(bkz: rezalet)
öncelikle 1. ve 5. sınıflar arası çocuklara çok yükleniyorlar, avrupa ve abd ye kıyasla çok hızlı ilerliyorlar ve çocuklar hiç birşey öğrenemeyince 6. sınıftan itibaren sıkıntı yaşıyorlar. tabii sbs rezaletinden ve 10-11 yaşındaki çocukların çocukluklarını yaşayamayıp dershaneye gitmek zorunda olmalarından bahsetmeme gerek yok sanırım.
lisede matematiğin teknik kısmına çok giriyorlar ve öğrenciler bu konuları anlamakta güçlük çekip dershane ve özel derslere yığınla para harcıyorlar. avrupa ve abd de ise lise de matematiğin bu kısımları gösterilmiyor, çünkü bunlar üniversitede mesleki eğitim için saklanıyor. ileride seçeceği meslekle alakası olmayan bir dersi, bir lise öğrencisine neden gösteriyorsunuz ki? boşu boşuna onu anlamaya çalışıyor; oysa gereksiz zor dersler olmasa öğrenci daha rahat olacak ve öbür derslere ayıracağı vakit bayağı bir artacağından performansı da artacak.
ingilizce eğitimi için de verdiğim bakınız geçerli. çocuklara çok zayıf eğitim verildiği için öğrenciler liseye ingilizce bilmiyor olarak gidiyorlar ve üniversite ile iş hayatları mahvoluyor.
dershane olayı için de verdiğim bakınız geçerli. dünyada 160 a yakın ülke var, herhalde bir tek türkiye de dershane denen şey vardır. dershane kelimesinin yabancı dillerde karşılığı yok ki! okullarda kalitesiz eğitim verildiği için dershane yüzünden öğrencilerin özgürlükleri ve hafta sonları heba oluyor ve ailelerin cebinden yığınla para çıkıyor. o para cepte kalsa...
Sistem hakkaten boktandır kollektif bir topluma tutup yapılandırmacı eğitim sistemi getirilmiştir. Öğretmenin hiç bir etkisi kalmamıştır ve öğretmenlerin suçlanıp durmasına bilip bilmeyenlerin öğretmenlerle ilgili boş boş atıp tutmasına neden olmuştur. Bu yapılandırmacı sistemin türkiyede uygulanması diyince aklıma hep yasemin yalçın gelir;
Surat dağılmış şekilde kendine tavsiyeler veren hanımı arar.
+Dedüklerünüzün hepsünü aynen uyguladum hanumum ancak bağa da sizünkü gibi bi goca gerek.
Not:Bununla birlikte disiplinsizlik had safhaya ulaşmıştır ve bu şekilde başarıyı ve olumlu kişiliği aynı anda beklemek saçmalıktır. Atatürk de başarılıdır Lloyd George da başarılıdır. Bize hem başarılısı hem kişiliklisi lazım.
türk, (eğitimde millilik kalmadığına göre,,,ki dünyada tek ülkeyiz.)
eğitim, (ülkemizdeki duruma bakarak eğitimsizlik diyebiliriz.)
sistemi, (kopya olayında ve yap-boz tahtasına dönen sınav-puanlama vb. saçmalamalara bakarsak sistemsizlik.)
chp zihniyeti tarafından köküne dinamit konulan sistemdir. imam hatipler'in önünü keselim derken bütün meslek liselerini ve mesleki eğitimi yok etmişlerdir. halbuki bir bakın bakalım avrupa'da mesleki eğitim ne durumda.
sorduğunda "aaaa benim üniverstem çok mükemmeldir, eğitim zordur, ciddidir" denilen, kimsenin okuluna toz kondurmadığı * ama almış olduğu eğitimle ilgili soru sorduğunda "hııım! ben onu unuttum", "hıım! o konuyu da bilmiyorum", diyebilen, ezbere eğitim sebepli, bomboş, hiç bir şey bilmeden, öğrenmeden ve hatırlamadan öğrenciler mezun eden ciddiyetsiz sistemdir.
öğrendiğini, okuduğunu yorumlama ve bunu ilerki araştırmalar için kullanma özelliği minumum olan öğrenciler yetiştiren sistemdir. şiir gibi ezberlersin herşeyi bu sistemde. yorumlama eleştirme yeteneği olmadığı için, her duyduğuna, okuduğuna koyun gibi inanan, beyni kolay yıkanan aptalların da yetiştirildiği sistemdir.
kaliteli eğitim veren çok az sayıda devlet ya da özel okul vardır, onların da kaliteleri, belirli bölümlerle sınırlıdır.
okul kendini geliştirme, öğrenme yeri ise ve mezun olduğunda hiç bir şey bilinmiyor ve hatırlamıyorsan, demekki bir sorun var bu sistemde. nerede senin eğitim sayesinde kendini geliştirmişliğin?
türkiye'de varmıymış bir eğitim sistemi dedirten olaydır. yıllardır bir türlü düzeltilemeyen, öğrencilerin, öğretmenlerin bir yaprak gibi etrafa savrulup durmasıyla devam eden durumdur. kurtuluşu pek kolay görünmez, kurtulsada yıllarca çaba göstermesi gerekir.
Türkiyede eğitim sistemi:
-Herkesin ilkokuldan itibaren ilgisine yönelik eğitim vermelidir.
-Yabancı eğitim tamamen yasaklanmalı, tamamen türkçe olmalıdır fakat herkesin 1 yabancı dili ileri düzey bilmesine yönelik eğitim verilmelidir.
-Özel üniversiteler devlet bünyesine girmelidir(Bu şekilde zengin çocuklarıda üniversiteye adam gibi çalışarak bölümlerine girebilir, ve bu şekilde özel üniversitelerdeki kültür çatışması önlenebilir.)
seksen bine yakın ücretli öğretmenin çalıştıştırıldığı sistemdir. iktisat, işletme, astroloji, ziraat, inşaat... fakülteleri mezunu insanlar bu ücretli statüde yer alabilmektedir. işin kötü tarafı hiçbir öğrenci velisi çıkıp da biz bu öğretmenden memnun değiliz dememektedir. öğrencinin öğretmeni var mı sorun yoktur onlar için. çocuğuna eğitim fakültesi mezunu öğretmenin verilmesi gerekirken ve o çocuğun eğitim fakültesi mezunu bir öğretmenden eğitim ve öğretim alma hakkı varken bu hakkı aramamak garipliktir.