bugün

avrupada ulkemize gore cok cok az yapılan, ama ulkemizde israrla dayattirilan operasyon
normal doğuma göre daha az acılı geçse de acısı daha sonradan süren gerekli değilse hiç bir doktorun tavsiye etmediği doğurma değilde çocuğu karnından çıkarttırma işlemi.
doğal yollardan cıkartılamayan bebeği cıkartmanın alternatif yolu.
gün itibari ile sağlık bakanı recep akdağ konu hakkında olumsuz fikrini ciddi bir biçimde dile getirmiştir.
------------------
"Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Türkiye'de sezeryanla doğumun son yıllarda arttığını vurgulayarak, ihtiyaç olmadıkça bu konuda kimsenin hekimlere talepte bulunmamasını istedi."
------------------

http://www.zaman.com.tr/w...r/haber.do?haberno=464827
(bkz: kurtarma operasyonu)
ülkemizde normal doğuma tercih edilmeye başlanmış doğum ya da doğurtma yöntemi.
roma imparatoru Gaius Julius Caesar annesinin karnı kesilerek doğurtulduğu için bu yöntemin adı sezaryandır... (edit: daha sonradan öğrendiğim bir bilgiye göre julius ceaser ın döneminde bu şekilde bir ameliyatın gerçekleştirilemeyeceğini ve sezaryenin julius ceaser ile bir alakasının olmadığını öğrendim.)
http://www.youtube.com/watch?v=nhyH7lQ6D2k
sezeryandan başka bişeydir.
bebekle ilgili bir sorun yoksa asla başvurulmaması gereken eylem.
sezar'in cleopatra'dan olan oglunun ismi.
hem bebek hem de anne için bok gibi bir yöntemdir. doğum sırasında ve sonrasında salgılanan hormanlar salgılanmaz olur, bebek bi garip çıkar, anneden süt gelmez...

hayır anlamıyorum yedikleri hıyar, domates bile organik olmayınca kıyamet koparanlar böylesi bir doğal olmayan yöntemi nasıl savunurlar? mal mısınız lan?!?!
hiçbirşey hatırlamaksızın uyuduğunuzda karnınızda olan bebeği uyandığınızda elinize veren mecburi durumlarda başvurulan yöntemdir.
zannedildiğinden daha riskli olduğu doktorlar tarafından açıklanan doğum yöntemi. kat kat dikişliyken, şiddetli sancılar çekilmek zorunda kalınır. kanamayı artıracağı endişesiyle, ağrı kesici vermezler. hayatta her şeyin, bir iyi, bir de kötü tarafı olduğu anlaşılır.
mecbur kalmadıkça yaptırılmaması gereken olaydır. Sonrasında çok pişman olunur.
(bkz: sezercik)
nerede okudum hatırlamıyorum fakat şöyle birşey vardı. (bkz: sezaryenle doğuracaksan hiç doğurma daha iyi)
sezar'ın aslında ermeni asıllı olması durumunda deşifre olacak ismi. * * * *
yalancı romantik dizisinde özendirilen şey ve o anda girdim sözlüğe baktım ya bu hakkaten iyi bir şey mi daha acısızmış öyle diyor ama benim bildiğim kadarıyla ameliyat sonuçta gördüm ki kimse tavsiye etmiyor sonuçta her şeyin doğalı en güzel olanı.
- sezaryen mi ?
- yok abi sağol, daha yeni kalktım sofradan. *
annesi kendisi onun rahmindeyken ölen jül sezar'ın annesinin karnı yarılarak çıkarılması sonucu bu olayın adının sezaryen olduğuna inanılır.
turkiyede isi ticarete doken doktorlarin,cerrahi bir zaruretin olmadigi durumlarda dahi sirf bicak parasi alabilmek icin kadinlari catir catir kesdigi bebek dogurtma yontemi. normal dogum tabiat harikasi ve kadin kendi kendini tamir edebilirken,herhangi bir saglik problemi yasamayan,erken dogum yapmak isteyen kadinlara uyup onlari kestikleri icin hipokrati yerinde hopur hopur hoplatiyorlar...
http://www.facebook.com/h...v=124650701472&ref=mf

izlediğinizde iğreneceğiniz olay.

edit: iğrenmediysen midene kurban eksileyen kardeş.
çoğu kişinin "sezeryan", bazılarının da "sezaryan" dediği ama bir türlü "sezaryen" diyemedikleri obstetrik operasyon. gariptir ki, kelimeyi yanlış kullananların önemli bir kısmını da doktorlar oluşturmaktadır.
en sık başvurulan doğum türlerinden birisi. vakum ile forsept ile yapılan doğumlar kadar riskli aslında. ancak anne için rahat oluşu nedeniyle tercih ediliyor. devlet belirli bir kota koydu şu günlerde, çünkü bu durum bütçeyi de zora sokuyor.

sazeryen ile doğumun ameliyatttan bir farkı yok aslında. üniversite üçüncü sınıfta iken izleme fırsatım olmuştu. narkozun etkisiyle iki dakika içinde anne adayı bayıltılıyor. karın derisi üzerine kırmızı renkli bir ilaç sürülüyor ve kat kat neşter yardımı ile kesiliyor. doktorların elleri oldukça pratik, bu işi ustalıkla birkaç dakika içinde gerçekleştiriyorlar. en son kattan sonra amniyon sıvısı geliyor. karın derisi iki el yardımı ile çekiştirilerek gerdirilip, bebeğin kafası alt kısımdan tutuluyor ve çıkarılıyor. tabi ardında da plasenta çıkartılıyor. daha sonra dikiş işlemine geçiliyor.

aslında sazeryan ile doğan bebekler için bu durum bir dezavantaj. vaktiyle doğmadıkları için dış ortama adapte olmaları zor oluyor. bir de anne kendine gelene kadar aç kalıyorlar. yani anne sütünü yaklaşık yarım saat ya da bir saat sonra alabiliyorlar.