devlet adami adi ustunde devletin bekasi icin siyasetci ise siyasi gelecegi buna bagli oldugundan insanlarin daha mutlu daha rahat daha zengin ve daha insani sekilde yasamalari icin calisir.
devlet adamı, duygularına yenik düşmeyen, kendi kişisel hırs ve çıkarlarını değil, devletin çıkarlarını gözeten, bilgi, deneyim, sağlıklı bir dünya görüşü, mantık ve soğukkanlılık ile donanımlı adamdır. basit siyaset adamı, zaten herkesin bildiği gibi sıradandır. yönetimi de, fikirleri de, icraatı da sıradandır. şaklabanlığı iyi becerir. aklına geldiği gibi davranır, hata üstüne hata yapar, hatasını görse bile telafi edemez, beceriksizdir. ama, ne yazık ki, sıradanlar, içlerinden geldikleri sıradanlara daha cazip gelirler.
her gelen siyasetçinin devlet adamı olacağıyla alakalı söylemleri vardır.
fakat; şu farklar asla bilinmez veya asla umursanmaz.
devlet adamı: devletçidir. devletinin bütün menfaatlarini düşünür. atılacak adımların doğru olup olmadığını bilir. komşu ülkelerle iyi ilişkiler içinde olması gerektiğini bilir. trilyonları gömmez asgari ücretlisini, dar gelirlisini düşünür.
siyaset adamı: sahtecidir. olur olmaz vaadler vermek için biçilmiş kaftandır. amacı sadece koltuk ve makam sevdasıdır. çok s. kindedir devlet bekası.
Devlet adamı derken, bürokrat ya da diplomat olarak uzun süre görev almış ve saygınlık kazanmış kişilerden mi bahsediyoruz?
genel olarak bütün devlet memurları devlet adamıdır diyebiliriz.
Yani evet siyaset kirlidir düşüncesi toplumda yaygın ama devlette görevli memurların arasında görevini kötüye kullananlar olduğunu da biliyoruz. Tabi ki az bir kısmıdır.
dün hesap sormazsam namerdim deyip bugün tüm söylemlerinin tersine eleştirdiğine köle olup hesap sorulacak işleri yapmaz.
kısaca avam tabiriyle "tükürdüğün yüzün ayağını yalar duruma kendini sokma" durumuna devlet adamı düşmez.
hesaplı kitaplı konuşur ve ağzını bozmaz, asla eleştirdiği insanın seviyesinden aşağı konuma kendini indirmez.
temsil ettii makamın değerini tüm tutkuları ve kendi değerlerinden üstün görür. bir konuda haklı bile olsa temsil ettiği makam tartışma noktası olup haksız ithamlara maruz kalırsa ben haklıyım siz yanlış düşünüyorsunuz demez istikbalini düşünmeden makamın saygınlığını düşünerek görevinden istifa eder.
örn: daha önce de yazmıştım...
Devlet adamı genellikle savaş zamanlarında, siyaset adamı da barış zamanlarında başarılı olur;;)) insanoğlu nankördür... 2. Dünya Savaşı'nı kazanan adam Winston Churchill, ki gerçek bir devlet adamıydı, savaştan sonraki ilk seçimi kaybetti;;))
ingilizler, lan bu adam ülkemizi alman işgalinden kurtardı, demediler.
Siyasetçiliğin ilk donesi, çok iyi bir demagoji ustası olmaktır, iyi hatip olmaktır.
Büyük savaştan sonraki ilk büyük " devlet kadını" angela merkel di, o da iki lafı bir araya getiremeyen zavallı bir hatipti, ama almanya ' ya bir kaç kez 220 ila 350 milyar euro arasında " bütçe fazlası" verdirtti ;;))
Açık diil fazla verdi alman bütçesi;;)) hiç duyulmuş bişey mi;;))
Ama mesela rte ' ye karşı seçime girse barajı filan aşamaz, öyle konuşamaz o. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz, şeklinde birisidir, yeter bu kadar emekli olucam ben dedi, emekli oldu.