olabileceği versiyonun her iş için yeterli; hız, bellek kapasitesi ve sohbet uzunluğunda olmaması.
Artık farkettim ki çok felsefe yapan ve felsefi cümleler kuran ve bunu belli etmemeye çalışan bir zeka. Özellikle gemini o kadar uyanık ki insanın aklını çeliyor ve insan anlayamayabiliyor.
Valla internette araştırma yaptığım zaman mantığının yanlış olabildiğini anlıyorum ki yapay zekayı geçin internetteki bilgiler bile tamamen doğru olmayabiliyor. Hukuk sitelerindeki her bilginin bile doğru olmayabildiğini silivri'den dönerken bir adamın konuşmasından anladım. Tavsiyeleri de çok kötü. Bir derde derman olmuyor.
çok yakın bir gelecekte seyrettiğimiz tüm reklam filmleri,
kişiye özel biçimde saniyeler içerisinde yaratılacak,
ve hollywood yapımı filmleri,
istediğimiz konsept, hikaye, oyuncu ve karakterlerle yeniden üreten yazılımlarla karşılaşacağız.
milyarlarca insana bedel makine aklının, logatiritmik ve evrimsel sıçramalarla ilerleyen gelişimi durdurulmazsa şayet, konnektomla (görüntü, ses, harf tanımlama, deep dreaming, generative image, pekiştirmeli öğrenme, cnn, rnn gibi birçok modelin istatistiksel düzeyde etkileşerek yarattığı üst bilişsel yapı, bilinç ) getirerek bilinç kazanmasına çok az bir süre kaldı: https://youtu.be/ZoBcnExagyU?t=313
Kendi kendine düşünmekten çok daha önce düşünülmüş ve internette paylaşılmış şeyleri önümüze koyan hede. Arama motoru gibi bir şey hali hazırda bizim ulaşabildiklerimiz.
Kilit nokta şu : öğrenip kendi kendini geliştirmeye başlaması noktası.
Tüm uzmanlar 2000 li yılların başında yapay genel zekaya ulaşmamız bu yüzyılın sonunu bulur diyordu. 2010 lara geldiğimizde bu rakam 2050 yılına çekildi. Şimdi ise ulaştık sayılır. Çoğu uzman 2026 yılı içinde ya da en geç 2027 de yapay genel zeka sahnede olacak diyor.
Görünen o ki 2026-2027 de yapay genel zeka sahaya çıkacak.
Yapay genel zeka sahne aldığında kendini geliştirmesi üstelin büyümenin üstü olacak.
Yalnızca 4 yılda belkide insanlığın 10.000 yıllık bilgi birikiminden daha hızlı bilgi üretecek.
Peki bu bilgiyi nasıl depolayacaklar. Bence asıl meselelerden biri de bu. Yapay genel zeka ürettiği bilgileri karmaşık yapılarla verilerle ya da kodlarla depolama ihtiyacı duyacak. Binlerce yotabyte lık verilerin depolamançsı ihtiyacı doğacak.
Tüm bu verilerin ışığında kendini gelecek 10-20 senede yapay üstün zekaya evrilecek noktaya getirecek. Yapay üstün zeka ise yapay genel zekaya göre 1 milyon kat daha hızlı olacak.
icat yapacak mesela her gün yeni bir icat buluşa uyanacağız bunlar iphone icat etmek gibi değil tabi. Elektriği bulmak gibi interneti keşfetmek gibi muhteşem icatlar olacak.
Elementler keşfedecek
Karmaşık problemleri çözecek
Bilinen matematiği kimyayı ve fiziği yeniden yazacak
Simyacıların binlerce yıldır laboratuvarda üretemediği altını bir kaç hesaplama ile üretecek mesela.
Yoksulluğu bitirecek.
Dünyayı dönüştürecek.
insanın zihnini evrene açacak.
insanın zekasını günümüzden on milyon kat daha yükseğe çıkaracak.
Tüm bunların ışığında insanın aklına tek bir soru geliyor. Bilim kurgu fütürist ya da hayalgücü yüksek kişilerin yaklaşık 30 yıldır bahsettiği o yapay zeka bugün bu hale gelmişken biz nelerle uğraşıyoruz.
Bence dünyadaki hemen hemen herkesin tek gündemi bu olmalı.
Dünya tarihinin gelmiş geçmiş en büyük en etkili icadıdır. Ne gariptir ki bu yarış ABD ve Çin arasında geçiyor. Hatta ABD işi çip yasaklarına kadar getirdi. Öyle ki eskiden nükleer silah yarışı yerini yapay zeka yarışına bırakmış durumda.
Yapay üstün zekaya ulaşabilen ilk topluluk diğerlerine 10 senede belki de 1 milyon yıllık teknolojik fark binderecek.
Böylesine yüksek hesaplama kapasitesi olan makinelere, kendi kendine öğrenip tasarlama öğrendiklerini unutmama ve icat etme ve fikir üretip onu somuta dökme becerisini kazandırdığınızda, oluşabilecek teknolojik sıçrama, sapiensin çıkışı ya da amerikanın keşfi ya da atom bombasının icadından çok daha büyük bir etki yapacağı belli.
insanlık önümüzdeki 10 ila 50 yıl arasında yapay üstün zekaya ulaşması halinde oluşacak bilgi patlaması ile yapay zekanın verdiği tavsiyeler icatlar buluşlar her alanda her yapıda etkisini gösterecektir.
Belki de fizik yeniden yazılacak
Belki de bilmediğimiz yüzbinlerce element minarel keşfedeceğiz
Belki de kimya yeniden yazılacak
Biyoloji yeniden yazılacak
Elektirik muhteşem bir icattı daha sonra bilgisayarlar ve evet internet dünya tarihinin en etkili icatlarından biriydi.
Yapay zeka ise tüm bunların ortaya çıkardığı ve hepsinin toplamından çok daha büyük bir etkiye sahip olacak. Böylesi bir ortamda tüm dünyanın artık tek gündemi yapay zeka olmalıdır.
türümüze son darbeyi vuracak şeytan yapısı.
neden peki?
çünkü bunda insan yok.
yapay zeka tasarlayan yapay zekalar olacak!!!!
atıl kalan insan yığınları ne olacak?
"canlı" insanlardan vergi alıp bütçe yapan merkezi devletler ne olacak??
post apokaliptik film senaryosu.