milliyetçilik

entry1047 galeri56
    434.
  1. 433.
  2. vatan ve milletini sevmek, onun ülküsünü benimsemek ve bu değerler doğrultusunda savaşmaktır. etnik milliyetçilik faşistlik anlamına gelmektedir fakat ulu önderimizin gerçekleştirdiği devrime dayalı milliyetçilik bizim için esastr. 'yurtta sulh, cihanda sulh' . milliyetçilik olgusunu yıpratmaya çalışan insan ya zevzektir ya da hain. milliyetçi şuurunu kaybetmiş bir millet yok olmaya mahkumdur.
    2 ...
  3. 432.
  4. vatandaşı olduğun ülkenin çıkarlarını uygun ölçülerde korumaktır. milliyet ve ırk aynı anlama gelmemektedir.
    2 ...
  5. 431.
  6. kimseyi zorla türk yapmaya hiçkimsenin hakkı yoktur ben türküm bizzat o kürt olsun diğeri arap olsun ne var bunda milliyetçilik en gereksiz şeydir sadece yerlilik vardır kendi insanını savunmak vardır.
    2 ...
  7. 430.
  8. türklerde milliyetçiliğin fransız ihtilaliyle oluştuğunu söyleyecek kadar cahil arkadaşlar. M.ö. 300-200'lü yılarda yaşamış olan büyük hun imparatoru oğuz kaan) (metehan)'ın türklük duasını okusun, orada şöyle diyor mete han: "ulu tanrı, güzel tanrı, sen türlü herşeyden önce, hatta kursağına ekmek koymadan önce yüreğine türklük sevgisini koy". yetmedimi göktürk bilge kağan yazıtlarını okusun. Bilge kağanın Ey türk milleti diye seslenişi var ki müthiş bir milliyet şuuruyla yazılmış muhteşem bir yazıttır. Yetmedi mi, "Biz ki, Müluk-ı Turan, Emir-i Türkistanız, Biz ki Türk oğlu Türküz ve Biz ki, milletlerin en kadimi ve en ulusu Türkün başbuğuyuz" diyen emir timuru okusun.. Ve gökalpleri, hüseyinzade ali beyleri, atsızları, atatürkleri ve türkeşleri okusunlar.. Türklerde milliyet şuuru milli bir gelenektir. Hem devletçi hem içtimai bir gelenektir. Milliyetçiliği kaba ve çağdışı bir ideoloji olarak görenler hiç değilse, yaratılışından gelen tek mükemmelliğin türk olarak doğması olduğunu söyleyen atatürk'ü örnek alsınlar. Ve milliyetçiliği acımasızca eleştirmeyi bıraksınlar.
    0 ...
  9. 429.
  10. atatürk milliyetçiliği ile değiştirilerek şirin gösterilmeye çalışılan vasat ırkçı ideoloji.
    0 ...
  11. 428.
  12. sürekli hakarete maruz kalsalar da "bana hakaret eden de milletimin bir ferdi" deyip onu da içinde bulunduğu çukurdan çıkarmak için uğraşan, hapishanelerde, hücrelerde c5 lerde işkence altında inim inim inlerken bile sözde ülkeyi teftişe gelen avrupalı heyete "biz burada çok iyiyiz yediğimiz önümüzde yemediğimiz arkamızda" deyip onca işkencelere rağmen ülkesini bir yabancıya şikayet etmeyi ar bilenlerin inandığı ideolojidir.
    1 ...
  13. 427.
  14. liseli gençlerin ve arkadaşlarımın sırf daha fazla ortam uğruna peşinden koştuğu tam olarak tanımlayamadığı ideoloji. (bkz: atatürk milliyetçiliği) doğrusu budur.
    1 ...
  15. 426.
  16. Milliyetçilik ideolojisini, ilkel ve saçma gösterme çabasında olan yaklaşımların kökeni nedense hep yüzyıllardır sömürgecilik yapan medeniyetlere dayanır. millet olma ülküsünden ne kadar uzaksan o kadar çabuk pes edersin çünkü. eğer milliyet kavramı olmasaydı, bundan yaklaşık yüz yıl önce bu millet yok olmuş olacaktı. o zaman savaştığımız ülkeleri hatırlayalım kısaca...

    hala bu görüşü çağ dışı bulan embesillere sesleniyorum. dünya üzerinde şu anda varolan savaşlara, sınırları ve yönetimleri değişen ortadoğu ülkelerine bakın. ve şükredin ki kıçınızı kurtaracak milliyetçiler hep var olacak çok şükür.
    2 ...
  17. 425.
  18. kimi adolf hitler ideolojisi kimi ise faşizm olarak algılar.

    ama bilmezler ki milliyetçilik bir atatürk ilkesidir.

    ha atatürk ilkelerini hiçe sayanlar mı, onları zaten boşver.
    3 ...
  19. 424.
  20. en tabi düşünce biçimidir. aile kavramı neyse milliyet kavramı da benzeridir. ailesine bağlı kimse eğer insansa milliyetine ister istemez bağlıdır. hümanizm ayağına faşizm ile eşdeğer gösteren gerzekler bulunsa da alakası yoktur.
    3 ...
  21. 423.
  22. hastalıklı ideoloji.

    şahsıma hakaret olarak sayarım.
    3 ...
  23. 422.
  24. (bkz: o bayrak ki)



    tanım:bir şiir, o bayrağa dökülmüş mısralar, o bayrağın dillendiremedikleri, antikaw miltarist le milli duygular..
    o bayrak ki

    o bayrak ki sessiz çiğlığımızdır
    o bayrak ki her şeyimizdir
    o bayrakk ki asla çizilmez
    o bayrak ki asla tekmelenmez
    o bayrak ki yüreğimizde ki yangındır
    o bayrak ki emeğimizin adıdır
    o bayrak ki ekmeğimizi istememizin adıdır
    o bayrak ki orada durduğunda bile bağırır
    o bayrak ki göz yaşımızdır
    ve işte evine bir türk bayrağı as sesiz çığlığın olsun kimse bu ülkede soygunculuk yapmacağını anlasın
    ve bir tek sesin olsun eğer hiç bir şey yapamıyorsan bile!
    ......
    0 ...
  25. 421.
  26. bayrağı, sevmektir ergenekondan kemalizme efenim....
    0 ...
  27. 420.
  28. ışıl ışıldır, zira yangın yeridir.
    0 ...
  29. 419.
  30. vatanı sevmek üzerine tarihi sevmek üzerinedir, çok basit değildir
    buram buram ışıl ışıldır efenim...
    2 ...
  31. 418.
  32. 417.
  33. ırkçılıkla karıştırılan kavram. pkk'nın yaptığı terörü, ermeni lobisinin dünyada yaymaya çalıştığı soykırım yalanını kınayan herkese faşist gözüyle bakılıyor ve daha kötüsü bunu milliyetçilik olarak dile getiriyorlar.
    2 ...
  34. 416.
  35. özdür eğer bu öz olmazsa asimile olur gidersin çürürsün!...
    2 ...
  36. 415.
  37. 414.
  38. mastürbasyondur, kendini doğduğu millet üstünden tatmindir.
    1 ...
  39. 413.
  40. içinde devrimcilik, halkçılık bulunana hede...
    çünkü, milliyetçiğin esasında devrimcilik vardır!...
    0 ...
  41. 412.
  42. gayet açık bir dille ifade edilmesi gerekirse:

    "En değersiz gurur, milli gururdur. Bu, onunla gurur duyandaki bireysel özelliklerin yoksunluğunu ele verir çünkü insan neden milyonlarca insanla paylaştığı bir özelliğe tutunma gereği duyarbilirki başka türlü? Dikkate değer kişisel niteliklere sahip olan, sürekli göz önünde bulundurduğu ülkesinin hatalarını açıkça görebilecektir. Ama dünyada gurur duyabilecek hiçbir şeyi olmayan her zavallı aptal gurur duyabilmek için son çare olarak ait olduğu ülkesi ile gurur duyar."

    Arthur Schopenhauer
    3 ...
  43. 411.
  44. bireysel niteliklerden yoksun kişilerin kendilerini millet sevgisi ile var etme çabasıdır. çoğu zaman ucu fanatizmle ve faşizmle biter.
    1 ...
  45. 410.
  46. başka milletleri tanımamak veya saygıdeğer bulmamak anlamına gelmez.
    elbette başka milletlere de saygı gösterilir ve başka milletler de ciddiye alınır, herkesin insan olduğu bilinir çünkü.
    yoksa neden bugüne kadar bu derece vergiye bağlanmış milletler oldu ki, hem bizim tarihimizde hem de diğer bazı güçlü devletlerin tarihinde?

    bakınız ne dedim: "diğer bazı güçlü devletler".
    demek ki birkaç güçlü devlet olmuş tarihte, ve hâlâ var, gelecekte de olacak.
    "güçlü" varsa o zaman "güçsüz" de var demektir. bu da; tabiatın şu meşhur orman kanunlarının, maalesef ki istesek de istemesek de yaşanacağını gösteriyor.
    yanlış mı?

    peki böyle bir gerçeklik varken ve ayrıca devletler yüzyıllar içinde "güçlü" iken "güçsüz" konumuna gelebiliyorlarken, acaba niçin "kendi ailesini korumak ve güvence altına almak" gibi normal bir davranış olan korumacı hareket millete uygulandığında çoğumuz tarafından tu-kaka ediliyor?

    mevzu sadece "kendini korumak" gibi, "kendi ailesini korumak" gibi, "kendi işyerini/işletmesini korumak" gibi; "kendi milletini korumak"tır. başka bir şey değildir.
    millet kelimesine takılanlara ise kelimeyi bugünkü türkçeye çevirmelerini tavsiye eder; hatta kendim çeviririm, zahmet olmasın:

    http://www.osmanlicaturkce.com/?k=millet&t=%40

    "sınıf. topluluk."

    bizler de her ülkenin kendi vatandaşları gibi; kendi yaşadığımız ülkenin sınırları içerisinde bulunurken; bu ülkenin gerçekliklerini birebir yaşayan ve hatta istesek de istemesek de diğer ülkelere karşı temsil eden bir topluluğuz. halkız. toplumuz. birliğiz. bu durum; içimizdeki "etnik köken" varlığını ezemez ve yok edemez. etnik köken başka, bir ülkenin vatandaşı (ve dolayısıyla o ülkenin toplumu/halkı/milleti) olmak başkadır.

    bu durumda; türkiye isimli ailenin bireylerinin korunmasına ve güvence altına alınmasına dair görüşlerin "milliyetçilik" kelimesiyle ifade edilmesi ve savunulmasında bu derece korkunç ne var ki? atatürk bilmiyor muydu benim bu anlattıklarımı?
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük